spot_imgspot_img

Boskalis overweegt vertrek uit Nederland na opening kantoor in Abu Dhabi

Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis zet zijn expansie voort in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, naast het bestaande hoofdkantoor in Nederland. Volgens CEO Peter Berdowski wordt de locatie in Abu Dhabi steeds belangrijker voor de activiteiten van het bedrijf. Het is echter nog onduidelijk of werknemers vanuit Nederland naar Abu Dhabi zullen verhuizen.

Groeiende aanwezigheid in Abu Dhabi

Momenteel werken er al meer dan 300 mensen voor Boskalis in de Verenigde Arabische Emiraten, en dit aantal zal naar verwachting in de komende jaren verdubbelen. Vorig jaar overwoog het bedrijf Nederland te verlaten vanwege ontevredenheid over de lokale regelgeving. Een definitief besluit over een mogelijke volledige verhuizing wordt later dit jaar genomen.

Dreiging van vertrek uit Nederland

Boskalis ondervindt moeilijkheden in Nederland vanwege beperkingen op de komst van buitenlandse kenniswerkers. Peter Berdowski benadrukt dat het plaatsen van een vacature in Nederland slechts één reactie in een maand oplevert, terwijl in Abu Dhabi het aantal reacties oploopt tot 200. De kans dat Boskalis volledig uit Nederland vertrekt, neemt volgens hem toe.

Nederland verliest multinationals

Het baggerbedrijf is niet het enige Nederlandse bedrijf dat overweegt het hoofdkantoor elders te vestigen. Eerder verplaatsten multinationals zoals Unilever en Shell hun hoofdkantoren al uit Nederland. Chipmachinefabrikant ASML overweegt eveneens nieuwe investeringen in het buitenland te doen.

Onzekerheid over wetgeving

De vestiging in Abu Dhabi wordt door Boskalis als noodzakelijk beschouwd vanwege beperkingen die de Nederlandse politiek oplegt aan buitenlandse kenniswerkers. De CEO wijst op de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen, die bedrijven verplicht negatieve gevolgen voor zaken als mensenrechten, arbeidsrechten en het milieu te voorkomen. Deze wet is nog niet aangenomen door de Tweede Kamer, maar de dreiging van vertrek vanwege juridische onzekerheden blijft.

Financiële prestaties

Ondanks de onzekerheden in Nederland heeft Boskalis een uitstekend financieel jaar achter de rug, met een nettowinst van 600 miljoen euro. Dit vertegenwoordigt een indrukwekkende stijging van 150 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, toen de nettowinst 241 miljoen euro bedroeg.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
89 %
9.9kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img