Ooievaars hebben een succesvol broedseizoen in Breda

Bewolking

Weinig gescheeld of de ooievaar was uit Nederland verdwenen.  Eind jaren zestig broedden er nog maar een handjevol ooievaars in Nederland. Maar nu zijn de ooievaars weer redelijk in aantal terug in Nederland. Ook dit broedseizoen lijkt opnieuw voor voldoende nakomelingen te zorgen en dit jaar is er opnieuw een nestplaats bij de kantoor-boerderij van Staats Bosbeheer aan de Galderseweg in Breda te zien. In het nest zijn pas nog  2 kleine ooievaars geboren.

Hoe maken ooievaars hun nest

De meeste ooievaars vliegen elk najaar naar Afrika en komen dan in het voorjaar weer terug op het zelfde nest. Ook de partner is vaak voor het leven en na het bals ritueel dat luid gepaard gaat met klepperen van de snavels, beginnen de ooievaars met het ‘sjouwen’ van takjes uit het mastbos. Omdat ze meerdere jaren het zelfde nest gebruiken, hoeven ze het nest dat bijna volledig uit takjes bestaat, alleen maar te herstellen.

Het kunnen ook 3 kleine ooievaars zijn

Met weinig vogels heeft de stadsmens zo’n sterke band als met de ooievaar. Dus dit was voor mij wel een middag waard om een mooie video te gaan maken over de ooievaar. Op de video zijn nu 2 kleine ooievaars te zien, maar omdat we niet in het nest kunnen kijken kunnen het er ook drie zijn. Medewerker van Staats Bosbeheer melden dat er nu 2 kleine ooievaars te zien zijn maar dat ze over 2 halve week echt weten of het er twee of drie zijn.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen