Coronavirus in China slaat over naar andere steden

Coronavirus: is in de meeste gevallen niet dodelijk, maar wel besmettelijk! De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag 23 januari 2020 na een spoedberaad besloten dat het nieuwe coronavirus voorlopig geen internationale gezondheidscrisis is.

Donderdag waren er nog 19 mensen overleden aan det virus, een dag later zijn er in China al 25 mensen aan het virus overleden en het aantal besmette slachtoffers is van 650 naar 850 gegaan. De vraag is: denkt het WHO er niet te gemakkelijk over?

Symptomen
  • hoesten
  • ernstige kortademigheid
  • hoge koorts
  • diarree
Virussen kunnen zich muteren en zijn moeilijk te bestrijden

Het SARS-achtige virus kan zich aanpassen of muteren en zich hierdoor gemakkelijk verder verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan de gevreesde SARS en MERS, welke andere virussen zijn uit de coronafamilie. De regering van China waarschuwt voor een grote uitbraak en neemt wel vergaande maatregelen om een virus uitbraak te voorkomen en grendelt tot nu toe 10 steden af.

Openbaar vervoer in China

Uit angst dat het virus niet meer onder controle te krijgen, heeft de Chinese overheid vergaande maatregelen getroffen en het trein en vliegverkeer en openbaar vervoer van 10 steden volledig stil gelegd. Zo is het verkeer in Wuhan volledig stil gelegd en 11 miljoen inwoners zitten nu gevangen in de stad. Ook de naastgelegen stad Huanggang is door de autoriteiten geïsoleerd. De stad heeft 7 miljoen inwoners en ligt 85 km van Wuhan. Beiden steden liggen op 1000 km van Peking (Beijing) met 21,54 miljoen inwoners.

Nederland loopt door vliegverkeer ook gevaar

Het vliegverkeer is voor Nederland het grootste gevaar. Zo heeft het virus zich al weten te verspreiden over andere landen in de wereld als: Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Een vliegtuig uit China kan ons land ook in gevaar brengen, maar nu ook al uit andere landen.

Nog geen vaccin tegen de coronavirus

Ondanks de meeste mensen de ziekte zelf weten te overwinnen, gaan er ook mensen dood aan het coronavirus en is er nog geen juiste vaccin tegen. Verschillende onderzoeksteams beginnen met de ontwikkeling van vaccins tegen het nieuwe coronavirus dat zich sinds december door China en meerdere andere landen verspreidt. Als ze het juiste vaccin hebben gevonden dan kan met inenten worden begonnen.

Nederland: overleg ministerie

Ook in Nederland is men nog niet bang voor een uitbraak op wereldschaal, waardoor Nederland direct gevaar loopt. Op het ministerie van Volksgezondheid vindt vandaag overleg plaats met experts. De bijeenkomst van het Outbreak Management Team is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Corona virussen uitbraak kan honderden doden betekenen en meer!

In 2002 brak er een ander coronavirus uit in China: SARS. Binnen een paar maanden verspreidde de ziekte zich over heel de wereld, van Azië tot Europa. Ruim 8000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden de besmetting niet

MERS-virus. Dat brak in 2012 uit in het Midden-Oosten was in november 2019 nog steeds niet uitgeroeid. In november stond de teller op 2494 zieken, van wie er 858 zijn overleden.

In bijna alle gevallen is de infectie van het Mers-virus opgelopen en vastgesteld in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië). Men vermoedt dat het virus voornamelijk door bij kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats en meestal binnen het ziekenhuis.

Virus begon in Chinese provincie Guangdong, eind 2002

SARS is een ernstig plotseling ademhalingsstroom en er is tot nu toe weinig bekend over het virus. De eerste gevallen verschenen in de Chinese provincie Guangdong, eind 2002. De ziekte is besmettelijk, en verspreidde zich toen eerst naar Hongkong, en van daaruit naar Vietnam, Canada en andere landen.

Besmetting vindt niet alleen plaats via de aan hoesten, of ademhaling, maar vermoedelijk ook via ontlasting, urine en huidcontact. Mensen kunnen ook SARS krijgen door besmet water of voedsel te consumeren. De ziekte lijkt in ongeveer 5-15% van de gevallen een dodelijke afloop te hebben. Bij griep is het (directe en indirecte) jaarlijkse sterftecijfer in Nederland 1000-2000 bij 80.000 gevallen per jaar.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen