spot_imgspot_img

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

In Nederland is er goed nieuws vandaag te melden: sinds de invoering van statiegeld op blikjes is het aantal blikjes in zwerfafval aanzienlijk afgenomen. Volgens de meest recente metingen van Rijkswaterstaat is het aantal blikjes op straat in de afgelopen acht jaar niet zo laag geweest. Deze positieve ontwikkeling is een lichtpuntje in de strijd tegen zwerfvuil.

Veelbelovende start

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in een rapport aan de Tweede Kamer de resultaten van deze eerste meting gepresenteerd. Ze benadrukt echter dat dit slechts een eerste meting betreft. Verdere metingen later dit jaar zullen moeten uitwijzen of dit een eenmalige uitschieter is of dat er sprake is van een blijvende trend.

Statiegeld blikjes

In het tweede kwartaal van dit jaar, na de invoering van statiegeld op blik per 1 april, was het aantal gevonden blikjes in zwerfafval maar liefst een derde lager dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. Een veelbelovend teken van vooruitgang. Wel moeten we opmerken dat er in het eerste kwartaal nog sprake was van een lichte stijging.

Zwerfafval

Naast de afname van blikjes in zwerfafval, zien we ook een voortdurende daling in het aantal plastic flesjes dat wordt aangetroffen. In de eerste helft van dit jaar werden meer dan 60 procent minder flesjes gevonden in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Dat laatste jaar was het laatste jaar waarin geen statiegeld op plastic flesjes van toepassing was.

Deze positieve ontwikkelingen tonen aan dat statiegeld een effectieve maatregel is om zwerfvuil te verminderen en het milieu te beschermen. De resultaten van toekomstige metingen zullen ons hopelijk een nog duidelijker beeld geven van de impact van deze maatregel en ons aanmoedigen om onze inspanningen voort te zetten in de strijd tegen zwerfvuil.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
14.9 ° C
16.3 °
13.9 °
76 %
6.6kmh
100 %
zo
14 °
ma
10 °
di
11 °
wo
10 °
do
7 °
spot_imgspot_img