Breda – Wegrijden na een verkeersongeval is strafbaar, maar het blijft een probleem op de Brabantse wegen. Vorig jaar werden er 10.315 meldingen gedaan van wegrijders, waarvan 945 in Breda, volgens onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.
Meldplicht na ongeval
Bestuurders die schade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde, maar toch gaat het vaak mis. Hoewel er een daling is in het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-13,8 procent), blijft het een zorgwekkend fenomeen in Noord-Brabant.
Hotspots van doorrijden
Eindhoven, Tilburg en Breda zijn de koplopers als het gaat om aangiftes voor wegrijden na een ongeval. Eindhoven spant de kroon met 1.380 aangiftes, gevolgd door Tilburg met 1.085 en Breda met 945 aangiftes.
Kosten van doorrijden
Het Waarborgfonds dekt de schade voor slachtoffers van doorrijders. Deze kosten worden uiteindelijk door alle autoverzekerden gedragen. In 2022 keerde het fonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers, maar door de sterke inflatie wordt verwacht dat het schadebedrag in 2023 hoger zal liggen.
Straffen voor doorrijden
Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op deze wet: als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, vervalt vervolging voor het doorrijden.