Coca Cola ontstaan in 1869 als geneesmiddel?

Bewolking

Coca Cola is ontwikkeld in 1869 door de apotheker John Pemberton in Atalanta (Amerika). Hij bracht dit op de markt als geneesmiddel tegen morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, impotentie, hoofdpijn en nervositeit. Hij maakte dit drankje in eerste instantie van Bordeauxwijn en een extract van de bladeren van een coca-plant.

De apotheker was zelf verslaafd aan cocaïne (waardoor hij uiteindelijk ook door in de problemen is geraakt). Nadat in 1885 Amerika werd drooggelegd en er geen alcohol meer verkocht mocht worden, paste hij zijn drankje aan en verving hij de wijn door suikersiroop. In 1887 kreeg hij patent op zijn recept. In 1905 werd het recept opnieuw aangepast en werd de cocaïne uit de cola verwijderd. Hoe ongezond cola ook is, het is nog altijd veel gezonder dan het originele recept uit 1869.

COCA COLA

Coca Cola is ook naast een frisdrank voor andere dingen te gebruiken. Zo ook als allesreiniger en vlekken verwijderaars. In verschillende staten in de Verenigde Staten nemen wegpatrouilles Coca-Cola mee om het bloed van de weg te krijgen na een ongeval. Als je een botje in een glas Cola legt, is het na 2 dagen zo goed als opgelost. Om de WC te reinigen: giet een blik Cola in het toilet, laat het een tijdje rusten en spoel door. Alle vlekken zijn weg.

Het zuur in Coca Cola

De zuren in Cola Helpen perfect om vlekken te verwijderen van borden, kleding of tassen. Ook de roestvlekken op chroom (vb. de bumper van je auto) wrijf je weg met een stukje aluminiumfolie dat je overvloedig in Cola doopt. Om vetvlekken te verwijderen uit kleding volstaat het om een blik Cola in de wasmachine te gieten samen met de gevlekte kleding. Vervolgens gewoon wassen. Het zuur in de Cola helpt het vet oplossen. Cola is zelfs goed om de voorruit te reinigen van je auto! Fosforzuur is hierbij het ingrediënt die er voor zorgt!

Fosforzuur

Fosforzuur heeft een pH waarde van 2.8 en kan een stukje vingernagel oplossen in ongeveer 4 uur. Fosforzuur vreet het glazuur aan van ons gebid en steelt bovendien calcium uit onze beenderen en is de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal gevallen van osteoporose. Enkele jaren geleden werd een Duits onderzoek gevoerd naar de oorzaken van osteoporose bij kinderen van 10 jaar (wat uitzonderlijk is). Resultaat: overmatige consumptie van Coca Cola, door gebrek aan controle van de ouders. De vrachtwagens die Coca Cola vervoeren dragen allemaal het label “gevaarlijke stoffen”. Leveranciers van Coca Cola gebruiken al 20 jaar Cola om de motor van hun vrachtwagens te reinigen.

Nog een klein detail

Coca Cola Light wordt door artsen en onderzoekers nóg meer beschouwd als een tijdbom door de mengeling van Coca met Aspartaam (kunstmatige zoetstof) en wordt ervan verdacht de oorzaak te zijn van Lupus en degeneratie van het zenuwstelsel

Conserveringsmiddelen

Houdbaarheid van cola wordt verlengd door het gebruik van conserveringsmiddelen. Dit zijn benzoëzuur (E210) en sorbinezuur (E202). Sommige mensen hebben last van een intolerantie voor deze twee conserveringsmiddelen en er wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen benzoëzuur en hyperactiviteit bij kinderen. Als smaakversterker wordt er Fosforzuur (E338) toegevoegd aan cola en het kleurtje van cola wordt verkregen door de toevoeging van karamel (E150d)

Cola kan verslavend zijn

Het drinken van cola kan een verslavende werking hebben. Dit komt door de cafeïne die er in de frisdrank zit. Alhoewel dit minder is dan in bijvoorbeeld koffie, kan het zijn dat het lichaam er afhankelijk van wordt. De cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol-gehalte en een nerveus gevoel. Daarom gewoon water drinken dat van levensbelang is.

Ook andere gezondheidsproblemen als een maagzweer zijn niet uitgesloten, indien je er maar voldoende van blijft drinken. Elk glas bevat 6 klontjes suiker en is daarmee een van de meest ongezonde drankjes die je maar kan drinken. Geef het dus vooral niet aan kinderen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen