Cake bakken zonder suiker met banaan

Cake zonder bloem, suiker, boter en eieren

In een klassieke cake gaat evenveel boter, suiker als bloem, dat moet je dus een beetje in je achterhoofd houden. Verder is cake beslag een dikke stroperige substantie, ook dat moet je proberen te evenaren. Verder houd ik dezelfde tijd en temperatuur aan van een gewone cake: iets van 50 minuten op 180 graden.

Ingrediënten

ingrediënten deel op zodat je kunt zien wat een vervanging is voor de originele ingrediënten. Dan krijg je een beetje een gevoel voor de verhoudingen.

Boter = Kokos olie

– Smelt de kokos olie door de pot in heet water te zetten voordat je het toevoegt aan het beslag.
– Veel beter te verteren, veel beter voor je G. Heb een heel interessant boek gelezen over kokos olie voor de liefhebber. Er wordt gezegd dat kokos olie door je lichaam direct wordt omgezet in energie en niet in je vetcellen gaat zitten.

Suiker = Appelmoes en Agave siroop

Ok je kunt de suiker niet helemaal weglaten uit het beslag, cake is tenslotte zoet! Ik gebruik een combinatie tussen agave siroop (biowinkel) en appelmoes (Hak heeft tegenwoordig Puur Moes zonder suiker en zoetstoffen). Je kunt het ook proberen met alleen appelmoes (zelf nog niet gedaan) of agave vervangen voor bijvoorbeeld Stevia, Xylitol (heeft niks met kauwgum te makken, is een natuurlijke zoetstof).

Eieren = 2 rijpe bananen

Ik kwam er laatst achter dat bananen vaak gebruikt worden in de veganistische keuken (geen dierlijke producten), ze hebben min of meer hetzelfde effect dat eieren hebben in een beslag. Kun je ook gebruiken in bijvoorbeeld pannekoeken beslag.

Bloem = Amandelmeel

gemalen lijnzaad, glutenvrij bloem (van bijvoorbeeld havervlokken)
Werkt uitstekend! Ik doe meestal half/half amandelmeel en dan een flinke schep gemalen lijnzaad. Je kunt ook spelt bloem gebruiken ipv glutenvrije bloem.

Bakpoeder + baking soda (zuiveringszout)

Zodat je cake gaat rijzen, een theelepeltje van allebei is voldoende.

– stukjes appel
– cranberry’s
– gewelde rozijnen
– gemalen kokos
– amandelen
– wat vanille of kaneel voor de smaak
– Veel bakplezier en eet smakelijk.

Nu is het de truc

om een beslag te krijgen dat dik en stroperig is. Even proeven of het zoet genoeg is en dan kan het in de voorverwarmde oven! Natuurlijk is het super lekker om er nog wat andere dingen aan het beslag toe te voegen. Hier een voorzet:

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen