Biologische zaden zijn beter voor het milieu

WAAROM BIOLOGISCHE ZADEN? Vooral om het milieu te sparen is het beter om biologische zaden te kopen. Ook kan je deze beter uitzaaien in biologische potgrond, daar deze grond ook vaak wordt ontsmet met gif.

Er wordt namelij bij de gangbare zaadwinning met chemische spuitmiddelen of gif gewerkt tegen ziektes, plagen onkruid, blad en schimmels. Tegen onkruid wordt vooral ook gespoten, om er voor te zorgen dat er geen onkruidzaden bij het machinaal geoogste zaad terecht kan komen. Naast Bestrijdingsmiddelen gebruikt men ook groeiregulatoren om er te zorgen dat de planten tegelijk rijp zijn en het zaad in een keer geoogst kan worden. Daarna worden de planten net voor de oogst bespoten met een ontbladering’s middel, dat het oogsten vergemakkelijkt. Tenslotte worden de zaden nog weer apart omhuld met een beschermlaagje tegen schimmelziektes en soms groeimiddelen.

Bij de biologische zaadwinning gaat dat gelukkig zonder chemische gifsoorten en worden de zaden nog ambachtelijk geteeld en geoogst met de hand. Ook worden er geen genetische gemanipuleerde zaden gebruikt en de planten op goede eigenschappen gekruist. Hierdoor krijg je sterke planten rassen, die een natuurlijke resistentie hebben tegen insecten en schimmels.

Zaad winnen uit van de beste plantensoorten

Zelf kan je ook zaden winnen uit biologische vruchten of bloemen.
Je neem bijvoorbeeld een biologische pompoen, haal het zaad eruit en laat het eerst een tijdje drogen op een warme plek. Rond maart- en april zaai je de zaden onder plastic of glas uit in vruchtbare, vochtige potgrond. Ook van sla kan je zaad winnen door de plant door te laten groeien. Bij sla komen na de bloei zaadvorming, die geoogst kan worden. Belangrijk is dat de zaadwinning bij (peul)vruchten wel goed uitgerijpt zijn. Zo moeten Komkommers en tomaten zacht zijn en verkleurd, om er zeker van te zijn dat de zaden goed ontwikkeld zijn.

F1-hybriden zaden kan je overal kopen

F1-hybriden zijn gewoon zaden met betere eigenschappen dan de gewone zaden. Ze zijn afkomstig van planten die gekruist zijn vanwege hun goede eigenschappen. Zo zou je een plant met een hogere opbrengst en een plant met grotere vruchten kunnen kruisen. Uit dit zaad komt de nieuwe F1-hybride planten, met de eigenschappen van beiden. In de nieuwe generatie, krijgt je dus planten met een grotere opbrengst en grotere vruchten. Deze eigenschappen verdwijnen deels weer bij de volgende generaties omdat dan ook weer de erfelijke eigenschappen terug komen van de eerste planten. Dan krijg je een mengsel van zaden met grotere vruchten, zaden die een grotere opbrengst en zaden met grote vruchten en hoger opbrengst in een. Meestal betekend dat de opbrengst gewoon minder wordt indien men de zaden uit de F1-hybriden oogst en gebruikt.

Zelf planten kruisen

Als we terug gaan naar de oer tomaat, dan zou je slechts een tomaat tegen die niet groter is dan een bes. Door velen jaren de beste tomatenplanten te kruisen, heeft men uiteindelijk grote tomaten gekregen, maar ook soorten als tros tomaten, gewone tomaten, vleestomaten etc.

Zelf planten kruisen is niet moeilijk en mogelijk. Je neemt het stuifmeel uit een bloem met een wattenstaafje en breng dat over naar de stamper van een soortgelijke plant. Je neem dan altijd de beste planten, die bijvoorbeeld veel vrucht dragen en een soortgelijke plant, die bijvoorbeeld ziekte bestendig is. Hieruit komt de F1- hybride. Normaal zou dit bestuiven gebeuren door de wind of insecten, maar zo kan je dus de beste eigenschappen van soortgelijke planten, bij elkaar brengen.

De teeltwijze om F1-hybriden zaden te verkrijgen is dus wel omslachtiger en duurder. De opbrengst is meestal veel beter en zo haal je de kosten er weer gemakkelijk uit.

Naast het gebruik van zaden met goede eigenschappen hangt het hele proces van zaaien tot oogsten ook af van andere factoren als: grondsoort, temperatuur, licht of zonuren, vocht, bemesting etc.

Erfgoedzaden

Bij erfgoedzaden gaat het zaden van groentesoorten die al heel lang bestaan en die ‚zaad-vast’ zijn en dus altijd dezelfde planten groeien. Zaden zijn overal te koop, maar organic of biozaden helaas nog niet. (wel via internet).

Zaden bewaren

Zorg dat de zaden na het oogsten droog en in de schaduw komen te liggen. Dus niet op de verwarming en in de volle zon. Verspreid de zaden op een krant en laat ze geruime tijd drogen. Daarna kan je ze in papieren zakje bewaren voor het volgend jaar. Schrijf er wel even op wat het is en de datum. Hoe ouder (2 of 3 jaar oud), hoe minder kiemkrachtig.

Soms is het goed om zaad voor gebruik voor te weken in water

Hoe harder de schil of buitenkant van het zaad, hoe belangrijker het is om voor te weken. Neem bijvoorbeeld de boon, die zonder 24 uur voorweken slecht zal ontkiemen en in de grond gemakkelijk weg kan rotten. (bij koud, nat weer). Na een slechte start krijg je zwakke plantjes met alle gevolgen van dien.

Beginnen met zaaien en voorkiemen

Een boon is zo ie zo een vocht- en koudegevoelig groenten gewas. Het is belangrijk om dus eerst voor te weken en dan voor te kiemen in kweekbakjes. Deze kweekbakjes met potgrond dat wel of niet gemengd is met zand, kunnen op kamer temperatuur op de vensterbank worden gezet of buiten onder plastiek of glas. Belangrijk is dat de kleine plantjes niet te maken krijgen met nachtvorst. Verder de grond vochtig houden (niet te nat).

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen