De levensduur van een plofkip

Lekker plofkip? Wist U dat heel veel plofkippen vlees dat in Nederland wordt gegeten uit China komt en dat de omstandigheden daar nog slechter zijn dan in Nederland. Dat er antibiotica in het krachtvoer of water wordt toegevoegd wist U natuurlijk al van de andere blog berichten hierover. Ook dat de antibiotica voor resistente bacteriën kan zorgen en dat de ontbossing in Brazilië bijvoorbeeld ook plaatsvind om gemanipuleerde soja te verbouwen dat gebruikt wordt voor ons veevoer.

Laten we dan toch maar 5 minuten stil staan bij het leven van een plofkip, door het onderstaande artikel te lezen waar je als mens toch wel stil van moet worden.

Een plofkip

Is een kip die nooit buiten zal komen, zoals een scharrelkip. Nee, het is een kip die zelfs het daglicht nooit te zien zal krijgen. De kip moet namelijk zo snel mogelijk, vanaf de geboorte, uitgroeien tot een homp vlees van ongeveer 2200 gram. De kip moet namelijk zo snel mogelijk in de supermarkt liggen en geld in het laatje brengen. Elke dag dat een kip langer leeft dan nodig is kost geld. Dat laatste is ook de reden waarom de plofkip vrijwel geen bewegingsruimte heeft. Elke vierkante meter kost geld en zoveel mogelijk omzet te creeren, moeten er dus zoveel mogelijk kippen op een vierkante meter. Dit levert tevens een vergroot risico op voor ziektes bij de dieren. Een kip wordt hier totaal niet als dier gezien, maar als een productieartikel.

Op deze manier is het mogelijk om de kip zo goedkoop mogelijk aan te bieden in de supermarkten. Consumenten zijn namelijk gevoelig voor prijzen en kiezen vaak het goedkoopste artikel. Zeker als het net zo goed smaakt. Veel consumenten weten niet hoe het leven van zo’n kip eruit heeft gezien.

De levensduur van een plofkip:
Dag 0

Het ei waar de kip uitkomt wordt bevrucht en in een machine uitgebroed.

Dag 1

Eén dag later komt het ei al uit. De kuiken die uit dit ei geboren wordt heeft een gewicht van 55 gram. Het kuiken zal in zijn korte levensduur nooit het daglicht zien.

Dag 2

In dag twee gaat het kuiken al op transsport. Hij wordt vervoerd met vele andere kuikens naar een vleeskuikenbedrijf. Hier zitten ze met duizenden dicht op elkaar en hebben ze haast tot geen bewegingsruimte. De ruimte die een kip krijgt is ongeveer ter grootte van een A4-papiertje.

Dag 3

Het kuiken is gearriveerd in het vleeskuikenbedrijf. Zo’n bedrijf is eigenlijk een grote stal waar heel erg veel (kunstmatig) licht is.
Zoveel licht zorgt ervoor dat de dieren minder gaan slapen, meer eten en dus harder groeien. Een productieproces om het dier zo snel mogelijk op gewicht te krijgen.

Dag 28

De kip wordt gewogen. Bij deze tussentijdse weging is de kip ongeveer 1220 gram. De kip leeft nu exact vier weken. Het bottenstelsel van de kip is eigenlijk nog niet eens geschikt voor dit gewicht en dit zorgt ervoor dat de kip ook geen pijnloos leven zal leiden. Daarbij zijn de stallen zo vol, zodat de deze nauwelijks worden schoongemaakt. De kippen lopen dus lang in hun eigen uitwerpselen en dit leidt tot diverse ziekten, zoals borstblaren, brandhakken en voetzoollaesies.

Dag 35

Zeven dagen later wordt de kip nog een keer gewogen. Dit is tevens de laatste weging. Bij deze weging zal de kip ongeveer 1800 gram zwaar zijn. Een week later zal de kip al worden geslacht.

Dag 42

Wanneer de kip deze dag bereikt, is zij al geslacht. De kip zal hier ongeveer 2200 gram wegen. Op deze dag gaat zij namelijk van de slachterij naar het poeliers bedrijf die de kip verder zal verwerken en verpakken. Bedankt voor de 5 minuten stilte.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen