Bloemenweide maken van een gazon

Maak je gazon in een bloemenweide door minder te maaien, geen bemesting en gras af te voeren. Wie kan niet genieten van de eerste voorjaar bloemen in het gras. Zo zijn de paardenbloemen zo’n beetje de eerste wilde bloemen gevolgd door madeliefjes, paardenbloemen en pinksterbloemen.

Bolbloemen

Ook de ooit in het gazon aangeplante bolbloemen komen elk jaar weer terug zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes, hyacinten, krokussen en tulpen en zojn een plezier aan het oog na zo’ n grauwe winter.

Maai deze na de bloei niet te snel weer weg omdat de bollen voor het nieuwe jaar nog met behulp van het blad gevormd moeten worden. Door zo ie zo minder te maaien krijgen meer bloemen de kans om te groeien en verandert een gazon in een bloemenweide. Een paradijs voor mens en dier. Goed voor bijen, vlinders en friemelbeestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken. En het scheelt je ook nog een hoop werk. Wil je ook een gazon vol bloemen? Volg dan onderstaand stappenplan.

Maai het gras pas op zijn vroegst vanaf halverwege mei en plant eventueel in het najaar wat bollen aan.

Hoe krijg je het hele jaar veel bloemen in je gazon

Sleutel tot een mooie bloemenweide is verschraling van de grond. Wil je een strak gazon met gezond gras, dan moet je je gazon af en toe bemesten. Wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Maaisel kun je laten liggen als voeding voor een strak gazon en voer je juist af als je wilt verschralen. Het beste is het om het gras te maaien en pas na een dag of twee weg te harken. In die twee dagen kunnen de zaden afrijpen en naar de bodem vallen en kunnen beestjes er nog uit kruipen. Door verschraling van de grond worden in afgemaaide grasveldjes in natuurgebieden zelfs de meest zeldzame bloemen weer terug gewonnen zonder ze te zaaien als de orchidee.

Maaischema

Een bloemenweide valt en staat bij een goed maaischema. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk. De grondsoort en het soort bloemen in je weide. Hoe meer voedsel er in de grond zit, hoe sneller het gras groeit en hoe meer het gras de andere planten overwoekert. Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar.

Maaischema

Maai schraal bloemrijk grasland één keer in september. Maai matig schraal tot matig voedselrijk bloemrijk grasland twee keer: eind juli en nogmaals in september-begin oktober. Maai voedselrijk bloemrijk grasland twee keer: in mei-begin juni en augustus-september

Maai zeer voedselrijk kruidenrijk grasland drie keer: in mei-begin juni, in augustus-september en nogmaals in oktober-begin november of in april. Het is belangrijk om je schema strak te hanteren met maximaal een week of twee speling. Zo krijgen de planten de ruimte om jaar op jaar sterker te worden en zich te vestigen en te handhaven in jouw tuin.

milieubewust tuinieren

Eerste jaar is investering

Het eerste jaar is een investering. Doordat de bodem nog vol voedingsstoffen zit, zullen grassen vaak snel groeien en de rest overwoekeren. Je kunt dat eerste jaar vaker maaien en zo sneller verschralen. Maai dan als het gras zo’n 20 centimeter hoog wordt. Vanaf het tweede jaar zal het gras al een stuk minder snel groeien en komen er meer bloemen tussen te staan.

Klein beginnen

Ben je bang dat je tuin overwoekert of vind je een strakke grasmat ook mooi of handig, dan kun je natuurlijk ook alleen een deel van je gazon veranderen in een bloemenweide. Zeker in een grote tuin kun je bijvoorbeeld een flinke strook laten verschralen, terwijl je een ander deel wel vaak maait. Zorg er dan wel voor dat het stuk groot genoeg is, omdat voedingsstoffen via regen- en grondwater verspreiden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen