spot_imgspot_img

Rijkssubsidie voor onderzoek naar een circulair ambachtscentrum in Breda

De Gemeente Breda krijgt € 50.000 Rijkssubsidie voor onderzoek naar een circulair ambachtscentrum. In het centrum kunnen ondernemers, instellingen en particulieren ingezamelde (afval)materiaal hergebruiken en/of repareren. Daarmee wordt de afvalberg weer een stukje kleiner. Vindingrijk, Parels, stichting Breda Circulair, ondernemers de milieustraat en onderwijsinstellingen gaan hierin samenwerken.

Een circulair ambachtscentrum kan bijvoorbeeld bestaan uit een materialen-HUB, repaircafé en/of werkplaats met reparateurs van Vindingrijk of een andere instelling/onderneming, ambachtscentrum, kringloopwinkel, ondernemers(werk)plek, op- en overslag van materialen, milieustation, werk-leerbedrijf.

Stad zonder afval

Daan Quaars: ‘Top dat Rijkswaterstaat Breda helpt om een circulaire ambachtscentra op te richten. Met dit geld gaan we ontdekken hoe zo’n circulair ambachtscentrum werkt. Het doel is duidelijk, we gaan voor een stad zonder afval in 2050. Hoe gaaf is het dat afgedankte stukken regenpijp die bij ons op Milieustraat belanden, straks gewoon hergebruikt worden op een praktijkschool door leerlingen die het vak willen leren.

Ambachtscentrum

Met het circulair ambachtscentrum moet het in de toekomst mogelijk zijn om nog beter de verschillende soorten afvalstromen uit te sorteren, verwerken en te bewerken. De komende tijd gaat de gemeente ontdekken in welk afval zit nog waarde zit, waar ondernemers en inwoners naar op zoek zijn, hoe we verschillende spullen kunnen verwerken, wat dat kost en wat dat oplevert. Breda richt zich vooral op het stimuleren van circulair gebruik, creëren van werkgelegenheid en ervaring opdoen met circulariteit.

Gemeenten

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren met een circulair ambachtscentrum. Het Rijk heeft een prijsvraag uitgeschreven om gemeenten te stimuleren hiermee te experimenteren. Breda is één van de 19 gemeenten die subsidie heeft gekregen. Uiteindelijk moet er een landelijk dekkend netwerk aan Circulaire Ambachtscentra ontstaan in Nederland.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
onbewolkt
13.9 ° C
15.6 °
11.3 °
88 %
2.3kmh
8 %
zo
20 °
ma
19 °
di
24 °
wo
17 °
do
20 °
spot_imgspot_img