Bomen geven naast hout zoveel meer

Haardhout

Alles wat groen is, geeft zuurstof aan iedere keer dat wij adem halen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxide uit. Er is geen oneindige hoeveelheid zuurstof, maar daar heeft de natuur wat op gevonden: bomen, planten en algen ademen overdag stikstof in en zuurstof uit. Als het donker is staat het proces even stil en wordt er ook een minimale hoeveelheid verbruikt.

Groene bladeren

Het proces waarbij bomen koolstofdioxide omzetten in zuurstof heet fotosynthese. Groene bladeren hebben hele kleine mondjes waarmee ze koolstofdioxide opnemen uit de lucht. Als de zon op de bladeren schijnt, wordt in het blad koolstofdioxide en water omgezet in suiker en zuurstof. De suiker slaat de plant op om te groeien, maar de zuurstof heeft ie niet nodig. Die gaat het blad ook weer uit via de bladmondjes.

’s Nachts draait het hele proces zich om: dan neemt de plant zuurstof op en ademt íe koolstofdioxide uit. Planten ademen zuurstof in om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie te kunnen groeien.

Klimaatverandering

Overigens verzorgen algen in de zeeën netto voor meer zuurstof dan bomen, maar bomen zijn ook weer belangrijk ter voorkoming van de klimaatverandering, het vasthouden van water en grond en het in stand houden van ecosystemen. Veel plantaardig afval sterft af (zoals de bladeren) en wordt in de grond opgenomen als organische stoffen. Je zou dus kunnen zeggen dat het CO2 uiteindelijk in gebonden vorm wordt opgenomen in de bodem. Er kunnen eenvoudig metingen worden gedaan dat er netto meer zuurstof wordt geproduceerd dan verbruikt in een plant. Alle plantaardige organismen op aarde (dus ook planten en algen) zorgen voor het zuurstofniveau in de atmosfeer. Dat is ook de algemeen heersende gedachte in de biologie.

Uit satellietbeelden blijkt dat de houtkap in bijvoorbeeld het Amazonewoud het afgelopen jaar juist met 28 procent is toegenomen.

Tropisch bos

De meeste soja komt uit Zuid-Amerikaanse landen. Daar gaan, voor de teelt van soja, enorme stukken tropisch bos en unieke savannes tegen de vlakte. Soja is daarmee een hoofdoorzaak van ontbossing en het uitsterven van dieren en planten geworden.

Azië

In Azië vooral Indonesië en Maleisië vindt er veel houtkap plaats om plaats te maken voor nieuwe oliepalm plantages.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen