Biologische muntthee gezond?

Muntthee is bij iedereen bekend, maar het is ook een prima smaakmaker in salades, sauzen en soepen. Munt smaakt heerlijk fris in de yoghurt of sauzen met yoghurt. Verse muntblaadjes staan prachtig als garnering op desserts en combineren uitstekend met chocolade. Andere toepassingen van munt zijn bijvoorbeeld in groentegerechten zoals courgettes, doperwten en tomaten. Lamsvlees smaakt ook uitstekend met munt. Zomerse drankjes kunnen leuk geserveerd worden met een ijsblokje waarin munt is mee gevroren.

Is muntthee gezond?

Muntthee is cafeïnevrij, rijk aan antioxidanten, geeft een betere opname van ijzer, anti-griep en het helpt ook nog bij maag- en darmproblemen. Daarnaast is een lekker kopje verse muntthee ook nog eens erg rustgevend.

Muntthee

Muntthee is eigenlijk een bijzonder type thee: het bevat namelijk geen thee, maar munt (mentha)! Je kunt gedroogde en verse munt gebruiken om een heerlijk kopje thee van te kunnen zetten. Munt was al bekend bij de oude Egyptenaren. Verkoudheid en griep werden bestreden met menthol. Ook in die tijd werd munt al gezien als een geneeskruid.

Cafeïnevrij

Als eerste voordeel is muntthee meestal cafeïne/theïne vrij, afhankelijk van de andere ingrediënten dat deze thee bevat. De planten van munt zijn alleszins 100% cafeïne vrij.

Antioxidanten

Een tweede voordeel van muntthee is dat het zeer rijk is aan antioxidanten. Dergelijke antioxidanten bevatten chemische stoffen die ervoor bekend staan onze algemene gezondheid te bevorderen, alsook voorkomen ze schade aan het menselijke lichaam en beschermen ze het lichaam tegen tumoren of ziektes.

IJzer absorberen

Als derde voordeel werd er in het verleden bewezen dat muntthee het vermogen om ijzer te absorberen verbetert. In de landen van het Midden-Oosten wordt muntthee vaak om deze reden gedronken, in combinatie met andere kruiden die het opnemen van ijzer nog meer versterken.

Antibacteriële werking

Het vierde voordeel van muntthee is dat het een antibacteriële en schimmelwerende activiteit bevat. Vroegere studies constateerden dat onder andere groene munt en pepermunt de remming van schadelijke bacteriën voorzien. Ook toonden deze studies aan dat de groei van een aantal schadelijke schimmels voorkomen werd.

Tegen maag- en darmproblemen

Als vijfde voordeel van muntthee kan er vermeld worden dat het traditioneel gebruikt wordt voor maag- en darmproblemen. Ook werd in het verleden reeds meerdere malen verteld dat muntthee effectief is bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom.

De geur van munt werkt tot slot ook relaxerend. Een studie van NASA heeft aangetoond dat het ruiken van munt in stresserende situaties als een monsterfile, frustraties met 25 procent vermindert. Stress en de bijhorende verhoogde cortisolwaarden saboteren je metabolisme, iets wat de geur van een verse kop muntthee kan verzachten. Voor de lezers die geen fan zijn van thee, kunnen geurkaarsen met munt of essentiële oliën dienst doen als relaxetend alternatief.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen