Biologische wijn heeft de toekomst

Biologische wijn heeft de toekomst

De kijk op biologische en biodynamische producten is de afgelopen jaren sterk veranderd. Biologisch wordt inmiddels door een brede bevolkingsgroep gewaardeerd. Ook wijnmakers zijn tevreden over de kwaliteit van biologische wijnen. Ze vinden dat die schoner, levendiger en smaakvoller zijn en bovendien langer geconserveerd blijven. Of dit inderdaad zo is, hangt sterk van de ligging van de wijngaard, het microklimaat, de wijnboer en persoonlijke smaak af. Net als bij niet-biologische wijn.

Gif in wijn

In een eerdere blog over wijn hebben we vooral gewaarschuwd tegen al het gif dat in onze wijn te vinden is en voornamelijk waardoor het erin terecht is gekomen. Dat was voornamelijk door de vele bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de wijnbouw en die er voor zorgen dat een goed natuurproduct gevaarlijk wordt voor onze gezondheid.

Biologische wijn

Biologische wijnboeren werken met aandacht en zorg voor de natuur en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gentechnologie. Biologische landbouw wordt wettelijk erkend en gecontroleerd, in Nederland door het SKAL. We spreken over biologische wijn als die bereid is uit biologische geteelde druiven.

Géén sorbine

De nieuwe regelgeving verbiedt het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn. Sorbine is een natuurlijk conserveermiddel dat bijvoorbeeld in lijsterbessen voorkomt en werkt tegen schimmels en gisten. De chemische variant (E-200) wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Sinds 2012 komt dit goedje niet meer voor in biologische wijn.

Sulfiet

Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren, maar wordt ook toegevoegd om wijn beter houdbaar te maken. Volgens de nieuwe biowetgeving moet het sulfietgehalte in biologische wijn 30 tot 50 milligram lager zijn dan in traditionele tegenhangers. Sommige wijnmakers gaan nog verder en voegen helemaal geen sulfiet meer toe aan hun wijnen.

De levende bodem

De bodem is een belangrijke schakel in de kringloop van een wijnbedrijf. Biologisch werkende boeren maken graag gebruik van dierlijke en plantaardige bemesting. Geen kunstmest dus. Een goed plantenmengsel zorgt voor bloemgroei gedurende het hele seizoen, bindt stikstof, levert veel organische stof (humus) en houdt door de wortelgroei de bodem luchtig.

Evenwicht in de wijngaard

Ziekten en plagen worden beschouwd als een teken van onevenwichtigheden in het systeem. Biologische druiventeelt zorgt voor een betere balans in het biologische systeem van de wijngaard, waardoor ziekten en plagen minder explosief kunnen ontwikkelen. Daarom gebruiken bioboeren natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen als algen en heermoes. Bloemen lokken nuttige insecten en vogels voeden zich met schadelijke insecten, zodat geen chemische bestrijding nodig is. De biologische wijnboer gebruikt kippen tegen schadelijke larven en roofvogels om spreeuwen en knaagdieren buiten de wijngaard te houden.

Keurmerk

Biologische en biologisch-dynamische producten zijn herkenbaar aan een keurmerk, hoewel sommige biologisch werkende boeren ervoor kiezen om het keurmerk achterwege te laten. Op Europees niveau is, sinds augustus 2012, één uniform verplicht te gebruiken keurmerk voor biologische producten. Wie aan de voorschriften voldoet, mag z’n product biologisch noemen en het EKO-keurmerk gebruiken. Het Skal-nummer verwijst naar het bedrijf dat voorkomt op de lijst van biologische wijnen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen