spot_imgspot_img

Geen uitpubliek bij Brabantse derby tussen Willem II en NAC

TILBURG / BREDA – De langverwachte Brabantse derby tussen Willem II en NAC zal dit seizoen zonder uitsupporters plaatsvinden. Dit besluit is genomen door de lokale vierhoek, bestaande uit de clubs, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie van Breda en Tilburg. De aanleiding voor deze beslissing zijn de ongeregeldheden die na afloop van de vorige derby’s plaatsvonden.

Brabantse derby

Vorig seizoen deden beide clubs een poging om weer uitsupporters toe te laten bij de beladen wedstrijden. Het uitvak mocht toen voor de helft gevuld worden. Dit werd beschouwd als een test; als alles goed zou gaan, zou het uitvak mogelijk dit seizoen weer volledig gevuld kunnen worden.

Ernstige misdragingen

Helaas verliepen beide derby’s niet zonder incidenten. Een groep supporters misdroeg zich ernstig, zowel binnen als buiten het stadion. Deze ongeregeldheden leidden tot ernstig gewonde politieagenten. Hierdoor zag de lokale vierhoek zich genoodzaakt om het besluit te nemen om dit seizoen geen uitsupporters toe te laten.

Reactie van de gemeenten

De burgemeesters van beide steden uitten hun teleurstelling: “Het is een stap terug. We hadden graag gezien dat we dit seizoen, het eerste waarin beide clubs weer in de eredivisie spelen, uitpubliek weer hadden kunnen toestaan. De twaalfde man is immers een essentieel onderdeel van onze voetbalcultuur.”

Uitnodiging tot dialoog

Ondanks de teleurstelling doen de burgemeesters een oproep aan de supporters van beide clubs: “Helaas heeft een aantal supporters dit onmogelijk gemaakt. Wij nodigen de supporters van beide clubs opnieuw uit om via de veiligheidsorganisatie het gesprek te starten. Met als doel tot een gezamenlijk plan te komen waarbij we in de toekomst weer uitsupporters kunnen toelaten bij wedstrijden.”

Toekomstperspectief

Het verbod op uitsupporters bij de Brabantse derby is een maatregel die genomen is met het oog op veiligheid. Toch blijft er hoop dat in de toekomst, met de juiste maatregelen en een verbeterde dialoog tussen alle betrokken partijen, uitsupporters weer welkom zullen zijn bij deze en andere wedstrijden. De inzet blijft om de voetbalcultuur te behouden en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img