spot_imgspot_img

Bouw van tijdelijke woningen in Nederland vertraagd

De bouw van tijdelijke woningen in Nederland loopt vertraging op. Vorig jaar werden er slechts 3400 gerealiseerd in plaats van de geplande 7500. Dit jaar komen er naar verwachting 12.000 bij, in plaats van de geplande 15.000. Dit blijkt uit een brief van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting aan de Tweede Kamer.

Versnellen van de bouw

Om de bouw van tijdelijke woningen te versnellen, heeft minister De Jonge plannen opgesteld. Hij roept gemeenten en corporaties op om te blijven zoeken naar geschikte locaties. De bouw van tijdelijke woningen kan namelijk snel worden gerealiseerd zonder lange procedures. Elk lapje grond zonder bestemming kan in principe worden gebruikt. Tijdelijke woningen zijn vooral geschikt voor mensen die met spoed een huis zoeken, zoals starters en statushouders.

De planning is om tot eind 2024 in totaal 37.500 tijdelijke woningen te bouwen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat dit aantal wordt gehaald. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft eind 2022 ruim 2000 flexwoningen besteld bij verschillende bedrijven om het tempo van de bouw te versnellen. De bedoeling is om deze snel door te verkopen aan woningcorporaties zodra er geschikte locaties beschikbaar zijn.

Patronen doorbreken

Minister De Jonge wil met de aankoop van tijdelijke woningen de normale patronen doorbreken. Het idee is om eerst de huizen te bestellen en deze vervolgens te plaatsen zodra er een geschikte locatie beschikbaar is. Dit zou de bouw van tijdelijke woningen moeten versnellen. Toch lukt het niet altijd om de huizen direct op een locatie te plaatsen. Een aantal huizen wordt daarom tijdelijk opgeslagen en aangeboden aan het COA voor het huisvesten van asielzoekers.

Locaties vinden blijft lastig

De eerste ervaringen met flexbouw hebben geleerd dat het een manier is om de woningbouw te versnellen. Het blijft echter lastig om voldoende geschikte locaties te vinden. Daarom blijft minister De Jonge gemeenten en corporaties ondersteunen. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota 300 miljoen euro extra uitgetrokken om plannen voor tijdelijke woningen financieel te ondersteunen.

Garantieregeling

Er is inmiddels ook een garantieregeling opgesteld. Hiermee kunnen investeerders worden gecompenseerd als ze de tijdelijke woningen na een aantal jaren niet meer kunnen doorplaatsen naar een nieuwe locatie. Daarnaast maakt de minister nu met een aantal gemeenten afspraken om in bouwplannen een terrein op te nemen voor flexwoningen, die in andere gemeenten beschikbaar komen omdat de locatie voor andere doeleinden nodig is.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img