Biologische zuivel beter en gezonder

Is biologische zuivel gezonder of gezonder voor een goede lifestyle? De meeste Nederlandse boeren laten hun melkkoeien in de wei grazen. Maar om hogere opbrengsten te krijgen en door megastallen te bouwen, houden steeds meer boeren hun koeien het hele jaar door op stal: in 2013 was dat al 30 procent en met de Europese afschaffing (per 1 april 2015) van het melkquota zal het aantal koeien per melkveehouder toenemen maar het aantal Ha weide niet, waardoor de boer genoodzaakt is om de koeien op stal te houden. Als consument kun je hier gelukkig iets aan doen! Kies voor zuivel van koeien uit de wei biologisch of met weidegarantie. Als je weidegang belangrijk vindt, let dan ook op met kaas. Voor 1 kilo kaas is namelijk 10 liter melk nodig.

Hoe zit het met koeien in de wei

Steeds meer verse melk heeft ‘weidegang-garantie’. Dat houdt in dat koeien minstens 120 dagen van het jaar, 6 uur lang in de wei hebben gelopen. Als dit duidelijk op de verpakking staat, mag je er in redelijkheid van uitgaan dat dit klopt.

Biologische zuivel

Wil je zeker weten dat jouw zuivel afkomstig is van een koe die goed behandeld is? Kies dan voor biologische of biologisch-dynamische producten. Deze dieren krijgen dan zeker genoeg weidegang, biologisch voer en in de biologisch-dynamische houders mogen ze ook hun hoorns houden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen