Je kunt je brood het beste bewaren in een plastic zak die je in een afgesloten broodtrommel legt. Dit helpt om het brood langer zacht en mals te houden. Zorg ervoor dat de broodtrommel schoon is en vrij van kruimels en condens. Voor een krokante korst kun je beter een papieren broodzak gebruiken.
Bewaarmethode
Bij de bakker krijg je vaak een papieren broodzak, terwijl supermarktbrood meestal in plastic verpakt is. Beide hebben hun voordelen: plastic houdt brood langer zacht, terwijl papier zorgt voor een krokante korst. De beste oplossing? Bewaar je brood in een papieren zak en stop die vervolgens in een plastic zak.
Bewaar je brood niet in de koelkast, want hierdoor veroudert het sneller. Bij temperaturen tussen -5°C en +5°C laat het zetmeel in het brood water los, waardoor het brood uitdroogt.
Voordelen van een broodtrommel
Een broodtrommel houdt je brood langer vers en ziet er ook nog eens leuk uit op het aanrecht. De ideale combinatie is om je brood in een zak in de trommel te bewaren.
Kies voor ongesneden brood
Ongesneden brood blijft langer vers omdat het minder snel uitdroogt. Bovendien kun je zelf bepalen hoe dik je de sneetjes afsnijdt. Een handige tip is om in het midden van het brood te snijden en de helften weer samen te voegen, zodat het langer vers blijft.
Brood invriezen
Het direct invriezen van brood na aankoop zorgt ervoor dat het tot twee weken lekker vers blijft. Gesneden brood kun je het beste in porties invriezen en dagelijks alleen het benodigde aantal sneetjes ontdooien. Ontdooien doe je eenvoudig op kamertemperatuur.
Snelle ontdooitip
Moet het snel? Gebruik dan de magnetron om bevroren brood te ontdooien: ongeveer een halve minuut op de laagste stand is voldoende.
Geen brood in de koelkast
Brood in de koelkast bewaren is geen goed idee, omdat het hierdoor snel droog en oud wordt. Belegde boterhammen kun je natuurlijk wel in de koelkast bewaren.
Creatief met oud brood
Zelfs met droog brood kun je nog veel doen. Maak er croutons, wentelteefjes of paneermeel van, of rooster het om er bruschetta of toast van te maken. Voor zachte pistolets kun je ze circa 2,5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden leggen voor een krokante korst.
Met deze tips blijft je brood langer vers en kun je er optimaal van genieten, terwijl je verspilling tegengaat!