spot_imgspot_img

Herontwikkeling Chassékazerne tot Breda Botanique aan de Keizerstraat

Herontwikkeling Chassékazerne tot Breda Botanique aan de Keizerstraat: Origine van de Chassékazerne is vernoemd naar een militair. De militaire historie van Chassé begon al op tienjarige leeftijd. De jongen trad in dienst bij zijn vaders regime. Later vluchtte Chassé naar Frankrijk, nadat hij een opstand had willen veroorzaken tegen het regime maar zonder succes. In Frankrijk is hij aanwezig en actief bij veel veldslagen. In 1815 keert de man terug naar Nederland en gaat hij ook weer in Nederlandse dienst. In 1832 is hij actief in de verdediging van de citadel van Antwerpen tegen de fransen en ontvangt hiermee de hoogste krijgsroem. Chassé heeft veel meegemaakt en veel betekend in de geschiedenis. Om die reden is de kazerne in Breda dan ook naar hem vernoemd.

Historie van de Chassékazerne

De kazerne is tot aan de tweede wereldoorlog gebruikt om twee infanteriebataljons onderkomen te bieden. De militairen hadden een goede band met de burgers van Breda, mede door het muziekkorps en de voetbalclub die zich in de kazerne bevonden. Tijdens de tweede wereldoorlog is het gebouw in gebruik van de Duitsers. Vervolgens wordt het na de oorlog gebruikt als verblijfplaats voor Nederlandse luchtvaarttroepen.

In 1993 sluit de kazerne haar deuren. Tot die tijd wordt het gebruikt als opleidingscentrum voor dienstplichtige militairen onder de naam Artillerie Opleidingscentrum. In 1993 verplaatst dit opleidingscentrum zich naar ’t Harde en is er geen gebruiksfunctie meer van de kazerne.

Nieuwe functie

Tot aan de dag van vandaag staat de kazerne voor haar historie. Het pand herinnert ons aan deze tijden en is een belangrijk cultureel erfgoed van de stad Breda. Dit zal het ook altijd blijven, maar voortaan zal het pand ook weer een daadwerkelijke functie in de samenleving vervullen. Waar het gebouw vroeger al een plek van samenkomst was en onderkomen bood aan de bataljons, wordt dat nu ook weer het geval. De kazerne wordt een bruisende en levendige plek waar huisvesting samenkomt met sociale en commerciële activiteiten.

Appartementen en ontmoetingsplaats

De oud-kazerne zal uit 62 nieuwe appartementen bestaan. Naast de appartementen zal er plaats zijn voor een hotel met suites, restaurant, bar en een culturele ruimte. Voor de commerciële sector is 2300 vierkante meter van de kazerne beschikbaar gesteld. Het wordt dus opnieuw een plek van samenkomst en onderdak, net zoals het in de tijd van de twee bataljons heeft gefungeerd. Een oud monumentaal pand blijft zo bestaan en bied ruimte voor huisvesting en sociale en culturele activiteit. Het zal de mensen van Breda samenbrengen met een verscheidenheid aan functies.

Botanische kas

Met de nieuwe functies van de kazerne komt ook een nieuwe naam; Breda Botanique. Deze naam komt voort uit het plan om een botanische kas te plaatsen in het hart van de kazerne. De kas is een publieke en overdekte ruimte vol met prachtige natuur. Hier kan men genieten van een verscheidenheid aan bloemen en planten, in combinatie met sociale activiteiten of bijeenkomsten. Verder zullen er terrassen aan de zijkanten van de botanische kas zijn, welke door de commerciële sector van de kazerne gebruikt kunnen worden. De kas vormt een groene verbinding tussen de binnenstad en het Chassépark en zal zo’n 1200 vierkante meter omvatten.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img