Brabant heeft meeste eikenbomen van Nederland

Door de warme zomer en regen van de afgelopen weken zijn eikels veel groter dan normaal. En het zijn er ook nog eens veel meer dan andere jaren.

Zo viel er vorig jaar in natuurgebied de Veluwe 1.130.00 kilo aan eikels uit de bomen. Dit jaar zijn er al veel meer, namelijk 4.385.00 kilo eikels gevallen en dat is ruim 3 keer zo veel. In de Veluwe zijn al 1,3 miljoen kilo beukennootjes op de grond neer gekomen. De dieren hebben nu hopelijk tot het voorjaar genoeg krachtvoer.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant heeft de meeste eikenbomen van Nederland, daar staan naar schatting 4,2 miljoen eiken. Gevolgd door Drenthe met bijna 3 miljoen eiken en Gelderland, waar bijna 2,5 miljoen eikenbomen staan.

Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, herten, sommige eenden en andere vogels en beren die in de buurt van eiken leven. Dieren gaan eikels en noten verzamelen, omdat er in de wintermaanden minder eten te vinden is.

Staatsbosbeheer

Dat de eikels dit jaar zo groot zijn hebben de boswachters van Staatsbosbeheer nog nooit meegemaakt. Dat komt omdat dit jaar alle weersomstandigheden zeer gunstig waren voor de eikel. En het is ook goed voor het bos in Nederland.

Uit eikels en beukennootjes die uit de boom op de grond zijn gevallen, komt uiteindelijk weer een nieuwe boom.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
bewolkt
8.9 ° C
10 °
8.3 °
84 %
3.1kmh
100 %
di
13 °
wo
11 °
do
14 °
vr
13 °
za
12 °

Gerelateerde artikelen