Groeiende bomen nemen CO2 op uit de lucht

Haardhout

Bomen en planten nemen CO2 op en zetten die onder invloed van zonlicht om in zuurstof en koolstofverbindingen, vaak koolhydraten. Deze blijven in de boom of plant aanwezig als ‘biomassa’, waarmee de opgenomen CO2 uit de lucht is. De boom gebruikt dus CO2 om te groeien en geven het afvalgas zuurstof af. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook een deel van de zuurstof voor hun stofwisseling.

Productiebos

De gemiddelde hoeveelheid zuurstof een boom die 20 centimeter in diameter kan produceren is ongeveer 50 kg per jaar. Een hectare van het bos met een gemiddelde van 480 bomen zal produceren ongeveer 25.000 kilogram zuurstof per jaar.

Waarde voor de mens

Een persoon verbruikt een gemiddelde van ongeveer 180 kilogram zuurstof per jaar, hoewel het exacte bedrag is afhankelijk van de leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Een hectare bomen maken genoeg zuurstof voor 100-130 mensen. Oceaan algen produceert ongeveer 90 procent zuurstof en de bomen en planten slechts 10 procent.

Ademhalen

Iedere keer dat wij adem halen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxine uit en het ongeleerde doen bomen, planten en algen, doordat ze (overdag) kooldioxide inademen in en zuurstof uit.

’s Nachts draait het hele proces zich om: dan neemt de plant weer een deel van de geproduceerde zuurstof op en ademt koolstofdioxide uit. Planten ademen zuurstof in om deels de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie te kunnen groeien.

Hoe oud kan een boom worden?

In Nederland wordt een boom 100 of 200 jaar, maar de oudste boom kan 4700 jaar worden. De boom is een Bristlecone Pine en staat in de White Mountains in Californië

CO2 wordt opgeslagen in het hout van de boom

De CO2 wordt opgeslagen in het hout van de boom en als een boom na lange tijd dood gaat, vergaat het hout. Daarbij komt de opgeslagen koolstof weer terug in de lucht in de vorm van kooldioxide. Bij het rottingsproces is zuurstof nodig en die wordt (door de bacteriën) opgenomen uit de lucht. Aangezien tropische regenwouden volgroeide bossen zijn waar evenveel bomen groeien als afsterven, neemt het bos als geheel geen kooldioxide meer op. Maar als we de bomen of regenwoud kappen om soja te kunnen planten (dat voornamelijk gebruikt wordt voor veevoer voor de koeien en kippen) dan wordt de CO2 wel op aarde groter en het broeikas effect ook.

Verbranding

Bij verbranding van hout komt meer CO2 vrij dan van fossiele brandstoffen. Bij wind- en zonne-energie spelen deze problemen niet, maar wel als we hout gaan verstoken om energie op te wekken. Daarnaast levert het verstoken van hout per eenheid energie meer CO2 op dan het verstoken van fossiele brandstoffen. Dat komt door verschillen in efficiëntie van het stookproces.’ De verschillen kunnen behoorlijk oplopen. Gas bijvoorbeeld levert zeventig procent minder uitstoot op dan hout.

Oerbossen

Kortom de bossen moeten gespaard blijven, omdat deze de CO2 vast houden en zorgen dus dat de opwarming van de aarde tegen. Nieuwe bossen en nieuwe aangeplante bomen zorgen ook voor meer opslag van CO2. Mochten de bomen uiteindelijk gekapt worden dan duurt het wel minstens 25 jaar voordat ze de voorgaande boom qua CO2 opname kunnen vervangen.

Momenteel is de vervuiling van de CO2 in Nederland zo hoog (2/3 van de vervuiling komt uit het buitenland) dat onze bossen het onmogelijk vast kunnen leggen. Maar elke boom is er een en goed voor mens en dier.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen