Biologische voeding

Biologische voeding: wanneer is iets biologisch? Om biologische voeding ook daadwerkelijk biologisch te mogen noemen, zijn er Nederlandse en Europese richtlijnen waar een teler of een veehouder zich aan dient te houden. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door Stichting SKAL, namens de overheid. Deze stichting publiceert tevens de cijfers van de naleving hiervan. Hieruit blijkt dat een zeer groot gedeelte van de biologische bedrijven de regelgeving goed naleeft. Een EKO keurmerk of een Europees keurmerk is hierdoor erg betrouwbaar. Biologische boeren houden rekening met de leefomgeving van dieren en zorgen ervoor dat het natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kan worden nageleefd. Varkens hebben een modderpoel tot hun beschikking en de biologische melkveehouder zorgt ervoor dat koeien zoveel mogelijk in de wei kunnen lopen. Biologische kippen hebben een grotere leefruimte, waarbij de snavel behouden wordt. Deze mogen niet gecoupeerd worden, wat tevens geldt voor de staarten van varkens.

‘Groene’ biologische voeding

Bij de teelt van biologische voeding worden geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, enkel soms natuurlijke. In plaats van een gifspuit te gebruiken om onkruid te bestrijden, wordt er met de hand of met een machine gewied. Biologische groenten- en fruittelers maken gebruik van natuurlijke vijanden om insecten te bestrijden. Dit kunnen vogels, lieveheersbeestjes of sluipwespen zijn. De nadruk ligt voornamelijk op het voorkomen van ziektes. Voor biologische voeding wordt gekozen voor sterkere en resistente rassen, waarbij aanzienlijk minder kans is op ziekten. Er wordt geen kunstmest gebruikt om fruit en/of groenten sneller te laten groeien, waardoor de bodemdiversiteit groter blijft. De bodem raakt niet uitgeput, daarnaast raakt het bodemleven niet verstoord. Een gezond en ziekteresistent gewas is op deze manier gemakkelijker te realiseren voor biologische voeding. Het milieu wordt op deze manier zo min mogelijk belast.

Meer weten?

Er zijn verschillende richtlijnen waar boeren aan dienen te voldoen wanneer ze biologische voeding en producten willen produceren. Wil je hier meer over weten? In onze blog houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws. Groen Nieuws zien waar je biologische voeding, tweedehands producten, fairtrade producten, vintage winkels en biologische restaurants kunt vinden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen