Biologische producten soms duurder

Biologische producten soms duurder? Als je eet volgens de seizoenen en slechts af en toe vlees (liefst vegetarisch), hoef je voor biologisch voedsel, maar net iets meer te betalen dan gewoon voedsel. Als een biologisch product duurder is dat ook niet voor niets. Er zit veel meer werk aan en andere kosten.

Biologische kip

Biologische kippen leven langer, kunnen buiten lopen of hebben meer ruimte en krijgen biologisch voer te eten wat duurder is dan gewoon voer. Hierdoor is een biologisch kipfilet duurder dan een gewone kipfilet. De goedkope kiloknallers lijken voordelig, maar kosten onze samenleving veel meer. Die kosten ziet u bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en afbraak van biodiversiteit kost de maatschappij uiteindelijk veel en veel meer!

Biologische groente

Maar ook biologische groente is soms duurder dan gewone groente. Dat komt, omdat de hoeveelheid groente die een biologische boer per hectare kan oogsten, lager is dan bij een gangbare boer. Dit heeft te maken dat de boer langer bezig met het handmatig of machinaal wieden van onkruid, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

Biologisch is dus arbeidsintensiever

Natuurlijk hoef en kan je misschien niet alles biologisch kopen. Maar met élke aankoop draag je wel bij aan je eigen gezondheid, de natuur en een diervriendelijke wereld. Daarom is biologisch toch weer logisch.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen