Cholesterol is goed en slecht tegelijk

Wat is cholesterol? Cholesterol is een vetachtige stof die voorkomt in de vorm van kleine bolletjes in ons bloed en elke lichaamscel. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en heeft het nodig om hormonen aan te maken. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever en maar zo’n 20 procent halen we uit ons eten.

Een te hoog cholesterol is schadelijk en dat heeft meestal een oorzaak

Wanneer ons cholesterol te hoog is, komt dat vaak doordat er ergens in ons lichaam iets verkeerd is gegaan. Cholesterol is een bouwstof, maar helpt ook om schade van de cellen te herstellen. Het verlagen van een te hoog cholesterol met medicatie neemt de oorzaak dan ook niet weg. Zo zouden bijvoorbeeld ontstekingen niet worden verholpen door het cholesterol, met als gevolg dat deze blijven deze zitten nadat de medicatie het cholesterol heeft verlaagd. Zo kunnen verkeerde voedingsmiddelen de cellen beschadigen, zonder dat het cholesterol kan bijdragen.

Hart- en vaatziekten worden niet alleen bepaald door een te hoog cholesterolgehalte, maar kunnen ook veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen ook een verkeerde levensstijl, stress, roken, verkeerd voedsel e.d. het cholesterol verhogen en een risico vormen voor hart- en vaatziekten. Een verhoogd cholesterol kan de bloedvaten nauwer maken, waardoor de bloedcirculatie vermindert en de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Een hoog cholesterol wordt het best behandeld met een gezonde leefstijl (gezond voedsel en bewegen) en soms met medicijnen.

Verschillende soorten cholesterol

Er bestaat een goed cholesterol (HDL-cholesterol) en een slecht cholesterol (LDL-cholesterol). Het HDL-cholesterolgehalte van uw bloed mag hoog zijn, dat is juist goed voor uw vaten. Maar door een hoog LDL-cholesterolgehalte kunnen uw bloedvaten verstopt raken en heeft u meer kans op hart- en vaatziekten.

Risico op hart- en vaatziekten

Andere factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten zijn diabetes mellitus (suikerziekte), reumatoïde artritis, hoge bloeddruk, roken, stress, ongezonde voeding, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en het drinken van meer dan 2 glazen alcohol per dag. De kans op hart- en vaatziekten is voor mannen groter dan voor vrouwen, en neemt toe naarmate je ouder wordt.

Iemand van Hindoestaanse afkomst en mensen die aanleg hebben voor een hoog cholesterol, hebben eerder kans op een te hoog cholesterol gehalte. Aanleg voor cholesterol komt bij 1 op de 450 mensen voor en is dus erfelijk.

Leefstijl

Op het eiland Okinawa in Japan, leven relatief meer 100-plussers dan elders in de wereld. De eilandbewoners van Okinawa blijven ook nog eens kerngezond. Onder de inwoners komen ziekten en aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose (botontkalking) of dementie nauwelijks voor. Het voedsel en het goede klimaat zullen zeker hiervan de oorzaak zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de bewoners die verhuisd zijn naar de USA, met dezelfde welvaart, soortgelijke ziektebeelden kregen als de gemiddelde Amerikaan.

Melk drinken ze niet in Japan en er wordt weinig of geen vlees gegeten. Wel consumeren de Japanners veel vis, rijst en noedels. Ook wordt er veel groene thee gedronken en veel groente en fruit gegeten. Ook de bevolking van Japan kent geen obesitas, terwijl op dit moment bijna de helft van de Nederlanders te dik is.

Het Okinawa-dieet bestaat uit veel meer plant dan dier, veel vette vis, sojaproducten, paddenstoelen, zoete aardappelen en groene thee. Bakken gebeurt met koolzaadolie, een gezond vet, net als olijfolie. Ruim tachtig procent van het voedsel bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten.

Japanners op het vaste land eten ook veel vis, geen zuivelproducten, geen brood en niet veel vlees. Ze verkiezen rijst, groenten, fruit en vis. En steeds blijft het feit aanwezig dat ze slechts kleine porties eten. Ze starten de dag met een variëteit aan schotels, gaande van groenten, eieren, rijst, soepen met daarbij het essentiële drankje: groene thee. Obesitas komt bijna niet voor in Japan, maar is in ons land een grote risicofactor voor de aanmaak van cholesterol, met als gevolg hart- en vaatziekten.

Cholesterol en feiten

Bijna 60% van de mensen in Europa heeft een te hoog cholesterol. Het hebben van hoge niveaus van cholesterol zorgt ervoor dat je tweemaal zoveel risico loopt op het krijgen van een hartziekte, wat wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is. Voedsel dat verzadigde vetten en transvet bevat is de grootste boosdoener.

Transvetten

Transvetten komen in de natuur alleen in geringe mate voor in dierlijk vet. Het is meestal een onverzadigd vloeibaar plantaardig vet dat door middel van een chemisch proces wordt omgezet in hard vet.

Hoewel verzadigde vetten in grote hoeveelheden niet gezond zijn, is het gebruik van transvetten ontzettend slecht! Deze transvetten hebben namelijk de neiging je LDL-cholesterol te verhogen en het zijn juist deze eiwitten die zich aan de celwanden hechten en zo kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Geharde vetten komen voor in vooral bewerkt voedsel, van koekjes tot kant-en-klaar pizza. Ook voor gefrituurde producten worden geharde vetten gebruikt. Margarine zou de oplossing zijn voor een verlaging van het cholesterol, maar is ook bewerkt vet net als zonnebloem olie, en daardoor slecht voor het hart en de bloedvaten. Onverzadigde vetzuren die door middel van een fabrieksmatig proces veranderd worden in een smeerbare substantie (geharde vetten) zijn transvetten geworden. Transvetten zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de supermarkt je komt ze onder meer tegen in koekjes, margarine, halvarine, snacks, snoep, koffiemelkpoeder, pizza’s en verder alles wat gemaakt is met margarine en/of halvarine en/of geharde plantaardige olie. Transvetten zijn schadelijker dan verzadigd vet en worden dan ook in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten en een verhoging van het cholesterolgehalte. Plantaardige margarine of vloeibare margarine om in te bakken is daarom eigenlijk nooit een verstandige keuze.

-Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, echte boter, gebak, slagroom, worst, vet vlees en volle melkproducten.

-Onbewerkt verzadigd vet is niet zo slecht voor je als altijd is beweerd. Zo kan je veel beter echte boter eten dan bijvoorbeeld halvarine. Steeds meer medische experts komen tot het inzicht dat cholesterolrijke voeding niet verantwoordelijk is voor hoge LDL cholesterolwaarden in het bloed, en dat die op hun beurt helemaal geen hart- en vaatziekten veroorzaken. Ook olijfolie en kokosolie zijn goede vetten.

Leef je leven, leef gezond

Natuurlijk moet je bij gebruik van verzadigde vetten zoals echte boter, er niet te veel van eten, gevarieerd blijven eten en wel bewegen. Beweeg je niet, dan verbrand je lichaam het onvoldoende en kan je naar gelang van het gebruik er ook dik van worden.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen