De slavernij is nog niet voorbij door de multinationals

Nederland is een land waar we trots op moeten zijn, maar kunnen we dat ook, wel als we elders op de wereld mensen uitbuiten en de regenwouden of natuur kapot maken? Nee, het is niet persoonlijk bedoelt, maar we mogen ook niet doen of het niet bestaat!

Nederland is nog net zo fout bezig als uit de tijd van de slavernij of koloniën

Met geld uit Nederland en dus ‘ons’ geld, worden door foute investeerders en of multinationals, mensenlevens, natuur en het klimaat in gevaar gebracht. Niet bewust door de hard werkende burger die zijn geld op de bank zet of geld afstaat van zijn loon om pensioen op te bouwen…..maar door banken en pensioenfondsen die ons geld uitlenen aan de verkeerde bedrijven. Bedrijven die tropische bossen slopen, mensen van hun land verjagen, kinderen uitbuiten en het milieu vervuilen. Dat moet stoppen!!!

Het is een corrupte zooi die we met ze allen ook nog sponseren

Banken en pensioenfondsen doen nog steeds aan ‘foute’ beleggingen, door ‘foute bedrijven’  geld te lenen tegen woekerwinsten. Zo beleggen ze het geld van de bank of dat gebruikt zou moeten worden om pensioenen uit te keren, voor ‘foute’ bedrijven in het buitenland die snel rijk willen worden ten kosten van het milieu of gezondheid of welzijn van mensen. Zo maakt de palmolie industrie nog steeds woekerwinsten omdat er wereldwijd vraag naar is en ze veel corrupte regeringen zover krijgen om regenwoud af te staan voor nieuwe palmolie plantages. Zo worden de laatste regenwouden in Indonesië (Borneo /Sumatra) maar ook in Afrika of Zuid-Amerika gekapt om plaats te maken voor palmolie, soja, mais (veevoer) etc. dat gemakkelijk ook vervangen had kunnen worden door bijvoorbeeld zonnebloemolie, graan en peulvruchten uit Europa. Omdat Europese producten net enkele centen duurder zijn per liter of kilo, is het goedkoper om producten te importeren van de andere kant van de wereld, met de meest vervuilende zeeschepen. Resultaat: gekapte oerwouden en arme bevolkingsgroepen aan de andere van de wereld verliezen hun bestaan of inkomsten, moeten tegen een laag dagloon werken, wat nog steeds vergelijkbaar is met de slavernij van toen!!

Geld verdwijnt naar multinationals of corrupte regeringen

Europa of Nederland koopt deze geïmporteerde producten zoals palmolie, waardoor meer werkeloosheid in Europa en geld dat verdwijnt in de zakken van multinationals of corrupte regeringen. Ook profiteren daar de banken en pensioenfondsen hiervan mee, maar of dat zo terecht is om geld te verdienen dat ten kosten gaat van andere mensen. Ook brengen deze multinationals de wereld in gevaar omdat het kappen van regenwoud het klimaat laat veranderen en de opwarming van de aarde verergert. Ze maken winst maar verwoesten ook onze planeet. Zolang de meest vervuilende bedrijven zoals Shell van onze regering hun gang mogen gaan, kunnen deze multinationals gewoon hun gang gaan. Zolang er geen regels zijn die dit verbieden, zullen banken en pensioenfondsen blijven investeren in foute bedrijven. Dit moet stoppen!

Mensenrechten worden nog op grote schaal ook door Nederland geschonden

Hier hebben we het dus over schending van mensen rechten, deze mensen verliezen hun leefomgeving, hun inkomsten, water en voedsel en als ze protesteren komen ze in de gevangenis. Sommigen mensen verdwijnen en worden afgeschoten. We hebben het hier ook over het verdwijnen van de laatste regenwouden, waarmee de diversiteit van de plant en diersoorten afneemt en de aarde opwarmt.

We hebben het hier over milieu verontreiniging, omdat de investeringen ook gedaan worden in het delven van grondstoffen als metalen of olie die gepaard gaan met grote bodemverontreiniging en het onttrekken of vervuilen van drinkwater water dat hard nodig is voor de landbouw van de plaatselijke bevolking….etc…etc!! We hebben het hier over geld dat uitgeleend wordt van mensen die hard werken om te sparen en later een pensioen te hebben, die in feiten ongewild medeplichtig zijn aan deze wantoestanden van internationals.

Woekerinvesteringen zorgden ook voor de crisis

We zijn de laatste crisis nog niet te boven of er worden alweer ‘foute aandelen’ verhandeld, gekocht of verkocht, die ook de oorzaak zijn van elke crisis. De investeringen die het meeste geld opleveren zijn vaak lucratief en foute investeringen die ten kosten gaan van natuur of arme bevolkingsgroepen ergens anders in de wereld. Al eerder hebben pensioenfondsen en banken heel veel geld verloren, omdat ze teveel wel of niet foute aandelen kochten die een te groot risico hadden, maar wel veel winst opleverde. Hierdoor ontstaat elke keer opnieuw een crisis en we kunnen opnieuw wachten op de volgende. De bankdirecteur krijgt slechts een ‘gouden handdruk’ voor zijn wanprestaties en loopt over naar de volgende bank.

Banken sponsoren de wapenhandel, olie industrie, palmolie industrie met geld van hard werkende burgers die geen weet hebben met wat er allemaal met hun spaarcenten gebeurt. Niet eerder zijn er banken omgevallen bij een crisis omdat ze verkeerde beleggingen hadden gedaan met als resultaat een crisis en de huizenprijzen instorten.

Van wie is dat geld nu eigenlijk?

Het geld dat geïnvesteerd wordt is niet van de mensen die bij de banken of pensioenfondsen werken, maar gewoon van de hardwerkende burgers. Het wordt tijd dat we meer zeggenschap krijgen over wat er met ons geld gebeurt. De regering zou het niet toe moeten staan dat deze multinationals mensenrechten schenden ‘ook al’ zijn het arme mensen aan de andere kant van de wereld. Als we het over hebben over verkapte slavernij, het schenden van mensen rechten of discriminatie hebben dan is dit het wel en dan is Nederland nog volop bezig dit ongemerkt voort te zetten. We moeten volken in hun waarde laten, natuur ongeschonden en derde wereld landen niet ‘leegzuigen’ om de eigen economie te voeden ten kosten van anderen en de laatste natuur op aarde.

Milieudefensie

Milieudefensie is opnieuw een nieuwe campagne aan het voeren tegen de foute investeringen van banken en pensioenfondsen. Teken de petitie of doneer om deze organisatie te steunen. Vaak kunnen deze organisaties meer doen dan wij alleen, maar vergeet niet dat iedereen verantwoordelijk is voor wat er op aarde gebeurd en ieder persoon zelf ook het verschil kan maken.

Wat kunnen wij doen

Belangrijk is dat je kijkt bij welke bank je zit en je kan natuurlijk de bank laten weten via een bericht dat je niet eens bent met de gang van zaken of je sluit een nieuwe bankrekening bij bijvoorbeeld de ASN Bank. Deze bank bijvoorbeeld investeert alleen geld in duurzame projecten. Ook in de bewerkte producten van de supermarkt zit vaak palmolie dat slecht is voor hart en bloedvaten en ten Kosten is gegaan van de aarde. Probeer deze bewerkte producten niet te kopen en eet veel vers producten die ook gezond zijn en geen palmolie bevatten. Liefst biologisch natuurlijk!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen