Biologische tomaten smaakvoller en veel gezonder

Biologische tomaten smaakvoller en veel gezonder. Tomaten zijn pas echt gezond en hoe kleiner hoe beter. Bijna alle tomaten in Nederland worden op steenwol gekweekt en krijgen hun voeding (mineralen en kunstmest stoffen) dmv een klein slangetje wat de voedingsstoffen erbij druppelt.

Gevolg van kunstmest

Hierdoor smaken de tomaten (waterig) de zogenaamde “water bommen” en hebben minder gezonde eigenschappen omdat ze geen mineralen kunnen opnemen zoals magnesium. De export naar Duitsland is daardoor een tijd terug in een crisis geraakt. Onze buurman klaagde dat de smaak slecht was en weigerde en ze werden in Duitsland nog weinig gegeten. Later hebben ze de losse tomaten aan de tros gelaten…de zogenaamde trostomaten en werden de zelfde tomaten wel weer verkocht aan onze buren, onder de naam trostomaat.   Koop maar eens een tomaat in spanje bij een groentekweker, die nog gewoon in de volle grond is geteeld, dan smaakt dienheel anders en blijft lekkerder.

Nederlandse biologische tomaat

Ook de Nederlandse seizoen gebonden tomaten die op de koudegrond zijn geteeld en waar nooit met kunstmest wordt gewerkt smaakt prima! Biologisch geteelde groenten worden altijd in de volle grond geteeld. Biologisch geteelde groenten zijn niet met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten, of met kunstmest ‘opgejaagd’. Daardoor zitten er geen resten van bestrijdingsmiddelen en minder vocht en nitraat in.

Onze voeding

is dan ook sterk veranderd ten opzichte van 50 jaar geleden. We zijn ook anders gaan eten (exotische voedingsmiddelen) en hebben meer keus. De voedingswaarde uit ons voedsel vandaag de dag is zo laag dat hoeveel groente en fruit we ook eten, nauwelijks genoeg binnenkrijgen. Bijna alle tomaten worden in Nederland dus in kassen gekweekt, waardoor ze geen belangrijke mineralen binnenkrijgen van de aarde, zoals dat in bijvoorbeeld Spanje soms nog wel het geval is. Al is de voedingsbodem daar tegenwoordig ook niet meer zo vruchtbaar. Dit geld ook voor de groente en fruit uit het buitenland. Zo hebben bijv. bananen de laatste 20 jaar 93% aan voedingswaarde verloren. Vitamines en mineralen zitten er bijna niet meer in. Door intensieve landbouwmethoden is de bodem veel minder energierijk dan vroeger.

Dit is geen extreem voorbeeld, maar door er ook genoeg andere groente- en fruitsoorten momenteel de helft minder voedingsstoffen bevatten als vroeger. Maar gelukkig is er dan nog de biologische tomaat, die meer voedingstoffen bevatten en volgens de meesten ook beter smaken.

Biologische tomaten

Biologische tomaten hebben 50 procent meer vitamine C en twee maal zoveel polyfenolen. Uit onderzoek is gebleken dat biologisch gekweekte tomaten gezonder zijn dan ‘gewone’ tomaten. Braziliaanse onderzoekers vonden dat biologisch geteelde tomaten substantieel kleiner zijn dan de reguliere tomaten, maar deze bleken wel meer dan 50% vitamine C te bevatten dan hun grotere broeders. Daarnaast toonde de studie aan dat de biologische tomaatjes maar liefst twee maal zoveel polyfenolen bevatten. Dat blijken verbindingen te zijn die voor zover nu bekend is een gunstige uitwerking hebben op dementie, hartziekten en kanker. De stelling van de onderzoekers is dat gewone tomaten tijdens hun teelt met pesticiden worden bespoten en met kunstmest worden gekweekt. Waardoor ze harder groeien, maar niet de weerstand opbouwen die biologische tomaten wel opbouwen. Biologische tomaten hebben 50 procent meer vitamine C en twee maal zoveel polyfenolen.

Moderne technieken productiever …maar niet gezonder!

Hiermee is dus helaas duidelijk geworden waarom ons voedsel van na de oorlog met industrialisatie wel is mee verandert, maar niet ten goede. Het lichaam van de mens is helaas niet in staat met deze extreme innovatie mee te ‘groeien’ en de planten evenmin. We zullen ons moeten houden aan de wetten van de natuur die onze zwakste schakel vormt. We zijn nog geen robots en niet bestand tegen landbouw gif. Ook blijven we niet gezond door het consumeren van kunstmatige/ bewerkte voedingstoffen en blijven evenmin gezond bij de consumptie van groente en fruit waar onvoldoende voedingstoffen in zitten.

We hebben al een blog geschreven over de gezonde werking van tomaten. Om je toch nog snel een idee te geven kan je het onderstaande lezen.

Wat maakt een tomaat zo gezond?

Lycopeen is een antioxidant die in rood- en roze gekleurd fruit en groente zit. De positieve invloed van lycopeen op de hartgezondheid, stofwisseling en bepaalde vormen van kanker wordt ondersteund door een wijd scala aan onderzoeken.

Antioxidant

Omdat het lichaam kan zelf geen carotenoïden kan aanmaken, moet deze stof uit de voeding gehaald worden; bijvoorbeeld door tomaten en worteltjes te eten. Bèta-caroteen is de carotenoïde die in het lichaam omgezet kan worden tot vitamine A en wordt daarom ook wel pro-vitamine A genoemd. Ook zijn er echter ook voedingsmiddelen waarin al vitamine A zit, zoals in vlees, zuivel en vis. Vitamine A, ook wel retinol genoemd,is belangrijk voor een gezonde huid, goede ogen en een goed afweersysteem. Er bestaat geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor carotenoïden. Een gezonde dagelijkse voeding, zoals die door het Voedingscentrum wordt omschreven, met producten die van nature rijk zijn aan carotenoïden zal afdoende zijn en is te verkiezen boven voedingssupplementen. Voedingssupplementen leveren namelijk de afzonderlijke antioxidanten. Het gezondheidsbevorderende effect van antioxidanten blijkt juist te zitten in het samenspel van alle bio-actieve stoffen tezamen in groenten en fruit. Dit is een complexe combinatie van alle stoffen, die door onderzoekers nog niet ontrafeld is. Wel is het duidelijk geworden dat het innemen van één afzonderlijke antioxidant in de vorm van een supplement niet dezelfde effecten op onze gezondheid heeft als het eten van een grote diversiteit aan groenten en fruit.

Antioxidanten

Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. Zo is hij tien maal beter in het wegvangen van vrije radicalen dan antioxidant vitamine E. Antioxidanten maken vrije radicalen die voorkomen in je lichaam onschadelijk. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo aan bij dat dit niet gebeurt.

Het gezegde ‘klein maar fijn’ gaat ook op voor tomaten. In kerstomaatjes zitten namelijk meer voedingsstoffen dan in grote tomaten. Ondanks de zoete smaak!

Vanwege de zoete smaak vinden veel mensen kerstomaatjes lekkerder dan gewone tomaten. Maar juist door dat zoetige denken we dat ze minder gezond zijn. Maar nou komt het: er zit ietsje meer suiker in kerstomaatjes, maar indrukwekkend veel meer vitamines en mineralen!

Bijna twee keer zoveel vitamine C

Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bèta caroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben. Daarnaast bevatten kerstomaatjes meer magnesium, kalium en fosfor.

Verder geen verschil

Verder bevatten kerstomaten net zoveel vitaminen en mineralen als gewone tomaten. Dus laat je niet misleiden door de zoete smaak. Lekkerder is niet per se ongezonder, integendeel in dit geval

Tomaten sap is gezond en een glas per dag maakt je slanker en remt de veroudering. De simpele vrucht is zelfs een bewezen beauty product. In pureevorm biedt de vrucht niet alleen van binnenuit meer bescherming tegen de zon (55 gram per dag, 3 maanden lang: 33% meer zon bescherming). Ook remt tomatenpuree huidveroudering: het stimuleert de aanmaak van procollageen en huidstructuur verbetert.

Koelkast: doodsteek voor tomaten

Je bewaart je tomaten toch niet in de koelkast. Tomaten zijn koel te bewaren, maar kunnen slecht tegen temperaturen onder de 12 graden. Een koelkast is dus te koud. “De tomaat in je keuken is dan wel geplukt, maar hij is niet dood. Het is een levend ding, dat continu geurstoffen produceert. Die geurstoffen vervliegen, maar zolang de tomaat nieuwe maakt, is dat niet erg. In de koelkast beschadig je dat mechanisme, hij kan dan geen nieuwe geurstoffen meer aanmaken. De oude vervliegen en wat je overhoudt is een smaakloos ding.” Tomaten mogen dus niet in de koelkast. Toch gebeurt het: bij mensen die gewoon niet beter weten, maar ook bij supermarkten die zo de houdbaarheid wat opkrikken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen