Mollen in de tuin? met goede tips over de mol

Goede tips over de mol

De mol verschuild zich onder de grond voor zijn natuurlijke vijanden, maar vooral ook omdat daar zijn voedsel te halen is. Kenmerkend voor de mol zijn dan ook de tot grote graafhanden omgevormde voorpoten, met elk vijf vingers met puntige nagels en een duimpje, waarmee het dier de ondergrondse gangen graaft. De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen met een diameter van slechts één millimeter; hij is echter niet blind. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit die gevoelige snorharen en tastzenuwen bevat. Zijn kleine staartje wijst altijd omhoog.

Relatie met de mens

Veehouders en Gazon eigenaren zijn op zijn zachts gezegd niet gecharmeerd van de gaten, gangen en molshopen op hun grasvelden. Hierdoor is de mol vogelvrij verklaart en zijn ze ook al niet meer beschermd sinds 2005. Voorheen werd er ook nog wel jacht gemaakt op zijn pels dat geen vleug kent. De haren staan dus niet in één bepaalde richting. Dit laat zich verklaren door de leefwijze van de mol. Het manoeuvreren in mollengangen is zonder vleug aanzienlijk eenvoudiger.

200 meter kan het gangenstelsel zijn van een enkele mol

Bewerken er worden zowel oppervlakkige gangen (de jaaggangen of mollenritten) als dieper gelegen gangen (tot op een diepte van 120 cm) gegraven. In het voorjaar graaft het wijfje diep in de grond een centrale ruimte met verschillende gangen. De gangen zijn ongeveer 5 cm breed en kunnen tot wel 200 meter lang zijn. De uitgegraven grond wordt gedeeltelijk gebruikt om de wanden van de gangen en ruimtes mee te verstevigen, het overtollige wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt, waardoor aan de oppervlakte de molshopen ontstaan. Meestal monden hier ook de gangen van het gangenstelsel in uit. Deze uitgangen worden onder andere gebruikt om op het aardoppervlak nestmateriaal te verzamelen om de centrale ruimte mee te bekleden: bladeren, gras, mos, papier en ander zacht materiaal. Hier maakt hij een zachte bal van. Hij slaapt rechtop, met zijn hoofd tussen de voorpoten.

Bestrijding van de Mol

Doordat mollen schade kunnen toebrengen aan grasvelden en tuinen zoeken mensen naar manieren om mollen te verjagen of desnoods te doden. Een veel gebruikt middel is het plaatsen van mollenklemmen in de mollengang. Gebroken glas, pennen met een elektrische spanning, gifgas en andere middelen zijn bedacht, met wisselend succes.

Mollen

Wat mollen schijnt af te schrikken is de geur die door de bloem van het bolgewas keizerskroon wordt verspreid. Die ruikt naar vossen. Een ander diervriendelijk bestrijdingsmiddel is het ingraven van potten of flessen in molshopen. De wind blaast langs de opening van het glas, waardoor een laag fluitend geluid ontstaat. De mol heeft gevoelige oren, en vindt dit geluid buitengewoon vervelend. Er zal dan ook snel een andere woonplaats worden gezocht.

Natuurlijke vijanden

De natuurlijke vijanden van de mol zijn: Uilen, de rat, de hermelijn, de marter, de bunzing, de wezel, de vos, de das, en de reiger.

De molshoop

Het hebben van mollen in je tuin is helemaal geen slecht teken. Het betekent dat je goede grond hebt, niet te nat en niet te droog, waar de mol diep in kan graven en die bovendien boordevol regenwormen zit. Bollen en planten laten ze in principe met rust, maar ze kunnen soms wel de grond onder hun voeten weggraven, waardoor toch schade ontstaat. Verder kan een mol absoluut geen kwaad en zijn ze zelfs bijzonder nuttig. Naast regenwormen (die we het liefst zouden houden) eet een mol namelijk ook minder favoriete dieren, zoals slakken en larven van (schadelijke) insecten. Daarnaast doen ze aan grondverbetering, beluchten de grond en mixen humus uit de bovenlaag met de diepere aardlagen.

Milieu en diervriendelijke middelen tegen mol
  • flessen (wind maakt suizend geluid wat mollen hinderlijk vinden)
  • haren van honden (ruikt naar vos)
  • mottenballen
  • teentjes knoflook
Gazon

Als er eenmaal een mol aan de slag is gegaan onder je gazon, dan lijkt het alsof er geen einde komt aan zijn graafdrang, maar het houdt écht een keer op. Als de mol eenmaal klaar is met zijn ondergrondse stelsel van gangen, is het (voorlopig) afgelopen. Het enige graafwerk dat een mol dan nog uitvoert is wat onderhoud aan de gangen. Ook ’s winters, als de mol wat dieper moet graven op zoek naar voedsel, kunnen opnieuw molshopen ontstaan. Maar je hoeft niet bang te zijn dat er meerdere mollen komen, want het zijn erg solitaire en territoriale beestjes die geen andere soortgenoten in de buurt dulden. Desondanks kan het driftige graafwerk je flink op je zenuwen werken, hoe graag je ook de natuur zijn gang wilt laten gaan.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: YouTube

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen