spot_imgspot_img

Provincie Noord-Brabant maakt bushaltes rookvrij

BRABANT – Tilburg staat nog steeds in de top vijf van steden waar relatief het meest wordt gerookt. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken, wat roken een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte maakt. Om deze reden maakt de provincie Noord-Brabant dit jaar alle bushaltes in de provincie rookvrij.

Bushaltes rookvrij

Met behulp van tegels en stickers zullen bezoekers bij bushaltes in Brabantse steden worden gewezen op het feit dat ze zich in een rookvrije zone bevinden. Deze actie draagt bij aan de doelstelling om elke Brabander drie extra gezonde levensjaren te geven.

Brabanders

In de gehele provincie, met bijna 5.500 bushaltes, zal deze maatregel worden doorgevoerd. De provincie neemt ook de uitrol in Breda en andere dorpen en steden op zich, ondanks dat de meeste bushaltes worden beheerd door de 56 gemeenten. Het werk zal na de zomervakantie beginnen en voor het einde van het jaar zullen de tegels en stickers overal zichtbaar zijn.

Met deze maatregelen zet Noord-Brabant een belangrijke stap richting een gezondere toekomst voor alle inwoners.

Impact op jongeren

Deze maatregel verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar zorgt er ook voor dat jongeren op weg naar school of huis niet geconfronteerd worden met het slechte voorbeeld van rokende volwassenen.

Rookvrije generatie

KWF Kankerbestrijding en andere goede doelen zetten zich al jaren in voor een rookvrije generatie. Scholen, ziekenhuizen, speeltuinen en het openbaar vervoer zijn bijvoorbeeld al rookvrij, net als treinstations. Nu worden alle Brabantse bushaltes aan deze lijst toegevoegd.

Het rookverbod handhaven

Handhaving van het rookverbod bij bushaltes zal lastig zijn. “Maar de stickers en tegels zijn ook bedoeld zodat omstanders iets hebben om mensen aan te spreken als er toch wordt gerookt.”

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img