Darmproblemen veroorzaakt door melk

Melk kan voor veel darmproblemen zorgen? Mensen die geregeld buikpijn hebben of last hebben van dunne ontlasting kunnen te maken hebben met een (vorm van) lactose-intolerantie. De intolerantie is een gevolg van het consumeren van (te veel) melkproducten, waardoor een lactose-intolerantie is ontstaan. Het lichaam kan niet of onvoldoende de lactose verteren. Dat komt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose in je darmen omzet in verteerbare stoffen. Als lactose onverteerd door de darmen gaat, veroorzaakt dit symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree. Door slechts twee weken te minderen met het consumeren van melkproducten, zou het verschil merkbaar moeten zijn en de klachten verdwenen.

Lactose-intolerantie in andere landen

Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen gebruiken geen of weinig melk of melkproducten. Dat heeft een oorzaak, de bevolking van deze landen kunnen melk slechter verdragen dan de bevolking (afkomstig) van Noord-Europese landen. Deze bevolkingsgroepen hebben zodoende te maken met een lactose-intolerantie, die gebruikelijk optreedt na het derde levensjaar.

Melk wel of niet gezond?

Het is onjuist dat melk onmisbaar zou zijn voor een goede gezondheid. Dierlijke eiwitten uit melk kunnen gemakkelijk worden vervangen door plantaardige eiwitten. Ook groente bevat eiwitten en daarnaast ook belangrijke mineralen en vitaminen. Melk bevat dan wel veel eiwitten wat goed zou voor spieren, maar zijn dus ook te vinden in andere voedingsmiddelen, zoals groenten. In HelloGreen.News meldden we al eerder in een andere blog over melk, waarom melk slecht is voor de botten en helemaal niet zo gezond is zoals vaak wordt beweerd. Zo bevoatten melkproducten namelijk ook groeihormonen en deze kunnen ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding wordt verstoord. Verrassend genoeg komen er meer botbreuken voor bij mensen die drie glazen melk per dag drinken, maar ook de kans op spontane bloedstolling, of te wel trombose, komt vaker voor. Verder is het overlijdensrisico groter door de vergrote kans op hart- en vaatziekten en bepaalde variaties van kanker, zoals eierstokkanker.

Melk of melkproducten mogen al helemaal niet worden gebruikt voor zuigelingen, die het beste gewoon borstvoeding moeten krijgen. Het gevaar bij koemelk is de grotere kans op overgewicht, diabetes type I en DNA beschadigingen die het immuunsysteem kunnen aantasten. Hierdoor zijn deze kinderen op latere leeftijd minder goed beschermd tegen kanker dan kinderen die met borstvoeding groot zijn gebracht.

Goede vervangers van melk

-Amandelmelk is een mengsel van gemalen amandelen en water en een goede vervanger van melk. Amandelen bevat vitaminen, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën.

-Havermelk, havermoutmelk of oat milk is een combinatie van (grotendeels) haver en water. Je kunt het heel eenvoudig zelf maken door 100 gram havermout met ongeveer 700 milliliter water te mengen. Havermelk heeft veel gezonde eigenschappen en de antioxidant capaciteiten van haver zorgen voor onder andere een verlaging van de bloeddruk. Dit komt omdat haver hart- en vaatziekten tegen gaat. De antioxidantwaarde, met name de Polyfenolen, helpt ook het immuunsysteem te verbeteren en verminder het risico op borstkanker bij vrouwen. Verder voorkomt het onder andere diabetes en bevat het veel magnesium en Beta-glucanen, wat de insuline aanmaak verbetert en bloedwaarde stabiliseert bij mensen met diabetes. Koop ook hier weer biologische producten en geen bewerkte producten met haver.

darmflora

Kokosmelk

Aan het verpulverde vruchtvlees wordt water toegevoegd. Het is dus niet het vocht/water zelf van de kokosnoot wat wordt gebruikt. Kokosvet in kokosmelk werkt cholesterol verlagend. De grote aanwezigheid van middellange vetzuurketen zorgt ervoor dat het bloedcholesterol niet stijgt. Doordat de stofwisseling stijgt, draagt dit bij aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Kokosnoten melk helpt ook schadelijke schimmels te doden en doordat het lichaamscellen direct voedt met energie. Biologische kokosmelk is het beste, omdat er geen toevoegingen zijn gedaan als houdbaarheidsmiddelen of schadelijke weekmakers uit verpakkingen. Zo zit er in blikjes vaak plastic aan de binnenkant, waardoor de weekmakers in de kokosmelk terecht kunnen komen.

Minder goede vervangers van melk

Sojamelk

Wordt het meest gedronken als melkvervanger. Gekweekt in water en verpulvert, worden de bonen aangelengd met water waardoor soja melk ontstaat. Sojamelk is een bron van plantaardige eiwitten en voedingsvezels. De sojamelk bevat echter wel isoflavonen. Dit zijn plantaardige stoffen, die door het lichaam worden herkent als het hormoon oestrogeen. Natuurlijk is deze misleiding niet zo goed voor mannen die hierdoor onvruchtbaar kunnen worden. Voor vrouwen in de overgang echter is het wel een uitkomst, daar oestrogeen tijdens de overgang minder wordt aangemaakt en zo wordt aangevuld, wat minder overgangsklachten geeft. Verder gaat oestrogeen botontkalking en aderverkalking tegen.
Ongefermenteerde soja is niet gezond en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, lekkende darm en verstoring. Fytinezuur in soja zou mineralen aan zich binden, waardoor deze niet goed meer worden opgenomen door het lichaam.

Uit onderzoek is echter ook wel weer gebleken dat soja kan beschermen tegen onder meer vormen van borstkanker, dikke-darmkanker en prostaatkanker. Ook bevat het veel magnesium, waardoor stress vermindert en je lichaam beter kan ontgiften.

Niet biologische soja melk wordt veelal genetisch gemanipuleerd en met gifstoffen geteeld. Ook worden er vaak nog enorme stukken tropisch bos voor gekapt. Als je kiest voor een sojaproduct, kies dan voor gefermenteerde sojaproducten zoals tempé, sojasaus of miso. Gefermenteerde sojaproducten zijn voor verteerd door bacteriën en daardoor beter voor onze darmen. In Aziatische landen wordt dit elke dag gegeten en melkproducten zo goed als niet.

Rijstemelk

Gemaakt van rijst met water, maar niet goed voor baby’s en kinderen. Gebleken is dat er te weinig proteïne in rijstemelk zitten. Anorexia, oedeem, pigmentproblemen, huidletsels, diarree en een opgezette buik zijn voorkomende problemen. Ook kan rijstemelk de stof arsenicum bevatten, wat giftig is voor jong en oud en met name in rijstproducten zit die uit China komen. De meeste rijstproducten in Europa komen ook uit China.

Koemelk

is dus niet gezond en bevat stoffen als antibiotica en weinig belangrijke stoffen als mineralen. Het heeft een negatief effect op her klimaat, omdat het zorgt voor een toename van de Co2 en methaan uitstoot. Ook zorgt de mest voor ammoniak, wat slecht is voor onze bossen en het milieu. Vergeet niet dat voor ons veevoer grote stukken bos worden gekapt in de Amazone om plaats te maken voor soja en mais, die weer worden bespoten met onkruidverdelgers (Glyfosaat) en zo het milieu aantasten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen