De gevolgen van de transitie naar een circulaire economie

Verbod op single use plastics ofwel wegwerp plastiek. Op 29 oktober 2018 heeft het Europees Parlement ingestemd met een verbod op plastic voor eenmalig gebruik. Dit verbod gaat in op 1 januari 2021 en geldt voor de gehele EU.

Verbod wegwerpplastic

Onder single use plastics worden o.a. de volgende artikelen verstaan: bestek, bekers, borden, rietjes, wattenstaafjes, roersstokjes, filters van sigaretten, drankverpakkingen, lichtgewicht (draag)tasjes en ballonnenstokjes.

Ambitieuze en duurzame doelstellingen

Het gebruik van vergelijkbare producten waar nog geen alternatief voor is, moet op een ‘ambitieuze en duurzame’ manier verminderd worden. Ook deze vermindering is wettelijk vastgesteld, namelijk op 25%. Helaas geld het nog niet voor alle verpakkingen. Het begin is er en meer mensen zijn er ondertussen al aangewend dat ze geen plastic bestek meer kunnen kopen of gratis plastiek tasjes meer krijgen bij de kassa. Maar plastiek wordt steeds meer terug gedrongen en producenten mogen steeds minder plastic gaan produceren de komende jaren. Zo wordt het verbod op plastiek groter en groter. Zo moet het verpakkingsafval in 2025 met 65% en in 2030 tot wel 70% in gerecycled worden. Producenten moeten minimaal 80% van de kosten dragen om dit recyclen te bereiken.

plastic

Plastic

Momenteel bestaat veel plastic uit verschillende chemische stoffen. Omdat niet alle plastiek hetzelfde is en uit verschillende chemische (bouw) stoffen bestaat, kunnen deze niet altijd zomaar bij elkaar worden gegooid. Als dat wel zou gebeuren zou je plastiek krijgen
van laagwaardige kwaliteit, die voor alleen maar gebruikt kunnen worden voor verkeer paaltjes of enkele bouwmaterialen. Voor bedrijven is het dus uiteindelijk wel van belang om bij verpakkingsproducenten dezelfde bouwstoffen te gebruiken, zodat ze beter kunnen worden gesorteerd en gerecycled.

Bioplastic

In principe gelden voor Bioplastic dezelfde wet- en regelgeving als voor alle andere grondstoffen, die gebruikt worden in verpakkingsmateriaal of disposables. In Nederland bepaalt het GFT-besluit welk afval als groente-, fruit- en tuinafval(Gft-afval) mag worden bestempeld om te worden verwerkt tot compost. Deze wet bevat als bijlage een lijst met producten die, hoewel strikt genomen geen groente-, fruit- en tuinafval zijn, toch via de Gft-container ingezameld mogen worden. Voorbeelden zijn theezakjes, koffiefilters, en kattenbakvulling met Milieukeur. Door de vereniging van afvalverwerkers worden vanaf 2005 echter ook voedselverpakkingen voorzien van het kiemplantlogo geaccepteerd. Dit zijn verpakkingen die zijn gecertificeerd volgens de Europese norm voor composteerbaarheid van verpakkingsafval EN 13432. Het Ministerie van VROM, verantwoordelijk voor het Nederlandse afvalbeleid, overweegt tegenwoordig hoe dit systeem in wetgeving moet worden opgenomen.

Circulaire economie

Hoe bereiken we een circulaire economie, produceren, consumeren en daarna weggooien is er in de toekomst niet meer bij en we moeten over naar een kringloopeconomie of circulaire economie. Hierbij worden grondstoffen (oneindig) gerecycled en door de industrie hergebruikt om roofbouw van grondstoffen op de aarde tegen te gaan. Tenslotte zijn grondstofvoorraden niet oneindig en uiteindelijk zijn ze uitgeput. De opzet van een circulaire economie is dan ook om grondstoffen uit te sparen, het milieu te sparen en om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast stimuleert innovatie, nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Economische kringloop

Bij de kringlooploop economie worden reststoffen volledig opnieuw ingezet of hergebruikt. Ook kun je bij een kringloop economie grondstoffen gebruiken die de aarde in één jaar tijd kan vervangen: zoals bamboe, suikerriet, mais, tarwe, rijst, etc. Uiteindelijk kom je dan ook op de kringloop landbouw die we gaan behandelen in het Volgende blog: circulaire ofwel Kringlooplandbouw.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen