De bladblazer: het blaasinstrument van de herfst

We kunnen er niet meer om heen, de zomer heeft ook dit jaar weer plaats moeten maken voor de herfst. Dit is niet alleen te merken aan de regenachtige dagen en de harde windvlagen, maar ook aan de bomen. Blaadjes dwarrelen één voor één naar beneden en belanden op de grond. Deze herfstachtige bladregen kleurt de straten in een oranje landschap. Voor sommige mensen een prachtig natuurtafereel maar voor anderen een doorn in het oog; Al dat blad moet weg en daar is een oplossing voor, de bladblazer weer uit de schuur halen. Het vallen van de eerste bladeren staat symbool voor de opening van het bladblaas seizoen. Je ziet ze overal, of het nou de gemeente is die een team gewapend met bladblazers de straten op stuurt, de hovenier die weer vroeg op pad gaat of zelfs de buurman die zijn tuin weer op orde maakt. Het is dan misschien een gemakkelijke en snelle methode om van al dat blad af te komen, toch zitten er niet alleen voordelen aan dit gereedschap.

De bladblazer

In eerste instantie zijn er veel voordelen te bedenken voor de bladblazer. Het is overduidelijk een effectieve manier om blad te verwijderen. Bladeren kunnen niet alleen de weg minder zichtbaar maken maar in combinatie met regen wordt de weg ook erg glad; beiden iets wat de veiligheid van de weggebruiker vermindert. Om de verkeersveiligheid te waarborgen is het dus wenselijk om de wegen vrij te houden en met de bladblazer zijn de fietspaden en straten snel weer vrij van obstakels.

Artikel gaat verder onder de nieuwsfoto.

Ook in persoonlijke sfeer biedt de bladblazer een uitkomst. In Nederland houdt men over het algemeen van een nette tuin. Zowel onze voor- als achtertuin krijgt veel aandacht, dit zorgt in het algemeen voor een nette buurt. In de lente planten we van alles, in de zomer wordt het gras regelmatig gemaaid en ook in de herfst moet de tuin eraan geloven, geen plek voor een chaotisch bladerdek.

Toch zijn er een aantal nadelen. In de afgelopen jaren is de mens over het algemeen meer gaan geven om zijn/haar omgeving en het is maar de vraag of de bladblazer bij deze levensstijl past. Er zijn verschillende redenen te bedenken om de bladblazer aan te kant te zetten.

Het milieu

Ten eerste werkt een groot deel van de bladblazers op benzine, een fossiele brandstof. Misschien voel je het probleem al aan komen: bladblazers zijn slecht voor het milieu. De uitstoot van fossiele brandstoffen draagt bij aan de kilmaatcrisis. De tweetakt bladblazer, die het dus mogelijk maakt om zonder verlengsnoer te werken en daarmee veel bewegingsvrijheid biedt, is erg vervuilend. Uit onderzoek is gebleken dat één uur bladblazen met een standaard, veel verkochte bladblazer evenveel uitstoot als het afleggen van een ruime 1700 kilometer met een personenauto. Om deze reden zijn in veel gemeentes in Vlaanderen de tweetakt bladblazers inmiddels verboden. Gelukkig bestaan er ook elektrische blazers, deze bieden een hoopvol perspectief. Ze zijn iets minder krachtig maar doen evengoed dat waarvoor ze gemaakt zijn: blad wegblazen.

Het blaasinstrument

Er is dus een oplossing voor de uitstoot van het blaasinstrument, echter is dit niet het enige probleem dat de blazer met zich mee brengt. Het blad dat weggeblazen wordt, wordt vaak verzameld en naar een compostfabriek gebracht. Dat ruimt lekker op, maar het verwijderen van bodemblad betekent ook het verwijderen van de huisvesting van vele planten, insecten en zelfs egels. Laten we beginnen met de planten. De laag bladeren zorgt voor isolatie en vochtige aarde, wat voor veel planten een ideale leefomgeving biedt. Daarnaast zijn bladeren een natuurlijke vorm van compost, waar de planten weer extra energie uit kunnen halen. Verder kunnen veel insecten voeding halen uit de gevallen bladeren en vinden beschutting in dit bladerdek. Dan de egels, egels zijn in de herfst opzoek naar een plek om te overwinteren, hierbij bieden bladeren een uitkomst. Bladeren helpen de egels met het maken van een eigen plekje.

Dan zijn er nog de vogels, zelfs zij halen voordeel uit de dode bladeren op de grond. Vogels weten dat insecten zich hier schuilhouden en vinden daarom veel voeding in het gevallen blad. Als al dit blad telkens weggehaald wordt en de insecten dus een andere leef plek moeten vinden, moeten de vogels op andere manieren aan voedsel zien te komen.

100 decibel

Dan als allerlaatste is er nog het probleem dat de bladblazer onze oren geeft: geluidsoverlast. Dit lijkt misschien niet direct een groot probleem en meer iets dat we gewoon moeten accepteren, echter blijkt uit onderzoek dat het daadwerkelijk schadelijk is voor ons gehoor. Niet voor niets dat de mensen die ze gebruiken vaak gehoorbescherming dragen! Geluiden vanaf ongeveer 75 decibel kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor het gehoor. Bladblazers zitten gemiddeld qua geluidsniveau rond de 100 decibel. Dit houdt in dat zonder bescherming het geluid dat de blazers produceren schade kan veroorzaken. Omstanders zoals buren of in het algemeen mensen dicht bij het gebruik van bladblazers ontkomen hier niet aan.

Het verbannen van de bladblazer is wellicht wat overdreven, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Zowel voor de wereld om ons heen als voor de mens zelf.

Biodiversiteit

Op plekken waar het blad daadwerkelijk in de weg ligt en een gevaar kan vormen zou een elektrische bladblazer nog steeds van pas komen. Geen uitstoot meer, maar wel een veilig wegdek. Op alle andere plekken kunnen we ons afvragen of we ons echt aan het blad storen of niet. Als we het dan toch graag weg willen halen, moeten we misschien gewoon de hark er weer bij pakken. Op de ouderwetse manier de bladeren verzamelen op een bult en weggooien. Wat hierbij kan helpen zijn gemeentelijke compostbakken, ook wel bladkorven genoemd. Op veel plekken worden deze in het begin van de herfst al geplaatst en tegen december of januari weer weggehaald. Hier kan iedereen uit de buurt zijn/haar bladoverschot in kwijt. Een ideale oplossing voor mens en dier, daar waar we ons storen aan het blad opruimen maar, en daar waar het geen kwaad doet behouden we de biodiversiteit!

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer