Bloemen en planten van het seizoen

Bewolking

CO2 uitstoot door het telen in kassen of transport. In het winterseizoen is meer energie nodig om bloemen in de winkel te krijgen. Dat is omdat de teelt dan in kassen plaatsvindt, of omdat de bloemen dan uit het buitenland komen en dus veel meer fossiele transportbrandstof vereisen. Zo belast een bosje rozen in de zomer en nazomer het klimaat voor de helft minder dan in de winter.

Klimaatvriendelijker kiezen heeft effect

Wie wekelijks een bosje van de meest verkochte bloemen koopt (tulp tussen januari en maart, en de rest van het jaar roos), kan de jaarlijkse CO2-uitstoot met 90 procent terugbrengen, door steevast een bloem te kiezen die op dat moment het klimaat het minst belasten (voornamelijk hypericum, potchrysant, gladiool, zonnebloem, snijchrysant en potroos)

Bloeiende planten

Bloeiende potplanten vergen gemiddeld genomen minder energie en komen daardoor klimaatvriendelijker uit de bus dan snijbloemen. Bovendien gaan ze meestal langer mee. Een bloeiende potplant in een mooie sierpot op tafel of in de vensterbank kan dus een alternatief zijn voor het bosje bloemen.

Bloemen en bloeiende planten van het seizoen

Hoewel de klimaat vriendelijkste bloem niet valt aan te wijzen, zijn er per maand wel bloemen en potplanten die op dat moment klimaatvriendelijker zijn dan andere soorten.

Bestrijdingsmiddelen

Denk je dat je wat goeds doet voor de bijen door vroeg bloembollen in je tuin te hebben; blijkt dat je eigenlijk gifbloemen creëert. Want bloembollen worden vaak in bestrijdingsmiddelen gedoopt voordat ze verkocht worden.

Nederland grootverbruiker insecticiden

Het is al erg genoeg dat Nederlandse landbouwsector grootverbruiker is wat betreft bestrijdingsmiddelen. Samen met Japan en België zijn we recordhouder voor wat we per hectare aan bestrijdingsmiddelen gebruiken. Een groot deel daarvan komt trouwens voor rekening van de snijbloemen. Een fris boeketje op tafel is dus eigenlijk helemaal niet zo fris.

Wetenschapper Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht zette in het Radar programma nog eens duidelijk op een rijtje dat er meerdere oorzaken zijn voor de enorme bijensterfte van de afgelopen jaren. Er is inderdaad ook de varroa-mijt die ziekten onder de bijen verspreidt. Maar dit wordt nog eens extra versterkt doordat de bijen al verzwakt zijn. En dat heeft alles te maken met ons kwistige gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zo tasten neonicotinoïden het zenuwstelsel van de bijen aan waardoor ze gedesoriënteerd en verzwakt kunnen raken. De neonicotinoïden zijn in de laatste jaren de meest gebruikte groep van insecticiden geworden. Het gif wordt door de planten opgenomen waardoor ook het stuifmeel giftig wordt. Ook het gebrek aan biodiversiteit (door onze eentonige akkers zonder bloemen denk bestrijdingsmiddelen) helpt niet mee.

Giftige bloemen in de stad

Met als curieus gevolg dat er in en rond de steden waarschijnlijk meer lekkers te vinden is voor de bijen dan in de ‘open natuur’. Dan is het dubbel cru dat die bloemen die er nog zijn giftig kunnen zijn voor de bijen. Zoals die bollen, die in imidacloprid gedompeld worden. Maar er zijn nog meer onvermoede gifbronnen. Blijkbaar worden er ook neonicotinoïden gebruikt om tuinaarde die je bij tuincentra koopt van al het leven te ontdoen. Nog los van het feit dat aarde uiteraard levend hoort te zijn, wordt dat gif door de planten die er op groeien opgenomen. Niet lekker voor de bijen dus. Ook voor ons zelf niet, trouwens, mocht je aan eetbaar tuinieren doen.

Geen vrolijk gezicht, kan ik je vertellen
  • Koop geen giftige bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte
  • Koop biologische tuingrond
  • Koop biologische bloembollen of bloemen
  • En bedenk ook voor je een bloemetje voor een zieke koopt dat daar een giftig luchtje aan zit.

Bij tuincentra staan de bestrijdingsmiddelen gewoon voor het grijpen. Onkruidbestrijders, anti-luis-middeltjes of mierenverdelgers (als er Bayer of Syngenta op staat moeten er al alarmbelletjes afgaan!). In het mierengif zit genoeg werkzame stof (een halve gram) om 30 miljoen bijen uit te roeien (bijna de hele Nederlandse kolonie)! Via het regenwater komt het gif in de bodem en kan dan door planten worden opgenomen. Niet verbazingwekkend dus dat ook stadsimkers steeds meer te maken krijgen met hele volken die dood gaan.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen