Biologische pasta is een belangrijke energie leverancier voor het lichaam

Pasta geeft je veel energie en zorgen dat de hersens goed functioneren

In Nederland zijn we met name bekend met spaghetti, macaroni, penne en lasagne. Pasta worden met van alles gemengd om tot een heerlijke maaltijd te komen. Vlees of vlees vervangers, groenten en vis worden vaak met pasta’s gemengd. Hoe meer eieren toegevoegd worden aan het deeg, hoe flexibeler de pasta wordt.

Hoe wordt het gemaakt?

Pasta is gemaakt van meel en dus granen. Natuurlijk heb je de wit meel en de vollen granen pasta en daarnaast heb je heel veel vormen en kleuren. Soms wordt er ook water gebruikt bij het produceren van pasta echter echte pasta bevat geen water en dit wordt in het productieproces ook zeker niet gebruikt!

In pasta zitten veel koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om warm te blijven en de spieren van energie te voorzien. Ook de hersenen hebben om te functioneren energie uit koolhydraten nodig.

Zijn de koolhydraten uit pasta dikmakers

Nederlanders eten gemiddeld te veel koolhydraten. Mensen zijn zo gewend aan hun boterham, aardappel en pasta. Deze voeding zou dus wel eens een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan overgewicht

Bij koolhydraten denken mensen dan ook vaak aan dikmakers

Door koolhydraten niet te eten denkt men dus goed bezig te zijn en zo gezond te eten, dit is echter niet altijd het geval. Er bestaan namelijk ook goede koolhydraten, welke onder andere in pasta zitten. Deze koolhydraten zorgen er voor dat men energie krijgt, de hersenen goed functioneren en een gezond gewicht behoud. Natuurlijk is een teveel aan koolhydraten, ook al zijn het “goede” koolhydraten, niet meer gezond.

Gemiddeld eten we te veel koolhydraten

Topsporters denken dat veel koolhydraten eten belangrijk is voor topsport te leveren.Veel sporters houden daarom vast aan het idee dat je om goed te presteren ‘stapels’ koolhydraten nodig hebt. Deze theorie is echter achterhaald en blijkt dus niet waar te zijn.

Lowcarb is koolhydraat arm

Uit onderzoek naar ‘lowcarb sportprestaties’ is gebleken dat sporten die minder koolhydraten gebruiken beter presteren. Ook is gebleken dat bij lowcarb een gelijkmatigere hoeveelheid energie wordt afgegeven tijdens het sporten, waardoor je minder honger krijgt en beter presteert. Bovendien krijg je bij koolhydraatarme voeding minder snel ontstekingen en wordt je minder snel ziek of dik. Kortom minder koolhydraten of niet te veel koolhydraten is voor iedereen beter en ook voor sporters!

Wat is een low carb dieet

Dieet eet je een beperkte hoeveelheid koolhydraten en relatief veel vet en eiwit. Hierdoor schommelt de insulinespiegel in het bloed minder. De behoefte aan suikers zou hierdoor verdwijnen. Door de lage insulinespiegel wordt het lichaam aangezet de eigen vetreserves aan te spreken.Een koolhydratendieet zorgt dus voor gewicht afname door verbranding van lichaamsvet. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid verteerbare koolhydraten bevatten (zoals brood, pasta, aardappelen en reist) worden beperkt of vervangen door voedingsmiddelen die een hoger percentage proteïnen en vetten (zoals vlees of vlees vervangers, vis en soja producten) en vaak andere voedingsmiddelen die een relatief lage hoeveelheid koolhydraten bevatten (zoals groene bladgroente).

Pasta zit vol met ijzer, fosfor en magnesium

Het mineraal ijzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Als er te weinig ijzer aanwezig is kan het lichaam niet genoeg hemoglobine aanmaken. Hierdoor opstaat er een gebrek aan rode bloedlichaampjes in ons lichaam waardoor zuurstof en koolstofdioxide onvoldoende kan transporteren en het lichaam minder goed functioneert. Fosfor zorgt voor sterke botten. Daarbij zorgt het fosfor voor de nodige koolhydraten en eiwitten die goed zijn voor sterkere spieren. Magnesium is van belang voor het overdragen van zenuwprikkels. Pasta is gezond maar let op wat je bij de pasta mengt.

Zuiver biologische pasta, puur natuur, puur genieten

De zuiver biologische pasta van wordt met de grootste zorg geselecteerd en geproduceerd. Biologisch moet in onze ogen echt biologisch zijn, vanaf het graan tot op het bord van de consument. Onder toezicht van SKAL kunt U er vanuit gaan dat door middel van strenge controles er op wordt toegezien dat de bio pasta ook echt een zuiver biologische pasta is. Voor u een waarborg, zodat u zich daar geen zorgen om hoeft te maken.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen