Blaasontsteking voorkomen door voldoende water te drinken

Blaasontsteking bij vrouwen? Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, die door niet hygiënische omstandigheden of verminderde weerstand (ouderen of bij diabetes) toe kunnen slaan. De bacteriën in de blaas hechten zich aan de blaaswant, waardoor deze gaat ontsteken en wat zorgt voor een branderig gevoel tijdens het plassen. Ook ontstaan hierdoor andere symptomen, zoals het gevoel dat je moet plassen, zelfs wanneer je blaas niet vol is.

Oorzaak en gevolg

Meestal is de schuldige de E-colibacterie, afkomstig uit de darmen en tevens de grootste veroorzaker van blaasontsteking bij vrouwen. Bijna 60% van alle vrouwen krijgen in hun leven wel een keer blaasontsteking en bijna 50% van de vrouwen krijgt een tweede infectie binnen 12 maanden na de eerste blaasontsteking. Antibiotica is een paardenmiddel en een standaardremedie om blaasontsteking te genezen. Antibiotica is alleen op recept via de huisarts te krijgen. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de soort bacterie wordt er een middel voorgeschreven door de huisarts. Maar resistentie voor antibiotica ligt op de loer en de darmflora loopt door de bacteriedodende antibiotica ook schade op.

Vrouwen kwaal

Vrouwen hebben vaak blaasontsteking en mannen bijna niet Dit omdat de urineleider bij vrouwen  korter is, waardoor het gemakkelijker is voor bacteriën om van het rectum en de vagina naar de blaas te reizen. Sex is de grootste veroorzaker van blaasontsteking bij vrouwen en hygiëne blijft belangrijk.

Preventief voorkomen

Mensen die blaas ontsteking tegen willen gaan, kunnen dit beter preventief voorkomen, door een glas cranberry sap per dag te drinken of cranberry pillen te gebruiken.

Zwarte bessensap of citroensap

Een glas zwarte bessensap of citroensap per dag is ook een goed preventief middel. Duidelijk is dat de zuurgraad en de vitamine C er voor zorgt dat de bacteriën uit de blaas weg blijven.

Veel water drinken

Drink elke dag 1,5 liter water per dag, naast de gebruikelijke dagelijkse koffie of melk. Uit onderzoek is gebleken dat je hierdoor de kans op blaasontsteking tot 50 procent kan worden vermindert. Door het vele water plast je de mogelijke bacteriën gemakkelijk weer uit. Veel drinken of bijvoorbeeld een glas citroensap per dag zijn dus een aanrader. Plas ook (na de sex) de blaas goed leeg en drink wat extra water om de blaas schoon te spoelen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen