De top 5 biologische maaltijd bezorgdiensten

De top 5 biologische maaltijd bezorgdiensten

We zijn in Nederland erg vooruitstreven als het op eten en nieuwe ideeën aan komt, zo is de maaltijdbox de afgelopen paar jaar uitgegroeid tot een waar fenomeen. Wellicht heb je er weleens een of meerdere gehad. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de maaltijdbox van HelloFresh of die van AH de Allerhande Box geweest zijn, aangezien deze twee de grootste en en meest bestelde maaltijdboxen in Nederland zijn.

Onze top 5 biologische maaltijdboxen

Toch zijn er naast deze twee grootheden, nog veel meer kleinere maaltijdbox diensten die erg goed zijn, daarom gaan we in deze publicatie hier wat dieper op in en kijken we naar de top 5 van maaltijdboxen die biologisch zijn.

1. Beebox

Dit is misschien wel de bekendste en meest verkochte biologische maaltijdbox, Beebox is een bedrijf dat zich focust op biologische voeding en daar met boeren, telers en producenten uit eigen land mee samenwerkt om de best mogelijk kwaliteit biologische producten in de maaltijdboxen te bezorgen. Het bedrijf heeft het EKO en SKAL keurmerk, wat verder alleen maar zegt dat ze aan alle voorwaarden voor biologisch eten voldoen, maar waar je als bedrijf wel voor moet betalen. Hoe dan ook het bedrijf heeft een ruim aanbod boxen, die erg gezond zijn, en hebben ze een vegetarische biologische maaltijdbox, en een koolhydraatarme maaltijdbox.

2. De Krat

Dit is misschien wel het leukste bedrijf van alle maaltijdbox bedrijven, we zijn er een keer geweest en hebben daar mogen zien, hoe ze met een klein team elke week weer zeer gezonde en bijzondere maaltijdboxen het land in sturen. Ze hebben het B-Corp label, wat staat voor maatschappelijk en duurzaam ondernemen, net als het bovenstaande Beebox, werkt DeKrat samen met producenten uit eigen regio en willen ze aan hun klanten laten zien hoe je duurzaam, gezond en toch hele lekkere bijzondere gerechten kunt maken.

3. Streekbox

Ondanks dat Streekbox veel weg heeft van HelloFresh in vooral het aanbod, wat zo goed uitgebreid is, lijkt deze maaltijdbox bezorger het meest op Beebox en DeKrat, ze halen hun verse producten uit de buurt bij boeren vandaan en leggen de focus op gezond eten, je vind dan ook veel gezonde gerechten terug in de maaltijdboxen, die ontzettend makkelijk te maken zijn. Ze leveren net als De Krat en Beebox in heel Nederland en zijn de porties aan de ruime kant.

4. Beterbio

Een biologische online supermarkt, die biologische producten thuisbezorgd en daarnaast ook een aantal maaltijdboxen heeft, die ze zelf liever omschrijven als pakketten. Ze hebben een ruim aanbod in maaltijdpaketten, fruit en groente pakketten. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van hun uitgebreide webshop om nog veel meer biologische producten te vinden.

5. Ekomenu

Een van de jongere maaltijdboxen, het Ekomenu van Ekoplaza, de grootste biologische supermarkt van Europa. Sinds kort dus ook met maaltijdboxen die 100% biologisch zijn, waar 3 a 4 gerechten in zitten, en kun je er voor kiezen om deze gratis te laten bezorgen of zelf op te halen in een van de vele Ekoplaza vestigingen. De Ekomenu boxen zijn samengesteld door Marjolein De Vlaam, die ook de schrijfster is van het wereld befaamde kookboek “wereldeters” Daarnaast heeft het Ekomenu net als Beebox het EKo en SKAL keurmerk.

Keurmerken, laat je niet misleiden

Er zijn nog veel meer maaltijdboxen, maar dit zijn zo’n beetje de bekendste die zich volledig op biologisch en duurzaam ondernemen storten, ook de andere maaltijdboxen zoals Marley Spoon, Mathijs Maaltijdbox en de nieuwe Halalbox van Chef Ali houden zich bezig met Duurzaam ondernemen, maar dan zonder EKO Keurmerk. Daarom wil ik nog even wat kwijt over dit keurmerk, laat je namelijk nooit en te nimmer misleiden door keurmerken, daarmee wil ik niet zeggend at het leugens zijn, maar wel dat het misleidend is op een positieve manier. Het goede van deze keurmerken is namelijk dat ze je controleren en bepaalde voorwaarden hebben waar je aan moet voldoen om het keurmerk te mogen dragen, wat juist goed is. Echter zit het probleem hier, een keurmerk kost geld, dus als jij als ondernemer aan alle eisen voldoet en 100% biologisch of duurzaam te werk gaat, dan moet je nog steeds betalen om het keurmerk te mogen dragen, dit is voor veel kleinere ondernemers te duur of niet de moeite waard. En daarmee is dus gezegd dat wanneer je dit keurmerk niet draagt het niet betekend dat je niet biologisch of duurzaam bezig bent.

Keurmerken

Daarnaast zijn er ook een hoop zogenaamde keurmerken die eigenlijk helemaal nergens voor staan en niet eens echt een keurmerk zijn, of juist alleen maar in het leven zijn geroepen om bepaalde producten iets duurder te maken, denk bijvoorbeeld aan het MSC keurmerk voor vis. Natuurlijk hebben ze richtlijnen en voorwaarden voor het duurzaam vissen, maar in feite is het bedacht om de vis nog duurder te maken. Een ander voorbeeld is het “Betere keuze” logo dat je op veel producten in de Albert Heijn vind, dit keurmerk lijkt alsof je iets gezonds of misschien zelf duurzaam en biologisch koopt, echter zegt het weinig, Dit is precies waar het voor dien, om jou te laten denken dat je iets goed doet en dat het dus een betere keuze is, wat niet waar is. Als je goed oplet dan zie je dat dit vooral op duurdere producten zit en niet alleen op echte gezondere producten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen