Biologische radijs of rammenas

Radijs of rammenas

Zwarte radijs of rammenas heeft een sterkere werking dan rode radijs; beide soorten zijn gekweekt uit dezelfde oorspronkelijke plant waar later ook een Japanse of witte radijs uit is gekweekt. Rammenas is de meest geneeskrachtige der radijzen. Het wordt in de fytotherapie vooral ingezet bij stoornissen op de galblaas.

Planten en oogsten

Rammenas wil graag een vochtvasthoudende maar luchtige grond. Zowel op klei als zand kun je de grond dus verbeteren door een flinke hoeveelheid oude stalmest of compost onder te spitten. Extra bemesting is niet nodig, en dat is best lastig op het landje waar ook de koolsoorten staan. Meestal zaai ik een rijtje Rammenas langs het pad, daar groeit ze het best.

Rammenas is een bolgewas dat eigenlijk op elke grondsoort groeit. Hoewel rammenas een typische wintergroente is, heb je een zomer- en een wintersoort.

Zaaien

winterrammenas stelt een fijngehakte grond op prijs en men zaait tussen half juni en half juli op rijen met een tussenruimte van ongeveer 20 cm. Het zaad goed onderharken en de grond aandrukken. licht begieten. Als de grond te droog wordt, kan men last krijgen van aardwormen. Je moet een goed bemest perceeltje uitkiezen, met een flinke humusvoorraad zodat in deze warme maanden nooit watergebrek optreedt. Pas liefst wisselcultuur toe en zaai niet op dezelfde plaats rammenas waar die vorig jaar heeft gestaan.

Oogsten

omdat de knollen heel snel groeien, kun je ze in het begin van de herfst al oogsten. Zes weken na het zaaien kunnen ze al geschikt zijn voor consumptie. Als je ze de hele winter wil bewaren, kan je ze best in oktober oogsten, zodat ze gevrijwaard blij­ven voor nachtvorst.

Bewaren

de rammenasknol moet vorstvrij worden gehouden en bewaard. Als de ram­menas is geoogst, kan zij best in een vorstvrije kelder in vochtig zand worden bewaard, waardoor zij lang vers blijft.

Werkzame stoffen rammenas

Rammenas bevat een grote verscheidenheid aan werkzame stoffen. De wortel van deze plant wordt het meest voor medicinale doeleinden gebruikt. De bladeren en de zaden kunnen gegeten worden maar zijn niet vaak de basis voor een natuurmedicijn, alhoewel dat een reële optie is. In zwarte radijs zitten raphanusine A, B, C en D. Deze stoffen zijn samen met de vele zwavelverbindingen verantwoordelijk voor het grootste deel van de medicinale effecten. Daarnaast bevat de pittige wortel zeer veel overige nutriënten: de vitamine betacaroteen, B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur(B11) en vitamine C. Er zitten de mineralen calcium magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, chroom etc.

Medicinale werkingen

De werking van rammenas tegen gal-, spijsvertering-, en infectieproblemen zijn de meest gebruikte toepassingen van deze donkergrijs gekleurde radijssoort. Daarbij heeft de radijs vochtafdrijvende, zuiverende en nutritieve functies die eveneens voor medicinale toepassingen aangewend kunnen worden.

Rammenas kan gebruikt worden bij

Reinigingskuren, bloedzuiveringskuur en voorjaarsmoeheid omdat het bloedzuiverende werking heeft en de afscheiding van afval- en gifstoffen bevordert door de stimulerende werking op darmen en lever, waardoor het een diuretecum is.

Artritis en artrose als een adjuvans, een stof die de geneeskracht van andere medicinale planten ondersteunt, Hyperthyreoïde doordat de glucosinilaten een overdreven schildklierfunctie temt, Vitamine C-gebrek en nutritieve tekorten daar het zeer veel fytonutriënten bevat en de spijsvertering stimuleert zodat meer stoffen worden opgenomen uit overige voeding, Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen omdat het een sterke antioxidant is.

Salmonella

Rammenas bevat als werkzame stoffen onder andere glucosinolaat en glucoraphanine, vooral in de zwarte schil. Deze stoffen werken als sterke anti-oxidanten en activeren enzymen die vet afbreken. Ze verlagen het gehalte aan slechte cholesterol en breken ingewandstenen en vetten af. Volgens een onderzoek gepubliceerd in NetJournal hebben stoffen in de zwarte schil bovendien (in vitro) een bacteriedodende werking van o.a. salmonella.

Uitwendige toepassing rammenas

Rammenas is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen zijn niet alleen inwendig maar ook uitwendig zeer goed toepasbaar. Het verhoogt de lokale doorbloeding wat een klein beetje roodheid op de huid veroorzaakt, gevolgd door een afkoelend effect. Om deze medicinale redenen kan het worden gebruikt bij de volgende indicaties:
Zonnebrand,
Beperkte brandwonden,
Luieruitslag,
Haaruitval.

Ingrediënten:

1 venkelknol van 200 gr. * 1/4 rammenas(100 gr.) * 1 gele paprica * 1/4 ijsbergsla (150 gr.) * 2 tomaten * 1/2 citroen * 4 eetlepels. Yoghurt * 4 eetl. zure room * peper * 2 takjes peterselie
Bereidingswijze

Kan halve dag van tevoren

Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden voor garnering. In dunne repen snijden. In vergiet doen. 1/2 ltr. kokend water erover schenken. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Rammenas schrappen en wassen. In dunne repen snijden. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In dunne repen snijden. Van ijsbergsla lelijk blad verwijderen. Wassen en in slamandje uitslaan. In repen snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden. Citroen uitpersen. In kommetje doen: yoghurt, zure room, 1 eetl. citroensap, zout en peper. 1 takje peterselie erboven fijn knippen. Tot sausje roeren.In slaschaal doen: venkel, rammenas, paprika, ijsbergsla en tomaat. Door elkaar scheppen. Sausje erop scheppen. Garneren met venkelgroen en rest van peterselie.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen