Het Blauwtongvirus veroorzaakt steeds meer zorgen in Nederland, met al 800 meldingen van besmette dieren op veebedrijven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt een dagelijkse kaart bij van deze meldingen per woonplaats. Alleen in Zeeland, Limburg en Groningen lijken de bedrijven tot nu toe nog gespaard te blijven.
Blauwtongvirus
Begin september dook het Blauwtongvirus voor het eerst sinds lange tijd weer op in Nederland. Deze virusziekte wordt verspreid door knutten, kleine vliegjes, en treft voornamelijk schapen. Echter, ook runderen en geiten lopen risico, samen met alpaca’s en herten. Zelfs dierentuindieren, waaronder kamelen, dromedarissen, giraffen en okapi’s, kunnen besmet raken. Bedrijven waar Blauwtong uitbreekt hebben een strikte meldingsplicht.
Dieren die zwaar getroffen worden door het virus vertonen duidelijke symptomen, waaronder een blauwverkleurde tong, hoge koorts, kwijlen, kreupelheid, en een gebogen rug. Vooral schapen worden zwaar getroffen en overlijden vaak als gevolg van de ziekte. Het goede nieuws is dat Blauwtong niet op mensen overdraagbaar is.
Terugblik naar 2008
Blauwtong dook voor het eerst op in Nederland in 2006, maar verdween pas in 2008 weer uit het land. Dit jaar begonnen de eerste meldingen van besmettingen met Blauwtong in september, afkomstig uit Wijdemeren in Noord-Holland en Stichtse Vecht in Utrecht.
Verspreiding
De meldingen van verdachte en positieve locaties concentreren zich voornamelijk in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.
De opmars van het Blauwtongvirus in Nederland is zorgwekkend en vraagt om aandacht en maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. De autoriteiten zullen nauwlettend blijven volgen hoe deze situatie zich ontwikkelt en welke stappen er genomen moeten worden om de veehouderij te beschermen tegen deze ziekte.