Breda – Gemeente Breda heeft goed nieuws ontvangen van het Rijk. De gemeente krijgt namelijk een bedrag van 10 miljoen euro om haar klimaat- en energiedoelen te behalen. Dit geld zal onder andere gebruikt worden om extra ambtenaren aan te nemen die zich volledig kunnen richten op de energietransitie van de stad.
De energietransitie
Om haar doelen op het gebied van energie en klimaat te behalen, heeft de gemeente Breda extra ambtenaren nodig. Deze ambtenaren zullen zich bezighouden met de energietransitie van de stad. Dit betekent onder andere dat huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden voor 2044 moeten overstappen naar een duurzame energiebron voor de verwarming van hun huis of bedrijfsgebouw. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, warmtepompen en isolatie.
Daarnaast wil de gemeente Breda haar inwoners nog beter informeren en ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand. Hiermee hoopt de gemeente dat steeds meer mensen de overstap maken naar duurzame energiebronnen en dat de stad uiteindelijk CO2-neutraal wordt.
Zero Emissie-zone in de binnenstad
Naast de 10 miljoen euro voor extra ambtenaren, ontvangt de gemeente Breda ook eenmalig 386.000 euro voor het instellen van een Zero Emissie-zone in de binnenstad. Dit betekent dat alleen voertuigen die geen CO2 uitstoten, zoals elektrische auto’s, toegang krijgen tot de binnenstad. Op deze manier hoopt de gemeente de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.
Nationale Klimaatakkoord
Breda heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld op het gebied van energie en klimaat. De gemeente wil in 2044 geen aardgas meer gebruiken en CO2-neutraal zijn. Om deze doelen te behalen, heeft de gemeente zich aangesloten bij het Nationale Klimaatakkoord. Dit akkoord heeft als doel om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius.
Binnenkort komt de gemeente Breda met een plan waarin op hoofdlijnen is beschreven hoe zij invulling gaat geven aan de uitvoeringstaken van het Nationale Klimaatakkoord. Hierbij zal er onder andere gekeken worden naar het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden, het verminderen van CO2-uitstoot door mobiliteit en het opwekken van duurzame energie.