Kan de Bitcoin voor een klimaatcrisis zorgen

De Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid, waarvan de koers fluctueert op de open markt. De volledige uitleg over dit digitale geld waar volop mee wordt gehandeld en zelfs mee betaald wordt, is overal op internet te vinden. De nadelen daarentegen zijn minder zichtbaar. Duidelijk mag zijn dat we net een crisis achter de rug hebben en we nu weer volop bezig zijn met “gokken”

Stroom verbruik

Momenteel gebruikt het Bitcoin netwerk ongeveer 30TWh, dat is ongeveer 0.14% van het globale energieverbruik in de hele wereld. Het staat gelijk aan het stroom verbruik van een land als Ierland en dan hebben we het nog niet over het stroomverbruik van alle andere crypto currencies. Slechts één bitcoin-transactie staat gelijk aan het maandelijkse stroomverbruik van een huishouden ( 180 kilowattuur per maand )of vergelijkbaar om 200 keer een wasje te draaien. Kortom heel veel energie, voor een paar digitale getalletjes te laten veranderen. En dan moet je nog winst maken.

Waarom zoveel stroomverbruik?

Het Bitcoin netwerk en andere crypto currencies staan verbonden met vele computers wereldwijd. Dit netwerk van beveiligings computers moet er voor zorgen dat er veilig en goed gehandeld wordt, zonder tussen persoon als een bank. In dit netwerk circuleert momenteel een bedrag van meer dan 100 miljard euro en natuurlijk zijn er heel veel mensen bezig om de boel te hacken. Omdat alle computers elkaar controleren, is het systeem ook zonder autoriteit betrouwbaar, maar hackers kunnen altijd nog proberen ‘in te breken’ bij mensen die de bitcoin op hun computer hebben staan. Het grootste nadeel is echter dat elke transactie gepaard gaat met heel veel stroomverbruik om het beveiligings netwerk van instant te houden en omdat de vele computers volop moeten draaien om de geldstroom met ingewikkelde rekensommen op de juiste plaats te brengen.

Snel en digitaal

Het is dus wel een snelle manier van zaken of handel doen, die voor iedereen toegankelijk is en redelijk snel te overzien is. Nadeel: je weet nooit of dit betalings/handels verkeer door de regering uit de lucht wordt gehaald, gehackt wordt, gaat crashen of verlies gaat lijden. Het stroomverbruik is enorm en net Nu eindelijk voor iedereen duidelijk is geworden dat het klimaat wel degelijk aan het veranderen is en het te maken heeft met de toename van voornamelijk Co2.

Nederland loopt voorop met zijn stroom verbruik

Nederland scoort normaal toch al hoog qua energieverbruik in vergelijking met andere landen. Onze energie centrales vervuilen dan ook te veel om de Co2 uitstoot terug te brengen. Het stroom verbruik ligt dan ook op 108 TWh en we verbruiken nog meer stroom dan de Bitcoin wereldwijd. De Bitcoin en andere crypto currencies stijgen echter nog steeds in waarde en populariteit, waardoor het stroom verbruik ook nog steeds Toeneemt. Men denkt dat als het zo doorgaat de Bitcoin in 2020 meer stroom gaat gebruiken dan welk land dan ook.

De klimaat opwarming

Met deze crypto munten kost een bitcoin-transactie ongeveer 20.000 keer zoveel energie als een simpele creditcardtransactie en verspillen we onnodig veel energie. Een enkele transactie met een creditcard kost slechts 0,01 kilowattuur en dat is een groot verschil. We zijn onze leefbaarheid op aarde aan het verliezen en kunnen zo nooit een winnaar worden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen