spot_imgspot_img

Noord-Brabant staat voor dreigend drinkwatertekort

BRABANT – De inwoners van Noord-Brabant hoeven zich geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van drinkwater in de komende jaren, omdat Brabant Water en de provincie Noord-Brabant gezamenlijk maatregelen nemen om het dreigende tekort aan drinkwater te voorkomen.

Dreigend drinkwatertekort

De Zuidelijke Rekenkamer waarschuwt dat er vóór 2027 een tekort aan drinkwater kan ontstaan, met name in regio’s zoals West-Brabant en Tilburg. Volgens de Rekenkamer neemt de provincie als verantwoordelijke voor de waterhuishouding te weinig concrete en snelle maatregelen.

Innovatieve oplossingen

Gedeputeerde Boelema benadrukt dat de provincie zich bewust is van de urgentie van het drinkwatervraagstuk en al geruime tijd werkt aan oplossingen. Eén van deze oplossingen is de ontwikkeling van een zoutwaterfabriek.

Duurzamer watergebruik

Om de druk op de drinkwatervoorraad te verminderen, moedigt de provincie het gebruik van alternatieve waterbronnen aan, zoals regenwater voor de tuin of douchewater voor het doorspoelen van het toilet.

Toekomstige maatregelen

Brabant Water wacht op een definitieve uitspraak van de rechter om meer drinkwater te produceren bij Tilburg, wat nodig is om de balans in de watervoorziening na 2032 te handhaven. Naast extra productie richt de provincie zich op het verminderen van het waterverbruik door zowel individuen als bedrijven.

Noodsituaties

In geval van een onverwacht tekort aan drinkwater staan de provincie en Brabant Water voor complexe keuzes, zoals wie prioriteit krijgt bij de waterlevering. De provincie heeft aangegeven burgers voorrang te geven in een noodsituatie, gezien hun recht op levering.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img