Tips om je huis vrij te houden van vliegen

In de natuur hebben vliegen een belangrijke functie, ze ruimen met hun larven of maden, kadavers op en verteren ook mest en plantenafval. Er zijn verschillende soorten vliegen en in deze blog van hellogreen.news beschrijven de meest voorkomende en wel de huis, vlees, stal en fruit vlieg.

Huisvlieg

Vliegen hebben een slechte reputatie, omdat ze mens en dier irriteren en ziektes over kunnen brengen. Duidelijk mag zijn dat ze net zo gemakkelijk op de uitwerpselen van een dier kunnen zitten en met de zelfde vliegende vaart op je eten. Naast ziekmakende bacteriën, zoals salmonella bacteriën, kunnen ze ook virussen en parasitaire wormen overbrengen, die de vliegen bij het foerageren op afval, rottend vlees en mest, over kunnen brengen naar menselijk voedsel, wondjes of met bloed verspreiden. Meestal zal de besmetting het maag-darmstelsel infecteren en dit uit het zich voornamelijk in diarree. In warme en vaak arme landen, kunnen ze ook gemakkelijk ziektes verspreiden zoals cholera, dysenterie en miltvuur etc. De vlieg neemt de ziekte kiemen mee op zijn harige poten of verspreid ze met zijn snuit. De huisvlieg kan met een soort van slurfje voedsel opnemen, door het eerst vochtig en oplosbaar te maken en daarna op te zuigen. Zo kan de huisvlieg zijn voedsel proeven, opnemen , infecterende, maar niet prikken of bijten. Volwassen huis vliegen voeden zich hoofdzakelijk met suiker van bloemen en fruit en proteïnen. De steekvliegen die bloed opzuigen kunnen wel prikken en dazen zelfs bijten ( al lijkt dit op prikken). Ook deze kunnen door bloed & bloed contact ziektes overbrengen.

Weetjes over huisvliegen

De volwassen huisvliegen leven gemiddeld 2 maanden op plekken waar voedsel is en slechts twee dagen als dat niet het geval is. Vliegen kunnen op grote afstanden al voedsel of geurtjes ruiken. Ze komen vooral af op etensgeurtjes, zweet, afval, rottende compost of mest. Na een goede bron van voedsel te hebben gevonden, kunnen ze (elke dag) wel honderden eitjes leggen. Uit deze eitjes komen weer honderden maden, die na een 6 tal dagen zich verpoppen. Na het verpoppen, verschijnen de eerste vliegen en de korte cycles kan weer opnieuw beginnen, waardoor er gemakkelijk een plaag van vliegen en maden kan ontstaan

De steekvliegen

De stalvlieg lijkt heel veel op de huisvlieg, maar heeft een vooruit staande steeksnuit. Hiermee kan hij gemeen steken en bloed opzuigen. Het zijn zoals bij muggen of dazen de vrouwtjes die bloed nodig hebben, om voor het nageslacht te zorgen. Maar zowel de mannetjes en de vrouwtjes van de steekvlieg leven van bloed en ook suiker van bloemen en zijn dus hierin uitzonderlijk.

Stalvliegen

geven hun voorkeur aan bloed van paarden en koeien, maar steken ook ander vee zoals varkens en zelfs huisdieren. Mensen worden alleen gestoken als er geen vleesoorten in de buurt zijn. Het vrouwtje van de stalvlieg legt haar eieren in oudere vochtige mest of vochtige compost. Belangrijk is dan ook om de stal preventief op tijd uit te mesten. Probeer de mest of compost op te laten drogen, door het te verspreiden, waardoor het geen broedplaatsen kunnen vormen voor (steek) vliegen. Ook kunnen er natuurlijke vijanden inzet worden als roof of sluipespen om de plaag in de stal te stoppen. Deze zijn via internet commercieel verkrijgbaar.

De vleesvlieg

Deze lijkt op de huisvlieg, maar is groter en anders van kleur. De mannetjes zitten alleen op bloemen, maar de vrouwtjes kunnen op kilometers afstand rottend vlees ruiken en vervolgens daar naar toe vliegen en daar hun eitjes op leggen. De groene aasvlieg, die ook tot de vleesvliegen behoort, wordt vaak aangetroffen in containers en tussen rottend vleesafval.

Het fruitvliegje

Het fruitvliegje is een heel klein vliegje dat meestal op je fruitschaal te vinden waar overrijp fruit op ligt. Op zich zal het fruitvliegje geen kwaad doen. Ze verdwijnen meestal vanzelf als het rijpe fruit of de volle vuilniszak weggehaald is.

Bestrijding van vliegen

Het mag duidelijk zijn dat gif uit spuitbussen tegen vliegen dodelijk zijn voor insecten, maar schadelijk zijn voor onze gezondheid. Beter zijn de stroop vliegenvangers. Je kan ook zelf een vliegen vanger maken. Gebruik een plastic fles en snij deze doormidden. Doe in de onderste helft een laagje water met een scheutje siroop en wat vlees. Keer de trechtervormige bovenkant op zijn kop en zet hem in de onderkant. Vliegen zullen wel naar binnen kunnen, maar niet meer naar buiten. Zet deze vliegenval wel op tijd buiten of in de schuur, daar ze in huis kunnen gaan stinken.

Tips om je huis vrij te houden van vliegen

1. Kruidnagels in een bakje met water, zet het in de keuken of woonkamer.

2. Plastiek zak gevuld met water en afgebonden/ opgehangen bij de deuropening. Werkt alleen als de zon erop schijnt.

3. Citroen schoonmaak middel (op natuurlijke basis) in een bakje met een beetje water wegzetten.

4. Een basilicum plantje in de keuken of vensterbank.

Andere vliegen

De daas is een grote bruine steekvlieg die meestal zit in bossen waar vennen zijn of waterrijke gebieden. Ze komen af op geur, lichte kleding, bewegingen, warmte en zelfs Co2 van je adem. In juli en augustus zijn ze het meest actief. De daas bijt zijn prooi en met het bloed legt het dazenvrouwtje eitjes op vochtige slootbodems en vegetatie. Mensen met vee kunnen natuurlijke dazen vallen kopen die niet goedkoop zijn, maar wel actief. De daas word aangetrokken door de zwarte metalen bol en als hij opvliegt zit hij gevangen in een trechter. Alles hangt aan een standaard die je kan plaatsen in het weiland.

Horzels zijn geen dazen

Dazen zijn langwerpig en horzels lijken meer op wespen of bijen. De horzel bijt of prikt niet en jagen ze ook niet op bloed voor hun voortplanting. Horzels zijn wel gevaarlijke insecten, omdat hun jongen ( larven) parasitair leven in dieren zoals paarden, geiten, koeien en ander vee. Ze leggen eitjes op de onderbenen of manen van paarden en die kleine zichtbare gele eitjes zijn er bijna niet af te krijgen. Wel als het paard of dier gaat likken, waardoor de eitjes in de maag en darmstelsel komen. In het darmstelsel komen de eitjes uit en leven de larven parasitair in het darmstelsel. Tot de tijd is gekomen dat ze zich willen verpoppen en dan komen ze met de uitwerpselen weer naar buiten en in enkele gevallen zelfs door de huid. Vervolgens kruipen ze in de grond en verpoppen zich tot een volwassen horzel. Naast een lijmval is er ook spray, welke een brandgeur heeft en de daas doen denken aan brand en gevaar, waarop het insect vlucht. De vliegensprays zijn vrij van pesticide en niet schadelijk voor mens en dier.

 

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen