Couscous in de Westerse Wereld

Bewolking

Couscous wordt gemaakt durumtarwe en water. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het recept is daar in de 13e eeuw in een kookboek gevonden. In Noord-Afrika is het een bekende maaltijd, je kunt het daar zien als de aardappelen van Nederland. In Marokko wordt het standaard op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims gezien wordt als de dag van samenkomst. Couscous heeft daar een belangrijke culturele betekenis.

In Noord-Afrikaanse landen wordt couscous vaak geserveerd met groenten, zoals wortels, aardappelen. Daarnaast met vlees zoals, kip, lam en schaap. Ieder land kent bovendien zijn eigen specialiteit. In Tunesië maken ze de couscous wat pikanter doordat er harissa en sambal wordt

Couscous in de Westerse Wereld

Veel mensen schrikken echter terug bij de naam Couscous. Ze krijgen beelden uit de Sahara, denken dat het typisch iets uit de buitenlandse keuken is of weten niet hoe ze het moeten klaarmaken. Couscous is in verschillende verpakkingen te koop bij de lokale supermarkt; je hoeft er niet voor naar een reformzaak of gezondheidswinkel, terwijl het daar wel leuk(er) en gezond(er) shoppen.

Hoe maak je Couscous klaar

Reken ongeveer 75 gram Couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele Couscouspan ook wel Couscoussiere genaamd. Deze pan bestaat uit 2 delen: 1 deel voor de groenten en het vlees (beneden) en 1 deel voor de Couscous zelf (boven). De geuren en smaken van de andere ingrediënten trekken dan in de Couscous.
Couscous kan echter ook bereid worden in een (rijst)stoompan. Maar het laten wellen in water dat net van de kook is, is net zo goed. Daarna kun je het eventueel nog roerbakken met allerlei lekkere, kleurrijke groenten.

Couscous is net als rijst met heel veel dingen te combineren.
Zo kan je bijvoorbeeld een Couscous salade maken. Voeg dan wat tomaat, komkommer en munt bij de bereidde Couscous toe. Couscous is ook erg lekker met een pitabroodje, falafel en een thee lepeltje knoflooksaus of een eetlepel barbequesaus.

Ook wordt Couscous veelal bereid als stoofschotel

met bijvoorbeeld groenten, vlees en kruiden. Een andere manier om Couscous te eten is als dessert. Voeg dan zoetere ingrediënten toe als dadels, honing, kaneel, amandelen, suiker of rozijnen. Bij de bakparade vond ik dit heerlijke Couscous ontbijt; zoet, lekker én voedzaam!

Bewaren

Couscous is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Als je klaargemaakte Couscous wilt bewaren moet het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer gezet worden. In de koelkast blijft het dan 2 dagen goed.

Je voetafdruk

Couscous heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Het verbouwen heeft een lage klimaatbelasting. Bovendien kost het koken van Couscous weinig energie door de korte bereidingstijd. Je laat met het eten van Couscous dus een kleine voetafdruk achter.

Hoe krijg je nou je proteïnen

(=eiwitten) binnen als je vegan eet? Dat is een vraag die me vaak gesteld wordt. Gelukkig kan ik je zeggen dat er ontzettend veel plantaardige producten zijn die barsten van de eiwitten!

Maar waarom hebben we die eiwitten nou zo hard nodig?
Ze zijn de bouwstenen zijn van ons lichaam. Eiwitten zorgen voor de opbouw van bijvoorbeeld je spieren, huid en haar. Daarom hebben sporters ook meer eiwitten nodig: ze spreken hun spieren constant aan. In dierlijke producten zitten vaak al complete proteïnen. Dat betekent dat ze alle aminozuren bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft. Plantaardige bronnen van proteïnen zijn vaak niet compleet, maar door ze te combineren, bijvoorbeeld rijst met bonen, krijg je wel een complete maaltijd. En er bestaan ook een aantal vegan bronnen die wél compleet zijn. Om je op weg te helpen zet ik een top 10 van producten met een hoog.

Eiwitgehalte voor je op een rij

1. Quinoa (compleet)
2. Amarant (compleet)
3. Sojaproducten (bonen. tofu, tempé) een kop tempé bevat evenveel eiwitten als 5 eieren!
4. Noten(pasta)
5. Linzen
6. Bonen
7. Groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool)
8. Hennepzaden (compleet)
9. Chiazaden (compleet)
10. Spirulina

Zorg ervoor dat je als je vegan eet iedere dag kiest uit de producten die hierboven staan. Strooi wat chiazaden over je ontbijtje, maak een salade met linzen, besmeer een cracker met notenpasta of serveer je tomatensaus op een bordje quinoa. Dan weet je zeker dat je lichaam genoeg eiwitten binnenkrijgt. Deze heerlijke couscoussalade met walnoten en bieten is een goed voorbeeld.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen