Biologische smoothie

Biologische smoothie

Heb je een gezonde trek, dorst of wat energie nodig dan is een biologische smoothie de oplossing.
Een biologische smoothie is een drank van verschillende gepureerde vruchten met soms ook biologische yoghurt. In een fruitsmoothie zit veel vitamine C. Smoothies worden bereid met een blender of mixer.

Smoothie kopen

De gezondheidsvoordelen van een smoothie zijn vergelijkbaar met fruit. Als je de smoothie vlak voor gebruik bereid met vers fruit is dat supergezond. Voor verpakte smoothies (flesjes/pakjes) geldt dat de gehaltes aan bepaalde voedingswaarde zoals vezels en vitamine c lager zijn dan van nature aanwezig in vers fruit. Daarnaast zitten er nog meer nadelen aan vast dan zelfgemaakte smoothies nml : voorbeeld

sinaasappelsappen met kleine stukjes pulp zitten minder voedingsvezels dan in het echte fruit. Bij de productie en de conserveringsbehandeling van die sappen gaan er ook heelwat voedingsstoffen verloren die je bij het eten van een stuk fruit wel in je lichaam had opgenomen.

Ander nadeel is het hoge suikergehalte van de smoothies. Ongezoet vruchtensap bevat ongeveer evenveel suiker als frisdrank. In sappen als druivensap en appelsap ligt het suikergehalte meestal het hoogst. Vruchtensappen zijn wel meer aangeraden dan frisdrank, omdat ze vitaminen en waardevolle voedingsstoffen bevatten. Bovendien zijn smoothies niet ideaal om de dorst te lessen. Een veel beter middel om de dorst te lessen is om een vers stuk fruit te eten en daarna door te spoelen met een eenvoudig glas water.

Smoothies en de tanden

Het hoge suikergehalte kan de tanden aantasten. Ook het zuurgehalte van de smoothies kan schadelijk zijn voor het tandemail. Daarom is het aangeraden om even de tanden te poetsen vóór je een smoothie drinkt. Op die manier kan je het tandglazuur beschermen tegen het zuur en de zoetigheid van de smoothie. Wat je zeker niet moet doen is je tanden poetsen na het drinken van een smoothie. Dan is je tandglazuur immers het kwetsbaarst.

Kostprijs

Smoothies kunnen echt fruit dan ook nooit echt vervangen. Ook op het vlak van de kostprijs is het vers fruit in het voordeel. Vers fruit blijft nog altijd een stuk goedkoper dan smoothies. Smoothies bevatten veel positieve bestanddelen van fruit, maar zijn geen echte vervanging van een vers stuk fruit. Daarbij komt nog de prijs van een blender of smoothiemaker om de vruchten te mixen.

Voor wie de oplossing

De westerling eet over het algemeen te weinig fruit en groenten. De aanbevolen hoeveelheid fruit bedraagt ongeveer twee à drie stuks per dag. Wat groenten betreft, ligt de doelstelling rond de 300 gram groenten per dag. Slechts heel weinig mensen voldoen aan die vereisten en zoeken hun heil in de smoothies. Meestal kiezen ze voor potjes geconcentreerde en gepureerde vruchten. Als je niet graag fruit en groenten eet, dan kunnen smoothies de oplossing voor je zijn.

Smoothies hebben voordelen

1 gezond en bijna net zoveel voordelen als echt fruit. Wel zijn de vezels wat minder.
2. goede vervanger voor tussendoortjes die ongezond zijn. Wel vult echt fruit meer dan een smoothie.
3. Smoothies hebben een positief effect op je energie gehalte van het lichaam en geven voor langere tijd energie af en kan je fysieke inspanning ook voor langere tijd volhouden.
4. Betere weerstand. – De anti-oxidanten die volop aanwezig zijn in groene smoothies helpen het lichaam om de weerstand te verbeteren. Je zult daardoor minder vatbaar zijn voor ziektes en andere virussen.
5. Gezondere en stralende huid. – De vitaminen en mineralen uit groene smoothies hebben een verjongend effect op jouw huid. Je hoeft alleen maar groene smoothies te drinken en je gaat er jonger uit zien!
6. Betere spijsvertering – Groene smoothies zorgen voor een betere spijsvertering en een beter gecontroleerde stoelgang.
7. Genoeg groente en fruit. – Het Voedingscentrum adviseert iedereen 200 gram groente en fruit per dag te eten. Normaal gesproken lijkt dit een hele opgave, maar met het drinken van smoothies haal je dit makkelijk.
8. Betere voedselbalans. – Met het drinken van groene smoothies zul je minder behoefte hebben aan ongezonde snacks die vol zitten met koolhydraten. Je voedingspatroon zal daardoor beter in balans zijn.
9. Opgewekter door het leven. – smoothies hebben een positief effect op jouw hormoonstelsel. Omdat de juiste hormonen meer aangemaakt zullen worden, ga je opgewekter door het leven. Niet alleen leuk voor jou, maar ook voor je naasten!
10. Betere nachtrust. – Slapen is belangrijk om overdag voldoende energie te hebben. smoothies zorgen voor voldoende nachtrust waardoor jij weer fit op je werk verschijnt elke dag.

In onze ander blogs zijn een aantal smoothies opgenomen hoe je ze kan maken. Natuurlijk kan je ze naar smaak en gezondheid maken. Sommigen vinden tropisch fruit lekkerder, andere hebben liever meer groente erin omdat ze dan gemakkelijker af kunnen vallen. Biologische groente en fruit van het seizoen kan ook heel gezond zijn en voordelen bieden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen