Biologische pruim is superfood

Heel veel biologisch fruit en groente zijn heel gezond zijn en het is belangrijk dat U er voldoende van binnen krijgt om het lichaam gezond te houden. Maar als we het hebben over het Nederlandse fruit met de meeste antioxidanten dan is de pruim nummer 1 van het bestrijden van radicalen zoals gif.

Ons milieu zit vol met gif

Van wagens rook van sigaretten, UV-straling etc.
Wanneer deze vrije radicalen ongestoord hun gang kunnen gaan, kan dat leiden tot vervroegde ouderdomsverschijnselen zoals rimpelvorming en ziekten zoals kanker, obesitas, hart en vaat ziekte diabetes.

Antioxidant-waarde van pruimen volgens de zogenaamde ORAC-meting:
– gojibesen met 28.000 Orac
– Gedroogde pruimen: 5.770
– Blauwe bessen: 2.234
– Zwarte bessen: 2.036
– Aardbeien: 1.536
– Frambozen: 1.227

Biologische pruimen en vezels

Pruimen werken door zijn vele vezels goed als laxeermiddel en tegen constipatie. Daarbij zit er in de pruim Sorbitol wat een component is dat de darmen stimuleert en het zit zowel in de pruim, pruimensap als gedroogde pruimen. De totale stoelgangtijd wordt verminderd door de aanwezigheid van sorbitol en bovendien wordt de kans op aambeien verkleind. Verder zit er ook het stofje Chlorogeenzuur in die normaal in vele plantaardige producten voorkomt en zit extra veel in pruimen, perziken en koffie. Verder bevat de pruim difenylisatine, wat ook een laxerende stof is.

Voor mensen met constipatie nog even de volgende tip
  • Elke dag een of twee glazen lauwwarm water drinken. Daarnaast is het belangrijk elke dag voldoende vocht te drinken: minimaal 1,5 liter per dag.
  • Op vaste tijden naar het toilet gaan. De darmen houden van regelmaat.
    Voldoende lichaamsbeweging.
  • Geen chocolade, snoep, kaas, eieren en producten bereid uit witmeel eten.
  • Rauwe, verse groente, bonen, linzen, erwten en sojabonen eten.
  • Meer vezels eten: uit vers fruit, zilvervliesrijst, muesli, volkorenproducten, gedroogde abrikozen, vijgen, dadels, pruimen, ongezouten noten, enz. Ook kan het helpen aan de maaltijd een eetlepel tarwezemelen toevoegen, bijvoorbeeld door het dessert heen.
  • Eventueel kan bij een broodmaaltijd extra enzymen worden geslikt (verkrijgbaar als voedingssupplement).
  • Inname dierlijke vetten beperken.
Biologische Pruimen tegen kanker

Het is aangetoond dat vezelrijk voedsel de kans op darmkanker kan verminderen. Daarnaast blijkt dat vezelrijk eten ook goed werkt tegen borstkanker. Het veelvuldig eten van vezelrijke voeding zoals papaya, appels, peren, vijgen en dadels kunnen in combinatie met pruimen mensen tegen kanker beschermen.

Biologische Pruimen en osteoporose

Uit onderzoek van de Florida State University bleek dat vrouwen na de menopauze die dagelijks 100 gram gedroogde pruimen aten na drie maanden betere botten hadden dan vrouwen die dit niet aten of vrouwen die 75 gram gedroogde appels aten. Pruimen bleek beter voor de botten dan ander gedroogd fruit zoals vijgen en rozijnen. Boron en kalium zijn twee mineralen waarvan vermoed wordt dat ze de reden zijn dat botopbouw verbeterd wordt. Beide mineralen zitten in ruime mate in de pruim. Voor boron geldt dat 100 gram gedroogde pruimen 100% van de ADH-waarden bevat. De onderzoekers bevolen mensen boven de 65 aan om langzaam over te schakelen op het eten van meer pruimen; er wordt zelfs gezegd dat het goed is dat iemand 10 pruimen per dag eet. Wanneer je pruimensap drinkt kom je snel aan zo´n hoeveelheid. In de V.S. is pruimensap in elke grote supermarkt te koop maar in Europa niet. Hier zullen we ons tevreden moeten stellen met verse pruimen en gedroogde pruimen.

Diabetes en pruimen

Het hoge vezelgehalte in pruimen normaliseert het bloedsuikerniveau wat een winstpunt is voor diabetespatiënten. Bovendien zorgen pruimen snel voor een vol gevoel waardoor je minder snel je gaat overeten. Dat is ook goed voor mensen die aanleg hebben om dik te worden.

Pruim en hoge bloeddruk

De pruim bevat veel kalium en is daarom effectief tegen hoge bloeddruk of hypertensie. Het wordt in de fytotherapie soms voorgeschreven als onderdeel van een bredere aanpak om hypertensie te bestrijden. Een andere manier waarop de pruim hoge bloeddruk bestrijdt is dat fenolen in de pruim de vorming geöxydeerde cholesterolafzettingen op de aderwanden voorkomt. Deze afzettingen of plaque verdunnen de aderen wat ook kan leiden tot hypertensie.

Pruim en ijzertekort

Wanneer je vermoeid bent door een ijzertekort dan is het goed om je te wenden tot ijzerrijk voedsel maar ook tot de pruim niet omdat deze zoveel ijzer bevat maar omdat pruimen helpen bij het opnemen van ijzer in je bloed. Het eten van ijzerrijke voeding wordt door de pruim nog effectiever.

Pruimen bewaren

Plaats geplukte vruchten zo snel mogelijk in een koele ruimte en later in een koelkast. Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele plaats of 4 tot 6 dagen in de koelkast. Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg.

Goed geplukte

Onbeschadigde vruchten kunnen bij sommige pruimenrassen verschillende weken bewaard worden in de koelkast. Bij de late pruimenrassen zijn o.a. ‘Reine-Cl. d’Althan Conducta’ en ‘Bleue de Belgique’ heel goed te bewaren. Regelmatige controle is noodzakelijk om slechte vruchten te verwijderen.

Bij sommige pruimenrassen ontstaan snel scheurtjes in de vruchtschil. Deze vruchten zijn niet te bewaren, maar wel bruikbaar voor het maken van jam /confituur.

Hele verse pruimen kun je prima invriezen

Er zijn twee methodes. Ontvel en ontpit de vruchten. Deel ze vervolgens door de helft of door vieren afhankelijk van de grote, doe ze in plastic zakken of doosjes en plaats ze in de vriezer.

Je kunt de pruimen ook invriezen als moes

Hiervoor ontvel je de vruchten, vervolgens ontpit je ze en kookt ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de vriezer.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen