spot_img

De Lange Stallen aan de Keizerstraat in Breda

Breda – De Lange Stallen in Breda worden voor een tweede keer flink verbouwd. De stallen uit 1765 zijn eerder al tot een woon- en werkcomplex verbouwd. Binnenkort zal dit vernieuwd en uitgebreid worden.

Geschiedenis

De Lange Stallen hebben een rijke historie. Zo was het oorspronkelijk een cavaleriestalling, bestemd voor meer dan 250 paarden. Halverwege de 18e eeuw waren er veel militaire gebouwen in Breda. De stallen waren dan ook onderdeel van een groter geheel.

In 1980 is de locatie flink verandert. Zo werd de boel verbouwt tot een plek waar zowel gewoond als gewerkt kon worden. Sindsdien is er weinig verandert. Na dertig jaar wordt het dan ook tijd voor vernieuwing.

Plannen

Er is 10,5 miljoen vrijgemaakt voor de verbouwing van de Lange Stallen. De corporatie WonenBreburg heeft dit geld verzorgt en leid dan ook het project. Zowel de omringende buurt als het stadsbestuur van Breda had geen bezwaren tegen de plannen. Hierdoor zijn deze sinds kort goedgekeurd.

Woonruimtes

Op het moment zijn er 60 woningen in het gebouw. Verder heeft het gebouw meerdere onderdoorgangen die een verbinding leggen met de binnenstad. Beide onderdelen worden aangepakt.

Zo komen er 24 nieuwe woonvoorzieningen bij en worden de oude woningen vernieuwd. Daarnaast komt er één centrale onderdoorgang. Deze wordt groter en aantrekkelijk ontworpen met de toevoeging van een kunstwerk.

Indeling nieuwe woningen

In totaal worden er 84 huurwoningen gerealiseerd op deze locatie. Er zijn drie verschillende woontypes. Zo komen er 61 tweekamerwoningen, 21 studio’s en twee atelierwoningen. De grootte en prijs van individuele woningen verschilt. Voor de studio’s wordt de huurprijs ongeveer 400 euro en voor de tweekamerwoningen zal dit rond de 600 euro bedragen.

Oude bewoners

De huurders van de oude woonruimtes zijn een tijd terug al verhuist. In de periode na de verhuizing was het pand beschikbaar als anti-kraak woning. Deze tijdelijke oplossing en functie van het pand zal binnenkort komen te vervallen.

Verbouwing

De verbouwing zal starten in het voorjaar van dit jaar. Voor nu is de precieze datum gezet op 1 maart. Er zal eerst een sloopfase zijn voordat de nieuwe opbouw kan beginnen. Het is de bedoeling dat de eerste woongelegenheden in het derde kwartaal van 2023 worden opgeleverd.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen