Biologische gember gezond en geneesmiddel tegen ziektes

Biologische gember gezond

De gemberplant waarvan we de wortelstok gebruiken, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt sinds 3000 jaar geteeld, maar komt niet meer als wilde plant voor. In China gebruikt men de gember ook als geneesmiddel voor vele aanduidingen, zoals reuma, malaria en verkoudheid. De oude Grieken gebruikten gember echter als ingrediënt voor gemberbrood, wat vaak werd geschonken als gebaar van respect. In de middeleeuwen werd gember gebruikt als kalmerend middel bij maagstoornissen – het was in die tijd net zo waardevol als zwarte peper.

Gember

Heeft een natuurlijke geneeskrachtige werking en ondanks we al eerder een blog hebben geschreven over gember, willen we graag het nog een keer uitgebreid onder de aandacht brengen.

Gember heeft veel eigenschappen die gezond zijn

In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiftigen. Ook zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember ook gelijk mensen die een paar kilo’s willen afvallen. Afvallen in samenwerking met gember, dat is echt de moeite waard! Verder heeft gember nog veel meer genezende eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het verlichten van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine aanvallen, zullen door regelmatig gember te eten, minder snel last hebben van migraine.

Gezonde bouwstenen en vitaminen

We hebben nu iets meer inzicht in wat gember met het lichaam doet, alleen waarom is gember dan gezond? Nou dat komt omdat gember vele bouwstoffen en vitaminen heeft die voor al deze gezonde werkingen zorgen. Maar welke bouwstoffen en vitaminen zijn dat dan, en wat doen ze met het lichaam?

De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidanten eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaat ziekte en kanker. Verder zitten er in gember ook allerlei vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De vitaminen die je in gember zult vinden zijn B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen die je in gember zitten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Gemberwortel

Antioxidanten, Gingerol, Shogaol en Zingiberene zijn

Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze kunnen vrije radicalen opsporen en uitschakelen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ook ten gevolge van UV-straling (van de zon) en door te roken. De antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen, en deze zitten in gember! Om deze reden zie je wel dat gember gezond is.

Gingerol is een bio-actieve stof

Die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen. Bio-actieve stoffen zijn geen vitaminen of mineralen, maar plantaardige voedingstoffen die gezond zijn. Door deze bio-actieve stoffen krijgen groenten en fruitsoorten hun mooie felle kleuren. Gingerol heeft ook de goede eigenschap dat het helpt om gezwollen gewrichten te verminderen.

Shogaol is een scherpe stof

Deze zorgt voor de scherpe smaak in de gember. Shogaol is een stof die helpt tegen kanker en hartaandoeningen. Shogaol heeft nog meer goede eigenschappen; het heeft een pijnstillende werking en helpt bij een door ontsteking opgezwollen gewrichten.

Zingiberene is een olie dat samen werkt met gingerol en is goed voor de spijsvertering.

De frisse geur die van gember afkomt, komt door de stof zingiberol

Gember wordt niet vaak gebruikt door de meerderheid van de Nederlanders, hoewel het wel vaak verschijnt in de keukens van landen over de hele wereld. Met zo veel gezonde eigenschappen, is het zinvol om ermee te beginnen gember aan meer gerechten toe te voegen of om dagelijks van een glas gemberthee te genieten. Het is heel eenvoudig om gemberthee te maken, gewoon kokend water toevoegen aan plakjes gemberwortel. Door hier nog citroen aan toe te voegen, wordt de thee nog lekkerder en kan je lichaam nog beter gebruik maken van de voedingsstoffen in de gember.

Vandaag ga ik het hebben over de vele gezondheidsvoordelen van gember. Hieronder 20 van de belangrijkste voordelen van gember!

1. Vecht tegen kanker

Er zijn bepaalde vormen van kanker waarvan is aangetoond dat gember kan helpen bij de behandeling, met inbegrip van eierstokkanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat gember letterlijk de eierstokkankercellen kan vernietigen. Nog veelbelovender is dat de cellen uiteindelijk zichzelf doden en zichzelf aanvallen. Dit is goed nieuws voor mensen die al kanker hebben, en reden genoeg om te beginnen wat meer gember toe te voegen aan je dieet, ongeacht of je aan kankr lijdt of niet.

2. Gember helpt bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Mensen die lijden aan deze aandoening kunnen genieten van een verlichting van symptomen wanneer ze meer gember consumeren. Het interessante hieraan is dat het niet lijkt uit te maken hoe je de gember consumeert, of dat nu is door meer gemberwortel te gebruiken in gerechten, het nemen van gember supplementen, of het drinken van gemberthee, ze lijken allemaal een kalmerend effect te hebben op de darmen en de spijsvertering.

3. Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer

Als de ziekte van Alzheimer in je familie zit, of je je gewoon zorgen maakt dat je ooit met deze slopende ziekte zou moeten leven, overweeg dan wat meer gember te consumeren. Onderzoek heeft aangetoond dat gember het verlies van hersencellen vertraagt, wat een typisch een voorloper is van Alzheimer. Door de bescherming en het behoud van deze cellen, heb je kans op een hoger aantal jaren met een goede gezondheid en alertheid.

4. Stimuleert de eetlust

Heb je een trage spijsvertering en vind je dat je spijsvertering een voorsprong verdient voor een grote maaltijd, dan kan gember helpen. Het kan zijn dat je niet genoeg maagzuur produceert, en gember kan fungeren als stimulans voor je eetlust, waardoor je meer spijsverteringssappen produceert en je maaltijd beter kunt verteren. Onvolledige vertering van voedsel zorgt voor fermentatie in je spijsverteringskanaal, en kan bijdragen aan gewichtstoename.

5. Helpt bij afvallen

Afvallen is een van de meest positieve dingen die je voor je algehele gezondheid kunt doen, en gember kan een belangrijke rol spelen in dit proces. De reden is dat het fungeert als een vetverbrander, in het bijzonder helpt gember je lijf om de vetreserves aan te spreken en niet alleen vocht te verliezen. Een andere factor die helpt om de pondjes te verbranden is dat gember je een vol gevoel geeft, waardoor je minder zult eten en langer blijft, wat uiteindelijk leidt tot een lagere calorie-inname.

6. Verlicht vermoeide spieren

Gember werkt het beste bij het soort spiervermoeidheid waar je last van hebt nadat je je fitnesscentrum bezocht hebt. Dit betekent dat je spieren beter herstellen en je weer sneller aan cardio en krachttraining kunt doen. Het betekent ook dat je minder pijn hebt en dus actiever kunt zijn in de dagen na je workout, in plaats van met pijn op de bank te zitten. Verhoogde spiermassa staat bovendien gelijk algemeen natuurlijk gewichtsverlies omdat je 24 uur per dag en 7 dagen per week calorieën verbrandt.

7. Helpt bij het beheren van de bloedsuikerspiegel

Onderzoek uit Australië suggereert dat gember kan helpen om de bloedsuiker spiegel onder controle te houden. Dit is belangrijk omdat deze niveaus een directe impact op gewichtsverlies en gewichtstoename hebben, evenals hoe energiek of lusteloos je je voelt gedurende de dag. Als je hebt gemerkt dat je rond de middag altijd een dipje hebt (of na een grote maaltijd!), is dit waarschijnlijk te wijten aan je bloedsuikerspiegel. Door gember aan je maaltijd toe te voegen kun je ervoor zorgen dat er geen te hoge pieken ontstaan en je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Dat is een veel beter alternatief dan een cup-a-soup om 4 uur!

8. Helpt het lichaam voedingsstoffen op te nemen

Als je probeert om gewicht te verliezen dan is het van essentieel belang om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar als je lichaam te zwaar is en niet eraan gewend is om de voedingstoffen te krijgen die het nodig heeft, kan het zijn dat je lichaam vergeten is hoe het zo goed mogelijk de vereiste vitaminen moet absorberen. Gember zorgt ervoor dat je lijf de voedingsstoffen beter kan absorberen en verbetert daardoor je algehele gezondheid.

9. Helpt tegen ochtendmisselijkheid

Zwangere vrouwen kunnen in plaats van voor medicatie beter voor gemberwortel en gemberthee kiezen wanneer ze lijden aan aanvallen van ochtend misselijkheid. De gember werkt als kalmerend middel, en in vergelijking met een placebo heeft het zich bewezen tijdens verschillende klinische proeven. Het is altijd fijn als een geheel natuurlijke remedie wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Het is net alsof de wetenschap er eindelijk achterkomt dat natuurlijke kruiden en voedingsmiddelen van grote waarde zijn.

10. Vermindert ontstekingen die artritis veroorzaken

De ontstekingsremmende eigenschappen van gember zorgen ervoor, dat gember ideaal is bij de behandeling van ziekten die ontstaan door ontstekingen. Een van deze ziekten is artritis, waar duizenden Nederlanders last van hebben en het worden er met de dag meer, met name door de vergrijzing. Gember werkt ook lucht pijnstillend, en is daardoor een goed alternatief voor mensen die geen pillen willen slikken.

11. Zorgt voor verlichting bij ontstoken luchtwegen

Als je asma hebt, heb je waarschijnlijk al verschillende keren het internet afgezocht om middelen te vinden die ervoor kunnen zorgen dat je weer doorademen kunt, zonder dat je geneesmiddelen moet blijven nemen. Gember is bewezen effectief voor het openen van luchtwegen doordat het ontstekingen remt en de pijn die hiermee gepaard kan gaan verlicht. Dit alleen zal waarschijnlijk je astma niet geheel onder controle houden, maar het is zeker wel aan te bevelen als onderdeel van een alomvattende aanpak.

12. Verbetert de bloedcirculatie

Gember zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je meer energie hebt. Dit is met name goed als je je vaker vermoeid voelt. Gember is ook geweldig tijdens de wintermaanden, omdat het je van binnenuit opwarmt. Het opent bovendien je poriën, waardoor je algehele circulatie effectiever werkt.

13. Geneest bevriezingsverschijnselen

Handig om te onthouden als je ooit te maken krijgt met bevriezingsverschijnselen. In dat geval kun je namelijk gemberthee drinken tijdens het herstelproces om de genezing te versnellen. Gember zal helpen om je bloedsomloop te verbeteren, waardoor je betroffen lichaamsdelen zich sneller kunnen herstellen. Bovendien hoef je niet de hele dag alleen gemberthee te drinken om dit resultaat te bereiken. Een kopje per dag is al genoeg.

14. Helpt bij wagenziekte

Gember wordt al lange tijd gebruikt als een natuurlijke remedie voor wagenziekte. Het is het meest effectief wanneer het wordt gebruikt als preventie voor wagenziekte, door bijvoorbeeld kleine slokjes gemberthee te blijven drinken gedurende de reis. Het is zelfs zo effectief dat studies hebben aangetoond dat gember het beter doet dan medicijnen. Gember bevrijdt je van alle begeleidende symptomen van wagenziekte, dus je hoeft je geen zorgen te maken over duizeligheid, misselijkheid, koud zweet, of nog erger, overgeven uit het raam van een rijdende auto…

15. Gember gaat brandend maagzuur tegen

Heb je vaak last van brandend maagzuur, na bijvoorbeeld een maaltijd, dan is gemberthee de ideale oplossing. Het overtollige maagzuur dat de aandoening veroorzaakt wordt als het ware geneutraliseerd door gember. En gember is natuurlijk veel goedkoper en gezonder dan geneesmiddelen die je tegen maagzuur kunt krijgen. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen bijwerkingen zijn, en gember langdurig kan worden gebruikt.

16. Verlicht een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan soms erg pijnlijk zijn. Zoek je een natuurlijke manier om de pijn en druk te verlichten, dan is gember ideaal. Drink bijvoorbeeld voor het slapen gaan en na het opstaan een glaasje gemberthee. Gember versnelt de spijsvertering, waardoor de veroorzaker sneller eruit wordt gespoeld, en neutraliseert zo het probleem.

17. Zorgt voor pijnverlichting

Het maakt niet uit wat voor soort pijn je hebt, gember kan fungeren als een natuurlijke pijnstiller. Het is interessant om te bedenken dat een wortel die in de natuur groeit daadwerkelijk invloed kan hebben op hoe veel pijn je ervaart. Gember werkt op een hormonaal niveau, en de ontstekingsremmende eigenschappen versnellen het genezingsproces. Drink in de ochtend een kopje gemberthee en evalueer dan of je gedurende de dag minder pijn hebt.

18. Verhoogt het seksuele verlangen

Met een verbeterde functie van de bloedsomloop, is het geen wonder dat gember al duizenden jaren als afrodisiacum werd gebruikt. Het duurde niet lang voordat mensen het verband legden tussen de consumptie van gember en een groter verlangen naar seks. Bovendien werkt gember voor zowel mannen en vrouwen lustopwekkend.

19. Versterkt het immuunsysteem

Alleen al om deze reden zou iedereen moeten overwegen om gember te nemen. Een verbeterd immuunsysteem kan betekenen dat je minder vaak ziek wordt, dat je sneller herstelt wanneer je ziek bent, en dat je minder gevoelig bent om aangestoken te worden door anderen. Studies laten de voordelen van gember voor je immuunsysteem duidelijk zien, en ook hier wordt dus een natuurlijk middel wederom gesteund door de wetenschap.

20. Beschermt tegen nucleaire straling

Hopelijk niets waar je je zorgen over moet maken in de nabije toekomst, maar nog steeds goed om te weten voor het geval dat de Derde Wereldoorlog uitbreekt. Mensen die in het rampgebied Fukushima leven, zouden echter zeer zeker iets eraan hebben om meer gember te consumeren. Om van alle voordelen te genieten, moet je echter dagelijks gember consumeren.

Het maakt niet uit hoe je de wortel consumeert

Of je nu simpelweg gemberwortel gebruikt in je maaltijden, liever een gemberthee drinkt, of het als capsule slikt, alle vormen van gember bieden deze voordelen. Zorg er het liefst wel voor dat je biologische gember consumeert, omdat reguliere gember vol zit van pesticiden en andere gifstoffen

Variatie 1 Gemberthee (Gewoon lekker)

– Geraspte Gember
– Kokend water
– Zwarte thee / rooibos thee of groene thee (kies jouw favoriete thee)
– Eventueel zoeten met basterd suiker of agave siroop

Variatie 2 Gemberthee (Bij griep of verkoudheid)

– 5 cm Gember in plakjes
– 4 kopjes water in pan
– Schijfje biologische citroen
– 1 Theelepel honing

Doe alle ingrediënten in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook.
Laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken en schenk een kopje vol met het mengsel. Laat het voldoende afkoelen en zoet het met een beetje honing. Ook gelijk verzachtend voor je zere keel.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen