spot_imgspot_img

Cv-ketel beter nu controleren dan in de vrieskou

Winterklaar en stoken maar! Het is weer herfst in Nederland. De zomerse temperaturen hebben we al een tijdje terug moeten inleveren voor steeds koudere dagen en het einde is nog niet in zicht. Gelukkig kan je binnen altijd nog aan deze kou ontsnappen, de verwarming gaat weer aan en de warme lucht verspreid zich door de huizen. Althans, dat hoop je; na een rustige zomer krijgen cv-ketels het in de koudere maanden opeens druk, wat soms voor problemen zorgt. Door het plotselinge intensieve stoken komen vaak genoeg problemen aan het licht die voorheen nog verborgen waren. Dit kan tot storing leiden en ervoor zorgen dat je in de kou komt te zitten. Belangrijk dus om vroegtijdig de ketel te laten controleren en onderdelen te vervangen waar nodig.

Chiptekort

Dit laatste kan dit jaar echter nog wel een probleem worden. Het wereldwijde chiptekort leidt ook in deze branche tot problemen. Dit chiptekort komt door een samenloop van omstandigheden waarbij de huidige pandemie een grote rol speelt. Huishoudelijke apparatuur, elektronica en auto(onderdelen) waren hierdoor vertraagd of niet leverbaar. Het lijkt erop dat dit patroon doorloopt in de verwarmingssector. Tot dus ver hebben mensen er weinig van gemerkt, de cv-ketels gaan pas sinds kort weer harder stoken en mankementen vertonen, daarnaast hebben cv-monteurs vaak nog wel een kleine voorraad aan nieuwe onderdelen.

Levering cv-ketels

De winter doorkomen zal echter moeilijk worden, de kleine voorraden zijn niet oneindig en de winter is een periode waarbij veel onderhoud uitgevoerd moet worden. Fabrikanten zijn al druk in de weer om te zorgen dat ook deze winter weer soepel kan verlopen.

Voorkom in de kou zitten

Er zijn verschillende dingen die je zelf in huis kan doen om te voorkomen dat je in de kou komt te zitten.

Ontluchten

Ten eerste is het belangrijk om de radiatoren te ontluchten. Na verloop van tijd kan er meer lucht in de radiatoren opbouwen, wat zorgt voor een borrelend geluid en maar halve verwarmingscapaciteit. Voordat je begint aan het ontluchten is het belangrijk dat je alle radiatoren openzet en goed verwarmd. Zet vervolgens de cv-ketel uit en draai de radiatoren dicht. Nu kan je met de ontluchtingssleutel en een doek langs alle radiatoren, draai het ventiel open, wacht tot er water uit stroomt en draai het ventiel weer dicht. Zodra er water uit begint te lopen is de lucht ontsnapt.

Waterdruk

Verder is het belangrijk om de waterdruk te controleren. Al helemaal nadat je ontlucht hebt, omdat er daarbij vaak wat water verloren gaat. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Is dit niet het geval? Vul dan het water aan tot de druk weer op peil is.

Periodieke Controle

Daarnaast is het belangrijk om op tijd een controle te laten uit voeren. De cv-monteurs krijgen het in de winter altijd een stuk drukker en kunnen daardoor niet overal meer op korte termijn een cv-ketel check doen. Plan een controle in en zorg er zo voor dat je de drukte voor bent en je klaar bent voor de winter. Zodat je er ook dit jaar weer warm bij kan zitten.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
bewolkt
14.7 ° C
17.3 °
12.8 °
70 %
5kmh
94 %
do
16 °
vr
17 °
za
20 °
zo
20 °
ma
22 °
spot_imgspot_img