spot_imgspot_img

Dassen dwarsbomen opvang asielzoekers in Gelderse Heumen

De zoektocht naar opvangplaatsen voor asielzoekers is een uitdaging voor staatssecretaris Van der Burg. In de Gelderse gemeente Heumen stuitte de beoogde noodopvang voor achthonderd asielzoekers echter op een onverwachte hindernis: Drie dassenburchten bevinden zich namelijk op de plek waar paviljoens en woonunits gebouwd zouden moeten worden. Het verboden is om de das te doden, verjagen of verstoren.

Dassen

De das is een beschermde diersoort in Nederland en heeft wettelijke bescherming. De rechter weegt de belangen van de dassen af tegen de bouwactiviteiten en kan de bouw verbieden of beperken. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen zorgvuldig handelen en de wettelijke voorschriften naleven om verstoring van de dassen en vernietiging van hun leefgebied te voorkomen.

Als de bouw van paviljoens en woonunits in Heumen wordt bemoeilijkt door dassenburchten, kan de Stichting Das en Boom naar de rechter stappen om de bouw te stoppen of compenserende maatregelen te eisen.

Dassenbescherming

De das is een beschermd dier en staat sinds 1992 op de rode lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. De bouw van de opvang zou de dassenpopulatie in het gebied verstoren en mogelijk zelfs vernietigen. De Stichting Das en Boom heeft daarom gedreigd om naar de rechter te stappen als de provincie de komst van de opvang toch zou toestaan. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft aangegeven dat een ecologisch onderzoek moet uitwijzen of de opvang van asielzoekers op deze locatie haalbaar is.

Opvang van asielzoekers

Het vinden van geschikte opvangplaatsen voor asielzoekers is een complexe opgave, met name omdat er vaak weerstand is bij omwonenden. Zo ook in de Gelderse gemeente Heumen, waar de plaatselijke bevolking verdeeld is over de komst van de opvang. Enerzijds is er begrip voor de situatie van de asielzoekers en is men bereid om te helpen, anderzijds is er angst voor overlast en veiligheidsrisico’s.

Het is begrijpelijk dat omwonenden bezorgd zijn over de komst van een grote groep asielzoekers in hun buurt. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat deze mensen op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging of andere levensbedreigende situaties en een veilige plek nodig hebben. Het is daarom van groot belang dat er voldoende opvangplaatsen beschikbaar zijn en dat deze op een verantwoorde manier worden gerealiseerd.

Ecologische verantwoordelijkheid

De bescherming van de das en andere bedreigde diersoorten is van groot belang. Het is onze ecologische verantwoordelijkheid om deze dieren te beschermen en hun leefomgeving te behouden. Dit betekent echter niet dat we geen opvangplaatsen meer kunnen bouwen, maar dat we deze zorgvuldig moeten plannen en rekening moeten houden met de aanwezige flora en fauna.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img