Biologische druiven zijn super gezond

Zijn biologische druiven zijn super gezond? Druiven een van de oudste vruchten in de geschiedenis van de mensheid. Zo zijn er druiven aangetroffen in Egyptische graven meer dan 3.000 jaar geleden. Ook in de tijd van de Grieken werd er al veel wijn gedronken opgevolgd door de Romeinen en de vele volkeren na hun.

Wijnbouw

Is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat! De geschiedenis van wijn is begonnen op het moment waarop men ontdekte dat men de vruchten van een wilde kruipplant tot een roesverwekkende drank kon laten vergisten. Door die wilde plant te veredelen en te geleiden werden de resultaten steeds beter. De wijnbouw begon zich al spoedig te verspreiden over Klein Azië en Griekenland, en, door toedoen van Phoeniciërs en Grieken, langs de kusten van Zwarte en de Middellandse Zee.

Koningin van het fruit

Er worden heel veel druiven gegeten en worden ze ook wel de ‘koningin van het fruit’ genoemd. Doordat er veel verschillende soorten bestaan, van groen tot rood en zelfs zwart, is het aanbod ontzettend groot. Er wordt ieder jaar namelijk wel 72 miljoen ton druiven geproduceerd waarvan het grootste deel voor wijn. Druiven bevatten veel suikers en daardoor zijn ze heel geschikt voor het gisting proces om wijn te maken.

In deze blog lees je hoe gezond druiven zijn

en welke gezondheids- voordelen je kunt ervaren, zoals een verminderde kans op kanker, positieve effecten op diabetes en een vermindering van allergieklachten.

Waarom druiven gezond zijn

Verkleint de kans op kanker: Verschillende soorten kanker kunnen voorkomen of vertraagd worden wanneer je genoeg polyfenolen, een soort antioxidanten, binnenkrijgt. Druiven zijn rijk aan deze stof. Door voldoende druiven te eten, verklein je de kans op long-, mond-, endeldarm-, alvleesklier-, prostaat-, dikke darm-, keel- en slokdarmkanker.

Het polyfenol resveratrol komt voor in rode druiven

Er is bewijs gevonden dat deze antioxidant de kans op kanker verder kan verkleinen. Daarnaast is er ook aangetoond dat deze stof de huid kan beschermen tegen schade door UV licht. Hierdoor wordt de kans op huidkanker minder.

Vermindert allergie klachten

Wanneer je genoeg druiven eet zou je de klachten van een allergie kunnen verminderen. Quercetine heeft namelijk een ontstekingsremmend effect, waardoor een loopneus, brandende ogen en netelroos tegengegaan kunnen worden.

Heeft positieve effecten op diabetes

Resveratrol kan ook veel positieve effecten hebben voor mensen met diabetes. Er is namelijk een studie, die is uitgevoerd aan het Albert Einstein College of Medicine met mensen die in de voorfase van diabetes zaten, waaruit dit is gebleken. Doordat ze resveratrol binnenkregen zakte hun bloedsuikergehalte met wel 10%.

Andere studies hebben aangetoond dat de inname van genoeg resveratrol nog meer positieve effecten kan hebben op het gebied van diabetes. Deze stof kan namelijk bescherming bieden tegen neuropathie (zenuwschade) en retinopathie (aantasting van het netvlies). Deze aandoeningen kunnen ontstaan doordat iemand diabetes heeft.

Beschermt het lichaam tegen straling

De stof resveratrol in druiven kan nog meer voordelen bieden. Er is namelijk aangetoond dat het bescherming aan het lichaam kan bieden wanneer iemand bestraald wordt tegen kanker.

Helpt Alzheimer te voorkomen

Door vrije radicalen die schadelijk voor de hersenen kunnen zijn, kan Alzheimer ontstaan. Een onderzoek aan de University of Switzerland heeft uitgewezen dat resveratrol in druiven deze schadelijke stoffen kan opruimen. Hierdoor helpt deze stof mee om de hersenen te beschermen.

Kan nieraandoeningen voorkomen

Druiven kunnen ervoor zorgen dat er minder druk op de nieren komt. Dit is mogelijk doordat druiven de zuurgraad van het urinezuur kunnen verminderen en soms zelfs laten verdwijnen.

Verbetert de gezondheid van de huid

Wanneer je druiven eet krijg je verschillende stoffen binnen die erg goed zijn voor je huid. Vitamine C is een van deze stoffen. Door hier genoeg van binnen te krijgen kan je veroudering van de huid door vrije radicalen voorkomen en terugdraaien. Daarnaast is het ook mogelijk om het vruchtvlees van druiven over de huid te wrijven en 20 minuten in te laten trekken. Dit zorgt voor een vermindering van rimpels.

Druiven kunnen ook bijdragen aan het verjongen van de huid

De grote hoeveelheid vitamine C in deze fruitsoort draagt namelijk bij aan de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat nieuwe cellen en bloedvaten aangemaakt worden. Ook wordt de huid hierdoor sterker. Door groene druiven te eten kun je de stofwisseling versnellen. Ook dit geeft de huid een jongere uitstraling.

Verbetert de hartfunctie

Druiven bevorderen op verschillende manieren de gezondheid van het hart. Ten eerste zorgt het hoge polyfenolgehalte ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten minder wordt. Dit is mogelijk doordat polyfenol ervoor kan zorgen dat de bloeddruk daalt. Ook stapelen er hierdoor minder bloedplaatjes op, waardoor de kans op een bloeddrop kleiner is.

Ook is gebleken dat het polyfenol resveratrol kan bijdragen aan de verwijding van bloedvaten. Zo kan het bloed gemakkelijker naar en door het hart stromen, waardoor zuurstof en andere voedingsstoffen eenvoudiger de cellen kunnen bereiken. Ongeveer 10 milligram resveratrol kan de kans op een hartaanval al sterk verminderen

Volgens Mark Houston, een professor aan de Vanderbilt Medical School en de directeur van het Hypertension Institute in Tennessee, kan je door genoeg kalium en minder natrium binnen te krijgen de kans op hart- en vaatziekten verder verminderen. Druiven bevatten veel kalium, waardoor deze fruitsoort veel effect kan hebben.

Uit een onderzoek is gebleken dat als iemand iedere dag 4069 milligram kalium binnenkreeg de kans op een dood door een hartziekte met 49% verkleind werd in vergelijking met andere testpersonen die minder binnenkregen.

Een andere antioxidant kan ook bijdragen aan de gezondheid van het hart. Quercetine, een stof die in druiven voorkomt, is namelijk een natuurlijke ontstekingsremmer. Hierdoor wordt de kans op schade aan het hart door aderverkalking en slecht cholesterol minder.

Helpt tegen migraine

Vroeger was druivensap een bekend middel tegen migraine. Door ’s ochtends vers druivensap te drinken kon je er namelijk voor zorgen dat je hier geen last van zou krijgen.

Een portie druiven van 151 gram bevat
 • 104 calorieën
 • 27 gram koolhydraten, waarvan
 • 1 gram vezels
 • 23 gram suiker
 • 1 gram eiwit
 • 0 gram vetVitamine A: 2% ADH
 • Vitamine C: 27% ADH
 • Vitamine E: 1% ADH
 • Vitamine K: 28% ADH
 • Calcium: 2% ADH
 • Foliumzuur: 1%
 • Magnesium: 3% ADH
 • Kalium: 8% ADH
 • Koper: 10% ADH
 • Mangaan: 5% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie druiven kleine hoeveelheden vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, ijzer en zink. Daarnaast zijn druiven ook rijk aan vocht. Een portie bevat ongeveer 70 milliliter water.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen