Biologische krenten of rozijnen?

Biologische krenten of rozijnen?

Bewuste ouders geven hun kinderen vaak zo’n leuk doosje met rozijntjes in de veronderstelling dat dit gezonder is dan snoep. Dat is echter niet zo, want rozijntjes bestaan voor 90% uit suiker. Een handje rozijnen staat gelijk aan 3,5 klontjes suiker. Wel zijn het goede natuurlijke suikers en ze schijnen niet slecht te zijn voor de tanden.

Druiven en banaan zijn de fruitsoorten

met de meeste suikers erin schijnt. Aangezien rozijnen inderdaad gedroogde druiven zijn is het niet zo vreemd dat er veel suikers in zitten. Maar wel natuurlijke suikers (fructose) die wel opgenomen kunnen worden in het lichaam. Als consument mag en moet je dus wel fruitsuikers hebben (geeft energie) maar ook weer niet te veel.

Zoals met bijna alles geldt wel dat je rozijnen met mate moet eten

Er zitten namelijk veel calorieën in, ze behoren zelfs tot één van de calorierijkste vruchten. Omgezet naar calorieën bevatten ze per 100 gram ongeveer 285 kilocalorieën. Daarnaast zitten er veel suikers in namelijk 64 gram suiker per 100 gram rozijnen. Toch wil dit niet zeggen dat rozijnen ongezond zijn.

Rozijnen zijn tandvriendelijk

Het klinkt misschien een beetje raar, maar rozijnen zijn gezond voor je tanden. Alhoewel er veel suikers inzitten, zijn deze van goede kwaliteit. Er is onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat er vijf bacterie dodende bestanddelen in rozijnen zitten. Kort gezegd zorgen deze bestanddelen ervoor dat de groei van diverse mondbacteriën worden afgeremd. Hierdoor wordt tandbederf voorkomen. Er zitten nog genoeg andere gezonde eigenschappen in de gedroogde druif wat U weer kan lezen in dit blog bericht.

Wat zijn rozijnen?

De oorsprong van de naam rozijn ligt in het Frans. Wij hebben het woord ‘raisin’ vertaald naar rozijn terwijl het eigenlijk druif betekent. In Frankrijk noemen ze rozijnen droge druiven, ‘raisin sec’. Dus een rozijn is gewoon een gedroogd druif. Worden rozijnen van gele of blauwe rozijnen gemaakt?

Rozijnen gezond rozijnen gezond

Rozijnen worden dus gemaakt van druiven en zijn er in gele en donkere rozijnen, maar beide komen van gele druiven. Van blauwe rozijnen kan je geen rozijnen maken. De druiven worden van de struiken geknipt en vervolgens in de zon gelegd zodat ze kunnen drogen. Door de druif te drogen wordt deze donkerder van kleur. Een voordeel van rozijnen is dat je ze langer kunt bewaren dan druiven.

De gele druiven worden in een mengsel van zouten gelegd, genaamd potas. Dit zorgt ervoor dat er kleine barstjes in de vel van de druif ontstaan. Het droogproces wordt door dit proces verkort en de druif blijft lichter ven kleur. De druiven zijn dan rozijnen en worden ontdaan van steeltjes, takjes, steentjes enzovoorts. Als laatste stap worden de rozijnen vaak nog met zwaveldioxide behandeld. De rozijnen kunnen dan nog beter worden bewaard. Door deze laatste behandeling is het wel aan te raden om de rozijnen even af te spoelen voor het gebruik.

Biologische rozijnen

Het meest geteelde druivenras voor rozijnen is de Sultana ! Tijdens het drogen van de witte druiven – wat ongeveer 2 weken duurt – wordt de kleur donkerder. Biologische rozijnen en alle andere zuidvruchten mogen niet gezwaveld worden. Zwavel is ook een concerveermiddel. Biologische rozijnen gaan even in de diepvries om ongedierte te bestrijden en zo langer houdbaar te blijven. Wel zo gezond.

Rozijnen of krenten?

Rozijnen gezond sultanarozijnen gezond sultana.
Het verschil tussen krenten en rozijnen ligt voornamelijk in het soort druif dat gebruikt is. Bij rozijnen is dit de sultana, krenten worden gemaakt van de Vitis vinifera Korinthiaka. Dit is een druivenras uit Griekenland wat zeer kleine vruchten geeft.

Het grote verschil tussen krenten en rozijnen zit in de kleur en de smaak

De krenten zijn kleiner. Bij de krent varieert de kleur van donkerblauw tot bruinachtig, waarbij de smaak zoeter wordt naarmate de krent donkerder van kleur is.

Positieve uitwerking van rozijnen

rozijnen gezondrozijnen gezond. Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn. Beide zijn goed voor onze hart en bloedvaten. Er zit ook kalium en borium in rozijnen, deze laatste is een mineraal dat de botten verstevigd.

In de schil van de druiven zitten ook anti-oxidanten, in de blauwe druif meer dan in de groene druif. Anti-oxidanten hebben een positieve invloed op de bloedsomloop en helpen het lichaam beschermen. Rozijnen zijn goed voor het lichaam. Ze stimuleren namelijk ons spijsverteringssysteem en helpen met voedselopname.

Ook zijn er saponinen in, die zorgen dat cholesterol uit voeding niet in ons bloed terecht komen. Naast saponinen zorgt resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte. Voor mensen met een gevoelig darmstelsel is het beter om de schil en pitten niet te eten. De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.

Rozijnen en eten

Rozijnen zijn op verschillende manieren in je eetpatroon in te passen. Neem gewoon een handje rozijnen of een granenreep als gezonde snack. Maar ook het bereiden van verschillende gerechten is een mogelijkheid. Een aantal bekende voorbeelden waar rozijnen in zitten:

In een appeltaart worden meestal rozijnen verwerkt.
Couscous recepten vragen ook om rozijnen voor de zoete toevoeging
Een bekend recept voor rozijnen zijn de boerenjongens, dit zijn rozijnen op brandewijn

Een heerlijke kip kerrie met ananas en gezonde rozijnen.
Oliebollen of krentenbollen bevatten vaak zowel rozijnen als krenten

Onderzoek naar rozijnen

Nog niet overtuigd van de gezonde werking van rozijnen, dan zijn er nog een aantal onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat rozijnen veel voor de gezondheid kunnen betekenen.

In Amerika is er een studie uitgevoerd waarbij de deelnemers zes weken lang een bakje rozijnen moesten eten en wat meer stappen moesten zetten. Uit dit onderzoek bleek dat bij de deelnemers er een afname was in bloeddruk, totale cholesterol en de LDL cholesterol. In een ander onderzoek van Harold Bays MD werd er ook gekeken naar bloeddruk en rozijnen. De conclusie was dat als je de keuze hebt tussen rozijnen of een ander tussendoortje, je voor je bloeddruk beter de rozijnen kunt kiezen.

In 100 gram rozijnen zit 23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium, 17% van de ADH aan koper. Een ons rozijntjes bevat 16% van de ADH aan mangaan. Van ijzer en fosfor zit er beide 11% van de ADH in 100 gram rozijnen. Er zitten verder 10 verschillende aminozuren in rozijnen, niet in hoge hoeveelheden maar een grote kwaliteit in de vorm van een divers aanbod is ook erg belangrijk. Cysteïne, histidine, isoleuzine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, valine en tryptofaan . De laatste, tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Tryptofaan is het aminozuur dat het meest in rozijnen zit: 18% van de ADH per ons. Vitaminen. zitten er een stuk minder in rozijnen; het meest bevat het vitamine B6 en B2, beide zo´n 9% van de ADH per 100 gram.

Rozijnen, goed voor de botten

Boron zit in mooie hoeveelheden in rozijnen. Dit mineraal is zeer belangrijk voor de botaanmaak. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je veel meer mineralen dan alleen calcium nodig voor de aanmaak van botten; een overschot aan calcium, zonder de juiste mineralen, kan zelfs leiden tot het onttrekken van calcium uit bestaande botten waardoor de botten zwakker worden. Als mensen echt stevigere botten willen krijgen kunnen ze beter dagelijks wat rozijnen eten. Dit wordt vooral aangeraden voor vrouwen in de overgang, die een verhoogde kans hebben op osteoporose.

Resveratrol

Net als in druiven zit er een kleine hoeveelheid resveratrol in rozijnen. Deze stof helpt verschillende soorten kanker te voorkomen, werkt geneeskrachtig bij hart en vaatziekte en is een stof die de ziekte van Alzheimer voorkomt. Virus- en schimmelinfecties worden eveneens tegen gegaan door resveratrol in rozijnen. Daarnaast doet resveratrol de bloedvaten relaxeren. Hierdoor kan het bloed meer vrijelijk stromen en is er lagere kans op verhoogde bloeddruk.

Anthocyaninen

Anthocyaninen in rozijnen zorgen voor een antimicrobiële werking, een anti-allergische werking, antikankerwerking en ontstekingsremmende werking. Anthocyaninen behoren tot de sterkst werkende antioxidanten die er in groente en fruit te vinden is. Anthocyaninen zijn polyfenolen een soort nutriënten die erg belangrijk zijn maar waarvoor geen ADH-percentages zijn vast gelegd.

Rozijnen, diabetes en hart- en vaatziekten

In een meta-onderzoek uit 2013, waarbij verschillende onderzoeken naar rozijnen in relatie tot diabetici en hartpatiënten naast elkaar zijn gelegd werd gemeten wat het effect van rozijnen is op mensen met diabetes en aanleg tot hart- en vaatziekten. Ten eerste werd vast gesteld dat rozijnen over veel vezels beschikken. Deze vezels zorgen ervoor dat suikers langer worden vast gehouden in de darmen. Dat leidt ertoe dat minder pieken en dalen in de bloedsuikerwaarden ontstaan. Ten tweede moesten de wetenschappers constateren dat het eten van gedroogd fruit over het algemeen de bloeddruk omlaag brengt. Wanneer personen met verhoogde bloeddruk 12 weken lang dagelijks rozijnen eten, gaat de bloeddruk omlaag. Daarnaast vullen rozijnen de maag zeer goed. Het eten van rozijnen zou een manier zijn om gewichtstoename bij diabetici te voorkomen. Er werd door de wetenschappers geconcludeerd dat rozijnen eten het risico op diabetes en hart en vaat ziekten aanmerkelijk verkleint.

Rozijnen en darmkanker

Rozijnen verbeteren de galsecretie en de transitie van het voedsel. Dat wilt zeggen dat de spijsvertering gestimuleerd wordt. Dit heeft volgens wetenschappers directe gevolgen voor de kans op het krijgen van darmkanker. Het dagelijks eten van 160 gram rozijnen zou deze kans enorm verkleinen. In krenten de rozijnen uit Korinthië werd eveneens gemeten wat het voordeel van deze gedroogde druiven voor de kans op het krijgen van darmkanker. Er zitten veel antioxidanten in de vorm van polyfenolen in krenten. Deze helpen mee ontstekingen in cellen van de darmen, die uiteindelijk tot kanker kunnen leiden voorkomen. Er zijn hiermee meerdere manieren waarop de rozijn of krent darmkanker voorkomt.

Rozijnen kunnen niet alleen langer bewaard worden doordat ze gedroogd zijn, maar zijn ook nog eens zoeter van smaak dan druiven. Door de druivensuikers krijg je extra energie. Of je het dus als gezond tussendoortje wilt eten of in een maaltijd wil verwerken, rozijnen kunnen en mogen altijd en zijn goede smaakmakers in bijvoorbeeld een notenmix of bijvoorbeeld een rauwe witlof salade. ,

Gifdruiven

Milieudefensie meet ieder jaar gif in groente en fruit met de gifmeter:Ieder jaar scoren de druiven erg slecht: afgelopen jaar zat op 88% van de monsters resten van bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld zitten er 3,5 soorten bestrijdingsmiddel op een tros. In 3% van de gevallen werden afgelopen jaar de wettelijke grenzen overschreden. Dat er zoveel gif op druiven is toegestaan, komt omdat de wettelijke eisen erg achterlopen met wat wetenschappelijk al bekend is op het gebied van gezondheid.

Bestrijdingsmiddelen

stapelen zich op in het lichaam en kunnen op termijn de immuunhuishouding en de hormoonhuishouding aantasten. Risicogroepen als kleine kinderen, ouderen en zwangeren moeten helemaal uitkijken. Druiven wassen heeft weinig zin: het meeste gif trekt erin.

Vooral de niet-Europese niet-biologische druiven zijn giftig

In Europa wordt veel minder gif gebruikt, zeker de laatste jaren; daar is echt verbetering te zien. Wie op zeker wil spelen, koopt biologische druiven, en daarvoor kan je zelfs verrassend genoeg bij de Aldi terecht.

Biologische krenten en rozijnen

Voor krenten en rozijnen geld dan het zelfde, de bestrijding middelen blijven in de krenten en rozijnen en biologische producten blijven daarom gezonder. Biologisch gedroogd fruit is altijd ongezwaveld en ongesuikerd. Er wordt geen gif gebruikt voor het vernietigen van schimmels en insecten, in plaats daarvan wordt het gedroogde fruit met hoge druk behandeld of kort ingevroren voor hetzelfde effect.
Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt. Overigens zijn biologische rozijnen in kleinere verpakkingen meestal niet geolied.

Druiven en rozijnen giftig voor honden

Dat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaarlijk zijn voor uw hond? Waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden, is eigenlijk niet precies bekend. De blijkbaar aanwezige gevaarlijke stof is nog niet nader geïdentificeerd. Wel bekend is, dat het een acute vorm van nierfalen veroorzaakt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen